Close button

Фонду гарантування повернув контроль над ще одним "зомбі"-банком

Фонду гарантування повернув контроль над ще одним "зомбі"-банком

12 лютого 2021 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив контроль над ще одним так званим «зомбі-банком» — ПАТ «АКБ «Капітал», повідомляє Finance.ua.

Про це йдеться в повідомленні ФГВФО.

Це вже друга фінустанова, ліквідацію якої вдалося повернути у правову площину упродовж останнього місяця. На сьогодні у Державному реєстрі поновлено запис про здійснення ліквідації ПАТ «АКБ «Капітал» уповноваженою особою Фонду. Триває робота над відновленням виплат вкладникам та підготовка до задоволення вимог кредиторів банку. Паралельно Фонд працює над поверненням під контроль останніх двох фінустанов — ПАТ «КСГ Банк» та найбільшого «зомбі-банку» за сумою виплаченого вкладникам відшкодування — ПАТ «УкрІнБанк».

Відновленню контролю над ПАТ «АКБ «Капітал» передувало майже два роки судових тяганин та численні спроби (з вересня 2020 року) відновити записи в Держреєстрі у позасудовому порядку на виконання норм так званого «банківського закону» (Закон України № 590). Нагадаємо, у березні 2019 року власниками банку через реєстраторів внесено ряд записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, внаслідок яких ПАТ «АКБ «Капітал» юридично «переїхав» до міста Донецьк, а органом управління значився керівник, призначений власниками банку.

Фонд гарантування не полишав спроб відновити законність та повернути під свій контроль ПАТ «АКБ «Капітал». Кожну відмову реєстратора ми оскаржували і починали процедуру заново, поки не досягли своєї мети. На сьогодні у статусі «зомбі-банку» залишаються ще дві фінустанови: ПАТ «КСГ Банк» та ПАТ «УкрІнБанк». Фонд гарантування докладає максимум зусиль, аби відновити над ними контроль. Ми зробимо усе, аби це ганебне поняття «зомбі-банк» зникло як явище, натомість відновились розрахунки з вкладниками та кредиторами цих банків, сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування.

Нагадаємо, рішення Правління НБУ про віднесення ПАТ «АКБ «Капітал» до категорії неплатоспроможних було винесено 20 липня 2015 року, і вже 21 липня 2015 року Фонд запровадив у банку тимчасову адміністрацію.

На сьогодні вкладниками банку у межах гарантованої суми отримано 324,5 млн грн (87,5% від загальної суми до виплат).

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів становить понад 584,8 млн грн.

Основним джерелом коштів для розрахунку із кредиторами банку мають стати надходження від продажу активів. Оскільки останні майже два роки ПАТ «АКБ «Капітал» перебував у статусі «зомбі-банку», і весь цей час Фонд гарантування не мав можливості контролювати збереження активів. Ще одним напрямом пошуку коштів для розрахунку із кредиторами стануть судові позови до пов’язаних з банком осіб, причетних до неплатоспроможності банків чи ж втрати фінустановою активів.

Нині триває робота над поверненням під контроль Фонду останніх двох «зомбі-банків» — ПАТ «КСГ Банк» та ПАТ «УкрІнБанк». Вкладникам цих установ Фонд уже виплатив 1,8 млрд грн гарантованого відшкодування, із яких 1,76 млрд грн — вкладникам ПАТ «УкрІнБанк». Загальна сума акцептованих вимог кредиторів цих банків складає майже 3,2 млрд грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics