Close button

У Харкові безвладдя

У Харкові безвладдя

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

Геннадій Кернес виграв вибори мера Харкова втретє, проте в міськраді нового скликання, судячи з попередніх даних, у нього не буде своєї монобільшості, як раніше.

Його іменний блок "Успішний Харків" (УХ), хоч і виграв виборчі перегони, але взяв недостатньо депутатських мандатів, щоб самостійно проводити рішення в міськраді.

Аналогічна історія і в обласній раді.

Хто буде за підсумком управляти містом і областю після місцевих виборів з'ясовувала "Країна".

Перемога і програш Кернеса

Геннадій Кернес, чий статок залишається таємницею за сімома печатками, став міським головою Харкова втретє.

У середу, 4 листопада, Харківська міська виборча комісія офіційно оголосила результати виборів мера міста. Кернес набрав 60,34% (195 тисяч 44 голоси), що дозволило йому перемогти вже в першому турі. На другому місці - висунутий "ОПЗЖ" народний депутат Олександр Фельдман, за якого віддали голоси 14,32% харків'ян (46278). Третій - глава Харківської області Олексій Кучер, який балотувався від партії "Слуги народу" (СН), якого підтримали 7,24% виборців (23401).

А ось результат партії Кернеса - "Успішний Харків" навряд чи порадував команду мера. За попередніми даними з територіальної виборчої комісії, "УХ" взяв тільки 34 місця з 84-х в міськраді. Надії знову сформувати монобільшість зазнали краху.

Нагадаємо: в старому скликанні підконтрольна Кернесу фракція партії "Відродження" (пізніше перейменована під парламентські вибори 2019 року в "Опозиційний блок "Довіряй справам") мала 57 депутатських мандатів, що було унікальним випадком серед міськрад обласних центрів, тим більше, що ця більшість була повністю підконтрольний Кернесу.

У новій міськраді "ОПЗЖ" повинна отримати 19 депутатських місць, "Європейська солідарність" і СН - по 9, Партія Шарія - 7, Блок Світличної "Разом" - 6.

Терехов на передньому плані

Для прийняття рішень в міськраді буде потрібно мінімум 43 депутати. "УХ" потрібно партнер, щоб сформувати більшість.

У харківській політтусовці поширена версія, що це буде фракція "Слуги народу".

Переговорами від "Успішного Харкова" займається переобраний від партії мера в нове скликання секретар міськради Ігор Терехов. З чуток, він отримав підтримку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, з яким давно і добре знайомий. Під час перебування Авакова головою Харківської області Терехов був у нього в заступниках. Але коли Аваков програв вибори на посаду харківського мера і поїхав з України в Італію, побоюючись арешту, Терехов приєднався до команди Кернеса.

Співрозмовник видання в оточенні Авакова на питання відповів, що не чув про повернення Терехова в орбіту міністра.

Втім, незалежно від цього губернатор Кучер, швидше за все, позбудеться своєї посади, тому що до нього однаково вороже ставляться і в Авакова (до якого він колись був близький, але потім переорієнтувався на оточення Зеленського), і у Кернеса (з яким він давно побив горщики та погіршив ситуацію під час передвиборчої кампанії, випустивши ролик-пародію на відому відео Добкіна і Кернеса).

Харківський політолог Антон Аксентьєв каже, що союз партії Кернеса і "Слуг народу" найбільш імовірний.

"Варіант з ОПЗЖ малоймовірно. Якихось особистих стосунків бенефіціарів "Успішного Харкова" та місцевого осередку "ОПЗЖ" погані. Під час виборчої кампанії міська влада не дала ні один білборд ОПЗЖ в місті повісити, сприймаючи їх як ворогів", - стверджує експерт.

В контексті хвороби Кернеса логічне запитання про секретаря міськради.

"Найочікуваніше, що в цьому кріслі залишиться Терехов. Навіть якщо Кернес повернеться і прийме присягу міського голови, йому все одно далі лікуватися, а управляти буде секретар, тобто Терехов", - говорить політолог Аксентьєв.

Терехов, до слова, пообіцяв в інтерв'ю, що перша сесія міськради, на якій новообраний мер повинен прийняти присягу і потрібно обрати керівництво зборів, відбудеться "до 20-го грудня". Він не став говорити, що буде, якщо Кернес не зможе до цього часу повернутися до Харкова і приступити до своїх обов'язків. Сказав, що такого варіанту вони не припускають.

Але якщо це все-таки трапиться, то тервиборчком повинен буде оголосити нові вибори мера, а до тих пір виконувати його обов'язки буде секретар міськради.

Що стосується можливих наступників Кучера, то в їх числі називають відразу кілька фігур.

По-перше, це керівник апарату Дніпропетровської області Айна Тимчук, яка колись працювала у Кернеса, і Тетяна Єгорова-Луценко - перший заступник Кучера. Її вважають людиною куратора "слуг народу" в області Вадима Слюсарева.

У п'ятницю, 5 листопада, в Харкові буде проїздом президент Володимир Зеленський. Як стверджує джерело в президентському офісі, тривалої зупинки в місті не буде. Можливо, після цього доля глави області проясниться.

Облрада на двох

Активно обговорюються і потенційні розклади в обласній раді.

Причому тут обговорюється версія створити більшість без партії Кернеса.

"Потенційна конфігурація - зібрати на противагу "Успішному Харкову" в міськраді більшість у складі СН, ОПЗЖ і Блоку Світличної. Президія буде поділена між ними. Але поки без прізвищ", - запевняє джерело в оточенні губернатора Кучера.

Водночас джерело в команді президента назвав ці розмови "вигадкою".

"Є загальна установка не вступати ніде в коаліцію з"Опозиційною платформою" і не допускати альянси з нею місцевих еліт. Тому ніякої коаліції з ОПЗЖ не буде. Буде коаліція "Слуг народу" з партією Кернеса. І в облраді, і в міськраді. Голосів вистачає", - говорить джерело.

Заперечують можливість коаліції з "Слугами народу" і джерела "Країни" в ОПЗЖ.

При цьому соратники Кернеса, за словами політолога Авксентьєва, розраховують отримати крісло голови облради. "Нинішній глава зборів Сергій Чернов (третій номер у списку УХ - Ред.) Хоче залишитися. Претендентом на крісло голови називають ще одного представника партії Кернеса Степана Масельського", - говорить експерт.

Спершу, звісно, обласний виборчком має оголосити офіційні результати виборів в області. За проміжними даними з 50 тервиборчкомів (всього 56-ть), УХ набирає 28,7% голосів виборців, ОПЗЖ - 23,7%, Блок Світличної -16,7%, СН - 16,1%. Близька до проходження ЄС - 4,8%.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics