Close button

Як паніка погіршує перебіг COVID-19

Як паніка погіршує перебіг COVID-19

Читати новину російською мовою, повідомляє Газета.Ru.

Повідомлення про зараження коронавірусом викликає у пацієнтів тривогу, яка може погіршити перебіг захворювання, з'ясували вчені з Італії. Паніка погіршує роботу імунної системи, знижує опірність інфекціям і викликає хибні симптоми, які заважають терапії. Психіатри розповіли, як працює механізм тривоги і як зберегти душевну рівновагу під час хвороби.

Пацієнти з COVID-19, піддаючись паніці, тільки посилюють перебіг хвороби, заявив лікар-психіатр Костянтин Ковальов.

З його словами погодився й анестезіолог-реаніматолог клінічної лікарні міста Кемерово Павло Большанін. За його словами, найстрашніший момент для хворих коронавірусом - повідомлення про діагноз.

"Пацієнти стають емоційно нестабільними й самі починають "валити" своє здоров'я", - заявив медик.

Як пояснив Ковальов, тривога сильно впливає на організм людини - погіршується робота імунної системи, знижується опірність інфекції.

"Тому людям, які захворіли на коронавірус, варто виконувати рекомендації лікарів і зберігати душевний спокій, бо це один з найважливіших чинників одужання", - зазначив експерт.

Раніше група вчених з Італії проаналізувала психічний та психологічний стан 402 дорослих, які перехворіли на коронавірус і з'ясувала, що приблизно 56% пацієнтів мають мінімум один психічний розлад, який з'явився у них після повідомлення про діагноз COVID-19.

Найчастіше люди, які перехворіли на COVID-19, скаржилися на постійну тривожність - 42% опитаних. Безсонням страждають 40% пацієнтів, депресією - 31%. Симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР) виявлені у 28% опитаних, обсесивно-компульсивного розладу - у 20%.

Крім того, на тлі тривоги організм виробляє речовини, що підтримують запалення, впевнена кандидат медичних наук, психіатр Анна Павлова.

"Тривога, особливо яка доходила до рівня паніки, порушує критичне розуміння того, що відбувається, посилює поточні симптоми хвороби, викликає уявні, помилкові відчуття, що заважають правильному лікуванню та оцінці стану", - додала вона в бесіді "Газета.Ru".

Разом з тим, за її словами, тривога заважає контакту з лікарем, довірі до процесу терапії, порушує поведінку людини та дотримання приписів, що також не тільки не сприяє швидшому і якісному лікуванню, а й часто спричиняє ускладнення.

З колегою погодився і психіатр Григорій Ненашев.

"Тривога може призводити до самолікування, багаторазовим обстеженням, які також посилять перебіг захворювання", - сказав він.

Проте фахівець вважає, що сам по собі емоційний стан не впливає на стан здоров'я.

Найчастіше пацієнти бояться не стільки самої інфекції, скільки лікування.

"Я спостерігаю вже який місяць цих людей і багато хто з них турбується, що їх будуть напихати хімією, яка може їм нашкодити", - розповіла психіатр Христина Савицька.

Вона пояснює таким пацієнтам - сенсу боятися коронавірусу немає, тому що їм швидше за все перехворіють всі.

"Зараз така ситуація, що вберегтися практично неможливо. Ніяк не можна вплинути на смерть, як і на народження, потрібно філософськи до всього цього підходити", - впевнена лікар.

Психотерапевт Олена Антонова і собі вважає, що кращим рішенням при захворюванні COVID-19 буде повернення зі своїх думок в реальність.

"Тривога виникає в момент, коли людину тікає у своїх думках далеко і малює собі страшні картинки. Тому якщо у вас ковід, потрібно для себе зрозуміти та прийняти, що ви вже захворіли, і повернутися назад не вийде", - пояснила вона.

Якщо почуття тривоги починає долати, варто задати собі кілька питань, порекомендувала медик.

"Що я відчуваю? Що зі мною (тут і зараз) відбувається? Що я хочу, щоб відбувалося? Що я для цього буду робити? (Дію краще зробити в найближчі години, хвилини, не відсувати далеко) Чи все можливе я зробив, щоб відбувалося те, чого я хочу? Це саме те, чого я хочу? Ці питання допоможуть відчути почуття контролю", - уточнила Антонова.

Якщо ж ви відчуваєте, що самостійно впоратися з тривогою занадто складно, то необхідно звернутися за допомогою до психолога або лікаря-психотерапевта, переконана Анна Павлова.

"Благо, зараз доступні всі форми онлайн-консультацій. Іноді достатньо однієї-двох бесід з фахівцем, щоб повністю прийти в себе і налаштуватися на потрібний лад", - підкреслила психіатр.

"Постарайтеся пам'ятати, що спокій і оптимізм не тільки покращують якість життя, але і часом допомагають подолати, на перший погляд, самі безнадійні та складні ситуації", - уклала експерт.

Олександра Єфімова

Новини

Популярні теми форуму

analytics