Close button

Загальна вакцинація: про що новий законопроєкт

Загальна вакцинація: про що новий законопроєкт

Читати новину російською мовою, повідомляє Вести.

Поки у світі шукають вакцину від коронавірусу, в Україні вирішили посилити обов'язкову вакцинацію. Відповідний законопроєкт подано до парламенту. Щоправда, громадяни вже активно збирають підписи під петицією про його заборону.

Найбільше українців бентежать норми, що стосуються розширення переліку обов'язкових щеплень з 6 до 11, які хочуть змусити робити не тільки дітям, а й дорослим, можливість відсторонення від навчання або роботи тих, хто відмовиться від примусової вакцинації, а також норма про вилучення "зараженого" майна.

Всім по щепленню

Йдеться про законопроєкт "Про систему громадського здоров'я", який був внесений в Раду главою Комітету з охорони здоров'я Михайлом Радуцьким і ще 14 депутатами 22 вересня. А вже в середині жовтня документ отримав схвалення профільного комітету, який рекомендував його винести на голосування в Раду для прийняття в першому читанні.

Однією з найбільш дискусійних стала норма законопроєкту про примусової вакцинації. Згідно з документом, під примусову вакцинацію потрапляють як учні освітніх установ, так і дорослі, які через свою професію мають багато контактів з людьми. Конкретний перелік професій, представникам яких доведеться робити щеплення, проєктом не визначено.

Крім того, пропонується розширити й сам календар щеплень. Відповідно до чинного закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", обов'язковими є шість щеплень, які включені в спеціальний календар. Це щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця і туберкульозу. Новим документом пропонується розширити цей список до 11 обов'язкових щеплень, додавши в якості обов'язкових ще і щеплення від пневмококової інфекції.

Також пропонується визначити список країн, при від'їзді в які українцям в обов'язковому порядку будуть робити щеплення. При цьому зазначено, що вакцинація за календарем повинна забезпечуватися за кошти державного або місцевих бюджетів, а також з інших джерел, не заборонених законодавством.

А тих, хто буде ухилятися від обов'язкових щеплень проти інфекційних хвороб, пропонують "усувати за поданням посадових осіб уповноваженого органу у сфері громадського здоров'я, органу державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері від роботи, навчання, відвідування навчальних закладів". Як буде проходити процес "усунення" - в документі не сказано.

"Стільки щеплень немає ні в одній країні світу"

Тож не дивно, що такі норми "вакцинального примусу" на тлі хронічного невиконання державою своїх обов'язків і відсутності дієвих механізмів захисту прав громадян у сфері імунопрофілактики, обурили українців. Так, на офіційному сайті президента України активно збирають підписи за скасування даного законопроєкту.

"Протягом 20 років діти з відсутністю однієї або декількох щеплень відвідували освітні установи, здійснюючи своє конституційне право, і це не викликало ніяких епідемій, попри те, що охоплення по щепленнях в окремі періоди ледь досягав 30%", - пише автор петиції Анатолій Самойленко, додаючи, що всі подібні заборони є неконституційними.

Чи згодні з думкою громадськості та епідеміологи

"У плані вакцинації цей закон - катастрофа. Він не тільки вводить обов'язкові додаткові щеплення для дітей і дорослих, а й погіршує чинне законодавство в частині захисту населення від інфекційних захворювань. У жодній країні світу немає 11 обов'язкових щеплень, що фінансуються державою. Є обов'язкові шість (дифтерія, правець, кір, поліомієліт, туберкульоз і коклюш), решта - рекомендовані. Не існує ніякого загальноєвропейського стандарту, про який нам зараз намагаються розповісти. і жодна країна, навіть найбагатша, не може забезпечити своїх громадян 11 якісними щепленнями. Я зараз не говорю про вакцини виробництва Індії, які закуповуються ЮНІСЕФ, без можливості контролю якості з боку національних регуляторів", - сказав епідеміолог Олексій Галімський.

При цьому, за його словами, як тільки будь-який фахівець в Україні починає погано відгукуватися про щеплення, то на нього тут же накидається ярлик антивакцинатора.

"Я ніколи не був антивакцинатором. Я - епідеміолог. І через професію робив щеплення від усього, що тільки можна. Ніколи не говорив, що щеплення не потрібні, але вважаю, що будь-який примус до вакцинації - це погано. Особливо, враховуючи, що держава не забезпечує якість щеплень, а також не забезпечує права громадян, в тому числі це стосується і страхування на випадок поствакцинальних ускладнень. Тому подібний примус очікувано викличе в суспільстві хвилю обурення і позовів до ЄСПЛ, а також хвилю фальсифікацій документів про щеплення усіма способами: аж до щеплень подушкам і канапкам, коли медсестра за умовні 200 грн коле вакцину не дитині, а повз", - говорить Галімський.

Водночас є серед лікарів і прихильники щеплень. Як каже сімейний лікар з Києва Олександр Горнійчук, вакцинація поки є основним засобом профілактики інфекційних захворювань.

"Вакцинація - це не особисте питання. Особисте питання - це їсти шоколад на ніч чи ні. А вакцинопрофілактика - це захід, який спрямований на зміцнення здоров'я та профілактику інфекційних захворювань. Тому закон повинен бути прописаний або в такому варіанті, або ж у разі виникнення захворювання і "спалахів" всі витрати на ліквідацію цих спалахів повинні нести ті, хто не щеплені", - говорить Горнійчук.

Грошей немає

Втім, якщо не брати до уваги питання, пов'язане з щепленнями, як кажуть експерти, законопроєкт містить безліч інших "білих" плям. Вельми неоднозначно виглядає норма про вилучення "зараженого" майна. Наприклад, документом передбачена "заборона, припинення, вилучення, знищення, утилізація небезпечних для життя і здоров'я людини об'єктів, робіт, товарів, послуг і відсторонення від роботи або іншої діяльності осіб, які створюють загрозу населенню". При цьому в документі ні слова про процедуру таких дій.

Також не зрозуміло, де державі брати гроші на реалізацію даного проєкту. Законопроєктом зокрема пропонується створити новий центральний орган виконавчої влади, який реалізовуватиме держполітику у сфері громадського здоров'я. Тобто замінить СЕС. Назва структури в законопроєкті не фігурує. Вона значиться як "уповноважений орган у сфері громадського здоров'я". Але ніякого економічного обґрунтування в документі немає.

"Ще при внесенні законопроєкту до ВР двічі був порушений регламент. Автор не подав економічне обґрунтування, яке потрібно для створення нової служби. А обсяг коштів, який необхідний для його реалізації, тільки для фонду оплати праці нової служби становить понад 10 млн грн в залежності від розміру штату. Крім того, збільшення кількості обов'язкових щеплень з 6 до 11 зажадає значних додаткових витрат. Але в проєкті бюджету-2021 вони поки не передбачені. зокрема, тільки на обов'язкову вакцинацію від пневмококової інфекції, яка зараз в Україні не здійснюється, потрібно буде додатково 90 млн грн. Тільки виходячи з цих положень законопроєкт не міг бути внесений до парламенту", - сказав Галімський.

Забули важливі моменти

Але і це ще не все. На сьогодні системоутворювальними у сфері охорони здоров'я є два закони: "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення" та "Про захист населення від інфекційних хвороб".

"Новим документом передбачена втрата їх юридичної сили. А відповідно, значна частина правових норм, що регулюють відповідні правовідносини, безповоротно втрачається і залишається неврегульованими з непередбачуваними наслідками", - сказав Галімський.

Так, в процесі підготовки законопроєкту автори "забули" зберегти цілий ряд важливих норм. Наприклад, судячи з документа, повністю втрачається право громадян, які хворіють на венеричні захворювання, лікуватися анонімно. Те ж саме стосується норми про безкоштовне оздоровлення хворих на туберкульоз і членів їх сімей, а також про те, що особам працездатного віку, у яких вперше виявлений туберкульоз, передбачається право на лікарняний строком до 10 місяців зі збереженням місця роботи та інших норм.

Новини

Популярні теми форуму

analytics