Close button

Медики оцінили вплив браку вітаміну D на пперебіг COVID

Медики оцінили вплив браку вітаміну D на пперебіг COVID

Читати новину російською мовою, повідомляє РБК.

Група вчених-медиків з Великобританії - Гарет Девіс, Джоанна Байєрс і Аттіла Гараму прийшла до висновку, що дефіцит вітаміну D в організмі може привести до важчого перебігу коронавірусної інфекції COVID-19, повідомляє Express.

Фахівці вивчили щоденну статистику по коронавірусу і виявили "разючу кореляцію між тяжкістю перебігу захворювання і широтою". Вони відзначили, що в північній півкулі, де найбільш поширена сезонна нестача вітаміну D, частіше реєструються важкі випадки COVID-19.

Видання зазначає, що дослідницька робота вчених ще не пройшла рецензування.

Як заявив Девіс, для повноцінної експертної оцінки потрібен як мінімум рік досліджень. Проте, він упевнений, що домінантним фактором ризику тяжкого перебігу хвороби служить саме нестача вітаміну D. За словами Девіса, вірус SARS-CoV-2 "націлений на білковий шип на поверхні клітин, який називається ACE2», він здатний виснажувати білок і викликати "цитокініновий шторм" (реакцію, при якій в крові різко зростає рівень цитокінів, що призводить до атаки імунітету на клітини й тканини власного організму).

"Це вбиває людей", - заявив він, додаючи, що запобігти цьому допоможе вітамін D. На думку фахівця, рекомендовану Національною службою охорони здоров'я Великобританії щоденну дозу вітаміну D потрібно збільшити, це повинно увійти до "глобальної стратегії боротьби з пандемією".

Вчені не вперше говорять про користь вітаміну D для лікування і запобігання COVID-19. У кінці вересня фахівці з Медичної школи Бостонського університету США повідомили, що смертність від коронавірусу нижче серед пацієнтів, в яких достатній рівень вітаміну в крові. Вони проаналізували медичні дані 235 пацієнтів, інфікованих COVID-19, і встановили, що серед померлих пацієнтів старше 40 років тільки 9,7% мали досить цього вітаміну проти 20% тих загиблих, в яких кількість вітаміну D була нижче певного значення.

На початку травня вчені з Фонду лікарні королеви Єлизавети й Університету Східної Англії порівняли середні рівні вітаміну D у людей 20 європейських країн, які зачепив коронавірус, зі статистикою смертності від COVID-19. Вони виявили, що особливо низький рівень вітаміну спостерігається у жителів Іспанії та Італії - в цих країнах на той момент було зареєстровано найбільше смертей в європейському регіоні. У Всесвітній організації охорони здоров'я у відповідь заявили, що доказів зв'язку між дефіцитом вітаміну D і вищою смертністю від інфекції немає.

Новини

Популярні теми форуму

analytics