Close button

Koronakrizis: чи буде новий банкопад

Koronakrizis: чи буде новий банкопад

В банківському секторі наростають проблеми, викликані koronakrizisom. Грубі порушення фінансової стабільності помічені навіть у державних банків, повідомляє UBR.

Більш того, вперше за три роки, згідно з даними до порядку денного регулятора було винесено питання оголошення про неплатоспроможність одного з банків. Учасники ринку попереджають: до кінця року в банківському секторі розпочнуться "сюрпризи".

Засідання НБУ

16 червня правління Національного банку України (НБУ) зібралося на засідання, на якому розглядали питання визнання неплатоспроможним АТ "місто Банк". Про це стало відомо від поінформованого джерела з НБУ. Засідання закінчилося безрезультатно і було перенесено, Проте в банку був введений особливий режим, а 26 червня його перенесли до числа проблемних.

У прес-службі банку вагалися з відповіддю на запит щодо цих фактами, але пообіцяли дати відповідь письмово, який ми оприлюднимо після його отримання. В Нацбанку відмовилися коментувати це питання у зв 'язку з банківською таємницею, гарантованої законом.

"Національний банк не коментує інформацію, отриману з неофіційних джерел. Нагадаємо, що згідно зі статтею 60 Закону "про банки і банківську діяльність" інформація щодо діяльності банків, яка збирається під час проведення банківського нагляду, становить банківську таємницю і не підлягає розголошенню. Інформація про діяльність АТ "місто Банк" становить банківську таємницю, порядок розкриття якою передбачений статтею 62 Закону "про банки і банківську діяльність", - сказано у відповіді на наш запит.

Політичний тиск?

Місто Банк належить Івану Фурсіну, якого пов 'язують з народним депутатом Сергієм Льовочкіним (фракція отзж) і олігархом Дмитром Фірташем, а тиск на бізнес опонентів в українських реаліях стало традиційним способом вирішення будь-яких питань або проблем у рамках політичних баталій.

"Згідно з тих нормативів, які свого часу придумала ще Гонтарева (екс-глава НБУ Валерія Гонтарева - ред.), вона вибудувала банківський ринок таким чином, що на сьогоднішній момент у багатьох банках можна ввести тимчасову адміністрацію. Що стосується місто банку, то ми прекрасно розуміємо, хто його засновник. Я можу це асоціювати з тим, що на власника банку хочуть таким чином вплинути, щоб певні депутатські групи брали і голосували за ті закони, які потрібні більшості президента України ", - допускає старший партнер адвокатської компанії" Кравець та партнери "Ростислав Кравець.

Фракція отзж у парламенті раніше в повному складі проголосувала проти так званого "антіколомойского" Закону, який продавлювала владу, захищаючи в даному випадку інтереси не стільки олігарха Ігоря Коломойського, скільки взагалі власників банків, визнаних неплатоспроможними, деякі з яких були пов 'язані з депутатами отзж. Таким чином, "підвішений" стан місто банку може дати владі інструмент для тиску на фракцію при майбутніх голосуваннях у парламенті.

Банківський сектор - досить закрита від сторонніх осіб сфера, співробітники банків неохоче коментують ситуацію не тільки про свої заклади, а й про чужих, де з багатьма знайомі особисто. Після останнього банкопаду залишилося всього 75 банків, і невідомо, де і з ким доведеться працювати у майбутньому. Тим не менш джерела на ринку підтвердили, що у місто банку дійсно є проблеми. Але не тільки у нього.

"Є багато банків, які порушують нормативи, це і Ощадбанк, і Промінвестбанк, і інші, у місто банку порушень більше за всіх. Вони ховають проблемні кредитні портфелі і не формують резерви. В кінці осені - у грудні ми побачимо "сюрпризи" приблизно по 15 банкам ", - повідомив співрозмовник на ринку.

Дійсно, якщо проаналізувати відкриту Нацбанком звітність, то в даний час у місто банку мають місце порушення відразу з чотирьох індикаторам, і по одному - прикордонне значення. Відхилення від норми "здорового" банку є також у Промінвестбанку, Індустріалбанку, Мегабанку, Юнекс банку, першого інвестиційного банку, банку інвестицій і заощаджень, універсал банку, Альфа-банку, банку "Форвард", а також у державних Ощадбанку і ПриватБанку.

Очевидно, що до кінця цього року в умовах koronakrizisa, коли у підприємств, тих, хто взяли кредити в цих установах, ускладниться бізнес, наростати проблеми будуть також і у цих, а також, можливо, й у інших банків.

Згортання діяльності

В цей раз, Однак, не факт, відбудеться банкопад подібно до того, який трапився кілька років тому. Оголошення банку неплатоспроможним - крайній захід. Спочатку банк отримує шанс на виправлення порушень і визначаються терміни вирішення проблеми.

"Нацбанк регулярно і ретельно, як і кожен наглядовий орган за банками у світі, стежить за діяльністю банків, перш за все, за такими ключовими показниками як економічні нормативи. НБУ під виконання законодавства прописує порядок усунення порушень таких нормативів та інших вимог до фінансової стабільності із зазначенням строків і необхідних заходів. Природно, це потребує часу. У разі, якщо банк ігнорує такі заходи або не йде на контакт, тільки тоді може бути прийнято рішення про виведення його з ринку. Це не може відбуватися спонтанно ", - розповів координатор експертної платформи НБУ Андрій Блінов.

Інший варіант вирішення проблеми - це поступове "згортання" банком своєї діяльності з подальшою здачею фінустановою банківської ліцензії та переходом його в статус фінансової компанії. Ці "м 'які заходи" дозволяють вивести банк без втрат вкладниками своїх депозитів та заощаджень, як це не раз вже відбувалося.

Новини

Популярні теми форуму

analytics