Close button

Виконавча служба відмовляється стягувати штрафи автофіксації

Виконавча служба відмовляється стягувати штрафи автофіксації

Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій gaychenko повідомив, що виконавча служба не буде стягувати з власників авто штрафи з камер автофіксації, оскільки не має відповідних повноважень. Але ця ситуація може змінитися найближчим часом, повідомляє auto.24tv.ua.

Стягнення штрафів із власників авто, якщо ті відмовилися оплатити його добровільно, практично неможливо. Державна виконавча служба і приватні виконавці, як виявилося, не можуть приймати до виконання протоколи патрульної поліції, сформовані автоматично в електронному вигляді, тому що вони не відповідають чинному законодавству. Не платить штрафи з камер приблизно половина власників авто.

У частині третій статті 4 Закону України "про виконавче провадження", де встановлено вимоги до виконавчими документами, сказано: "виконавчий документ підписується уповноваженою посадовою особою із зазначенням її прізвища та ініціалів і скріплюється печаткою. Зв 'язування виконавчого документа печаткою із зображенням державного Герба України є обов' язковим, орган (посадова особа), який видав виконавчий документ, за Законом зобов 'язаний мати таку печатку ". Про електронний підпис немає ні слова.

У Міністерстві внутрішніх справ, Зрештою, виявили даний недолік і під кінець червня через комітет ВР з питань правової політики зареєстрували в парламенті законопроект No 3707, що враховує необхідні зміни. Частина третя статті 4 Закону України "про виконавче провадження" доповнена всього одним абзацом: "виконавчий документ може бути виданий у формі електронного документа відповідно до законів України" про електронні документи та електронний документообіг "," про електронні довірчі послуги ". Порядок пред 'явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Міністерством юстиції України ".

Втім, навіть при підготовці цього маленького тексту не обійшлося без застосування сумнівних формулювань, що відразу відзначило Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Зокрема, там не вважають правильним остання пропозиція про надання Міністерству юстиції України повноважень щодо визначення порядку пред 'явлення виконавчих документів до виконання.

"В даний час такий порядок встановлює закон. Зокрема: підстави повернення виконавчого документа стягувачу без виконання визначаються в ч. 4 ст. 4 Закону; строки пред 'явлення виконавчих документів до виконання - в ст. 12 Закону; право стягувача вибирати, кому надавати виконавчий документ для виконання (органу державної виконавчої служби чи приватному виконавцю) - в ст. 19 Закону; документи, що подаються під час пред 'явлення виконавчого документа до виконання - в ст. 26 Закону та інше. У зв 'язку з цим залишається незрозумілим, що саме має визначатися в зазначеному підзаконному нормативно-правовому акті Міністерства юстиції України, і яким чином це відіб' ється, зокрема, на правах учасників виконавчого провадження ", - пише у своєму висновку ГНЕУ.

В будь-якому випадку законопроект оперативно ввімкнули до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України, і далі, як зазначає заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій gaychenko, залишається найголовніше - як швидко зможуть за нього проголосував.

Він нагадав, що можливість пред 'явлення до примусовому виконанню виконавчих документів, виданих в електронній формі, дозволить скоротити терміни проведення виконавчого провадження, знизить витрати на друк виконавчих документів та послуги поштового зв' язку, дозволить зменшити частку ручної роботи, зробить процес проведення виконавчого провадження більш ефективним, технологічним і сучасним.

"Комітет правової політики розуміє всю важливість питання, але як буде в залі - невідомо. Якщо проголосують, зможемо нормально стягувати. Якщо не вдасться, то камера буде фотографувати, а черговий інспектор буде по-старому формувати протокол, ставити печатку, підпис і відправляти в нашу виконавчу службу ", - підсумовує куратор виконавчої служби.

За словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка штрафи з камер автофіксації платить тільки половина водіїв. За перші 30 днів роботи системи винесено 398 410 постанов про адміністративні правопорушення. З них вже сплачено 219 040 штрафи за перевищення швидкості на загальну суму 31 908 746 гривень - повідомив Геращенко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics