Close button

Куда подевались "Євробляхи" і що буде з іншими

Куда подевались "Євробляхи" і що буде з іншими

Кількість "євроблях" в Україні ніяк не скорочується. Власників незаконно ввезених машин очікують нових послаблень і періодично мітингують, нагадуючи про своє існування, повідомляє Деловая столица.

Україна повільно, третій рік поспіль, вирішує проблему "євроблях", тобто приватних автомобілів, що перебувають в Україні з порушенням митних правил. Мова йде про одну з наймасовіших в країні схем обходу Закону: щоб не розмитнювати ввезене авто, куплене зазвичай десь в Європі, їхньою покупці (або торговці подержанными машинами) користуються послугами спеціальних фірм. З їх допомогою вони переганяють автомобілі через кордон у режимі транзиту або тимчасового ввезення. А далі нерозмитнених машина просто "втрачається" на українських дорогах.

За даними прес-служби агентства "Укравтопром", у червні нинішнього року в Україні були зареєстровані 29,2 тис. старих легкових автомобілів. Порівняно з минулим червнем зростання реєстрацій старих легковиків склав 52%. Для порівняння: нових машин українці в червні зареєстрували 7,3 тис.

Всього ж за шість місяців нинішнього року українські номери отримали 139,4 тис. легкових автомобілів колишніх в експлуатації. Реєстрації вживаних машин майже в чотири рази перевищили продажі нових.

Але далеко не всі реєструються машини приїхали в Україну прямо зараз (тим більше в карантин при закритих кордонах це було складно зламати). Вельми значна частина реєстрацій - це легалізація автомобілів, власники яких ("євробляхери") вирішили скористатися можливістю легальної розмитнення. Але це не означає, що горезвісних "євроблях" в країні потроху стає менше.

Складна проблема, довгий рішення

Два роки тому спроба швидко вирішити проблему "євробляхерів" призвела до масових протестів в центрі Києва. Вони самоорганізувалися і зажадали пільгових умов розмитнення авто. Через кілька місяців, здавалося, компроміс вдалося досягти. Тодішній президент Петро Порошенко підписав закони, які дозволяли легалізувати ввезені автомобілі з європейськими номерами. При цьому "evroblyakheram" знизили вартість розмитнення і надали пільговий період для легалізації, коли можна було отримати 50% знижки на розмитнення. Закони про пільговий режим розмитнення "євроблях" набули чинності 25 листопада 2018 Р. перший (No8487) - передбачав зниження акцизу за розмитнення, другий (No8488) - прописував штрафи за порушення митних правил.

Але і тут залишилося безліч незадоволених. Власники машин на єврономерах порахували нові акцизи завищеними (ставка залежала від року випуску авто - а "бляхи" зазвичай далеко не нові). До того ж дуже багато хто при всьому бажанні не могли легалізувати свої автомобілі. Просто вони користувалися машинами за дорученням, без правовстановлюючих документів (наприклад, договору купівлі-продажу). А без цих документів розмитнити автомобіль не вийде.

Залишилися незадоволеними і власники вже зареєстрованих в Україні машин - адже через зниження акцизу їх ввезені повністю легально авто значно втрачали в ціні.

Пільговий період (розмитнення з 50%-ю знижкою) тривав з 22 листопада 2018-го до 22 лютого 2019 р. За цей час ДФС оформила 218 тис. транспортних засобів і отримала 13,6 млрд грн. До 24 травня "evroblyakheram" відвели термін на розмитнення автомобілів за повною вартістю. Всіх, хто не встиг оформити свої машини до цього терміну, поліція обіцяла почати штрафувати.

Втім, потім цей період продовжили до 22 серпня 2019-го. Вже після цієї дати поліцейські повинні були почати штрафувати "Євробляхи", які вчасно не стали на облік української митниці. Перевищення термінів тимчасового ввезення або транзиту більш ніж на місяць передбачає штраф у розмірі 170 тис. грн або їх конфіскацію. Така ж санкція передбачається, якщо авто загублено.

Влітку 2019 р. Володимир Зеленський кілька разів вносив до Верховної Ради законопроекти з метою відкласти на кілька місяців штрафи для машин на єврономерах, які перевищили терміни перебування в Україні. МВС виступало проти. У підсумку президентський законопроект No10462, всупереч очікуванням власників "євроблях", не пропонував продовжити пільговий період до кінця року, а лише відкладав вступ в силу "штрафного" Закону на додаткові 90 днів.

В результаті санкції за перевищення термінів перебування в Україні автомобілів на іноземних номерах відтермінували до 31 грудня 2019 р. Проте в жовтні 2019-го з 'ясувалося, що це стосується не всіх. Прочитавши новини про відтермінування штрафів, деякі водії спробували вивезти свої авто за кордон. Але на кордоні отримали протоколи стосовно порушення правил ввезення. Протести "євробляхерів" продовжилися, і Верховна Рада прийняла 19 грудня у другому читанні законопроект No2288 про відтермінування штрафів за порушення ввезення автомобілів на європейських номерах до 31 грудня 2019 Р. фактично парламентарі відмовилися продовжити відстрочку до 31 січня 2020-го, яку пропонували деякі правки. Хоча самі "євробляхери" вимагали перенести набуття чинності штрафів на чергові 100 днів.

Отже, з в поточному році діють посилені санкції та штрафи для машин на європейських номерах. Мова йде про можливе штраф до 170 тис. грн і конфіскація авто. Правда, як і пообіцяли в уряді ще в січні, повністю виконувати його поліція поки не поспішає.

Законодавчі ініціативи

Сотні тисяч власників "євроблях" плюс члени їхніх сімей - ласий шматок для будь-якого політика. Тому депутати не залишають спроб постати перед ними у вигідному світлі, висуваючи все нові ініціативи за пільговою час розмитнення вживаних автомобілів.

Навесні четверо депутатів внесли законопроект No3389 "про внесення змін до податкового кодексу України щодо спрощення умов ввезення на митну територію України транспортних засобів". Його Головна ідея - переглянути ставки акцизного податку на автомобілі, а саме - вилучити з формули його розрахунку коефіцієнт віку автомобіля (те, що так не подобалося "evroblyakheram"). В пояснювальній записці до документа, зокрема, вказується, що коефіцієнт віку у формулі ставить у нерівне становище громадян, які обрали більш бюджетні варіанти.

Наприклад, вартість акцизу для автомобіля з дизельним двигуном 1,6 л віком в 12 років і вартістю 1500 євро становитиме 1440 євро, тобто тільки акциз становить майже 100% вартості авто (а ще потрібно сплатити ввізне мито і ПДВ). Тоді як для автомобіля з таким же двигуном, але вартістю 10 тис. євро і віком в два роки розмір акцизу становитиме всього 240 євро, що становить лише 2,4% від вартості авто.

З одного боку, так "вбивається" головний сенс диференційованих акцизів - перешкоджати захаращення України дешевими авторазвалюх, "металобрухтом на колесах". Однак депутати апелюють до соціальної справедливості: на їхню думку, нинішній підхід захищає більше платоспроможних українців і робить неможливою купівлю бажаного автомобіля для громадянина, який може собі дозволити тільки дешеве авто. Ліквідація коефіцієнта віку у формулі розрахунку акцизу дозволить знизити середню вартість автомобілів в Україні в цілому, вважають автори законопроекту No3389.

Цей законопроект так і загубився в надрах ВР: після 28 квітня про нього нічого не було чутно. Хоча самі "євробляхери" про нього пам 'ятають - 4 червня вони організували під будівлею Кабміну акцію протесту під назвою "затягуванню доступного розмитнення - СТОП!". Організатори акції з "Авто євро сили" зажадали від уряду надати висновки щодо Закону про доступної розмитненні для подальшого голосування в комітеті і Верховній Раді.

І 19 червня велика група депутатів (45 осіб) внесла до ВР законопроект No3704 про зміни до податкового кодексу відносно структури акцизного податку. Його можна розглядати як чергову спробу "остаточного вирішення" питання про "Євробляхи".

Цей документ не тільки змінює правила застосування акцизного податку, але й істотно коригує сферу транспортного податку. Нагадаємо, що зараз його платять у розмірі 25 тис. грн на рік власники легковиків не старше п 'яти років і ціною понад 375 мінзарплат (понад 1,77 млн грн у 2020-му). Якщо законопроект No3704 візьмуть, транспортний податок потрібно буде платити не тільки з легковиків, а з транспортних засобів взагалі. Це легкові автомобілі, мотоцикли, яхти та судна, човни та моторні катери. Змінюються й інші умови.

Але для нас більш цікавим є те, що законопроектом передбачено пільги для власників "євроблях", які вже знаходяться на території України. А саме: протягом 180 днів з дня набрання Законом чинності вони зможуть розмитнити свої машини без застосування штрафних санкцій, але за умови сплати митних платежів та 8,5 тис грн до бюджету. Йде мова про те, щоб на півроку взагалі позбавити "євробляхерів" від необхідності платити акциз - а це найбільша частина розмитнення, тому що він, Нагадаємо, залежить від року випуску авто, а "Євробляхи" - це в основному старі машини.

В обґрунтуванні законопроекту наводиться розрахунок митного оформлення середньостатистичної легковика європейській реєстрації (автомобіль вартістю 2000 євро, двигун дизельний 2,5 л, 2003 Р. випуску). Її власнику доведеться сплатити до бюджету податків на суму 785,5 євро. Це: мито (200 євро), ПДВ (398 євро), добровільна сплата коштів (8500 грн).

За оцінками авторів цієї ініціативи, при митному оформленні "євроблях", які перебувають на митній території України, до держбюджету додатково надійде 17 млрд 365 млн грн.

Avtostatistika

Незважаючи на те, що такий предмет, як автомобіль, легко піддається обліку, оцінки кількості "євроблях" на дорогах України дуже різняться.

За даними ДФС, тільки в 2017 р. в країну ввезли майже 900 тис. таких транспортних засобів, ще 200 тис. - у 2018-му, багато з них - із порушеннями.

За версією державної митної служби, на 1 травня 2018-го в Україні перебували більше 315 тис. авто, зареєстрованих в інших країнах і що в 'їхали з транзиту або тимчасового ввезення. З них 125 тис. - з порушенням термінів перебування. Самі ж користувачі авто на неукраїнських номерах запевняли тоді, що їх близько півтора мільйона (але тут наявною є мотивація перебільшити чисельність). Тут треба розуміти, що зазначена кількість автомобілів, перебувають в країні з порушенням термінів, в якийсь конкретний момент, може сильно відрізнятися від кількості потенційно нелегальних "євроблях", адже термін тимчасового ввезення був один рік.

А в лютому 2019 р. у ДФС звітували, що розмитнили 121,4 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією, які були в Україні з порушенням вимог митного кодексу.

Проте, за оцінкою авторів законопроекту No3704, станом на 1 травня 2020 Р. в Україні у режимі тимчасового ввезення або транзиту знаходиться 750 тис. "євроблях", у тому числі 500 тис. - з порушенням термінів і умов цих режимів.

Виникає питання: звідки така розбіжність між даними ГТС і ДФС, з одного боку, і оцінками авторів законопроекту - з іншого.

"Достатньо стати на жвавому перехресті і поспостерігати, щоб побачити, що" євроблях "залишилося зовсім небагато, не більше 1-2% від загального числа авто на вулицях. Це в Києві. На сході країни їх майже немає, на заході - навпаки, досить багато. Але в цілому по Україні - від 100 до 200 тис., - прокоментував "ДС" ситуацію автомобільний експерт Максим моргунський. - А звідки взялася цифра в 500 тис. нерозмитнених євроблях, згадана у законопроекті, треба запитати у його авторів. Особисто мені здається, що вона взята з стелі ".

Чи допоможе остаточно вирішити проблему "євроблях" законопроект No3704? Навряд чи. "Євробляхери" вже звикли, що влада раз за разом дають їм різного роду відстрочки і потурання, а потім беруться знову переглядати митні тарифи. До того ж якщо взяти наведений вище приклад, то можна зрозуміти: для людини, насилу скупчився 2000 євро на машину, 785,5 євро разової розмитнення з неї - теж надто велика сума.

Хоча проблема тут, напевно, все ж не в Сумах податків і акцизів, а в політичній волі їх стягувати або не стягувати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics