Close button

"Мистецтво пити" або чому так важлива форма келиха

"Мистецтво пити" або чому так важлива форма келиха

Аби долучитися до закритого суспільству гурманів, потрібно вибирати не тільки правильний алкогольний напій, але і підходить питних посуд. Злочинно розпивати є витриманий коньяк у звичайних стосах ви, кажуть експерти і цінителі напою. Про призначення келихів для коньяку та їх основних видах - у матеріалі УНН, повідомляє УНН.

Види келихів для коньяку

Snifter

veo7plkysq_big.jpg

Класичні коньячні келихи мають назву snifter, що в перекладі з англійської мови означає "нюхати".

Даний вид келиха володіє кулястої формою, плавно звужується кверху, утворюючи вузьку горловину. Зміцнюється ємність на коротенькою крихкою ніжці, що дозволяє миттєво передавати вмісту тепло долонь дегустатора.

Обсяг sniftera варіюється від 70 до 700 мілілітрів. Однак можна зустріти і більш місткі сувенірні або авторські моделі.

Згідно з традиційними канонами правильного вживання коньяку snifter заповнюється міцних не більше, ніж на третину, найчастіше на чверть. Sniftery ідеальні для неквапливих і невимушених бесід біля каміну, під легкі звуки негучною ненав ’ язливій музики в колі хороших знайомих.

Тюльпани

th_gc1ip8n_big.jpg

Форма чарки тюльпана для коньяку відповідає своїй назві - вона нагадує квітковий бутон. Доповнює тюльпан тонка висока ножка, що нагадує стебло Квітки. Помітно, що жителі Франції (Батьківщина коньяку) воліють класичним snifteram саме тюльпани. Судини вишуканої форми використовують для вживання молодих коньяків, витриманих від 3 до 5 років.

Високі стінки тюльпанів со слегка розширюється горлечком допомагають трохи "розійтися" спиртовим парам і стати міцні напої трохи ніжнішими і м 'якше.

Длинная ножка коньячного фужера дає можливість насолодитись спиртним, не збільшуючи його температуру. Деякі поціновувачі елітного коньяку стверджують, що непрогрітий долонями алкоголь пити приємніше і легше.

Wobble glass

y9jn_tyyny_big.jpg

Воббл - це аналог sniftera, Однак у порівнянні з останнім його пропорції більш великі.

Перше, що кидається в очі, - це повна відсутність ніжки - замість неї знаходиться гострий конусний виступ, що робить становище келиха нестабільним - він може лише лежати і перекочуватися.

Основна функція воббл - граціозно перекочуючись на столі, перемішувати вміст. В процесі обертання всі верстви міцного активно змішуються з повітрям, в результаті чого аромат спиртного розкривається сповна, що дає змогу оцінити абсолютно всі його тонкощі і нюанси.

Pipe snifters

_g3py8o2gv_big.jpg

Келих з телефоном є унікальним посудиною, який дуже популярний серед поціновувачів розкоші і естетів. Він дозволяє насолоджуватися церемонією дегустації, потягуючи вміст з дна посудини. Експерти стверджують, що подібна можливість дозволяє чітко розділити смакові та ароматичні відчуття.

Професійні дегустатори запевняють, що поглинання коньяку з подібного посудини надає дегустації ще більше вишуканості, пікантності і урочистістю, які неможливо відчути з іншими келихами.

Рюмка крапля

1mlpf4kdpv_big.jpg

Подача витриманого алкоголю в таких келихах зустрічається дуже рідко. Вони представляють із себе крихітні sniftery, обсягом не більше 50 мілілітрів.

Виготовляються такі келихи переважно з кришталю. Заповнюються вони буквально кількома краплями золотистого еліксиру.

Нагадаємо, раніше соціологи розказали, що саме коньяк найбільше п 'ють українці.

Так, ТОП-5 найбільш вживаних брендів увійшли "Шустов", "Ужгородський", "Коктебель", "Таврія" і "Шабо".

Читайте також:

Петро Івасюк

Новини

Популярні теми форуму

analytics