Close button

В Україні зменшується споживання електроенергії

В Україні зменшується споживання електроенергії

В 2020 році споживання електроенергії впало на 4,4%. Про це повідомляє державний диспетчер "Укренерго", передає УНН, повідомляє УНН.

В червні 2020 року споживання електроенергії (нетто, без урахування втрат в електромережах) в енергосистемі України зменшилося на 4,4% порівняно з червнем 2019 року (8,9 млрд кВт година проти 9,3 млрд кВт година).

В цілому, за підсумками I півріччя 2020 року в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року зниження склало 4,9% (58,6 млрд кВт година проти 61,6 млрд кВт година).

Зазначимо, що скорочення споживання означає необхідність скорочення виробництва електроенергії. На сьогоднішній день в Україні профіцит виробництва електроенергії - генерації (АЕС, ГЕС, ТЕС, ВДЕ) можуть виробляти більше, ніж потрібно.

Але незважаючи на такий профіцит, деякі народні депутати пропонують збільшити надходження в Україну надлишкової електроенергії, зокрема запустити імпорт з РФ і Білорусі. Відповідний законопроект подав "слуга народу" Андрій zhupanin, як альтернативу урядового законопроекту, який цей імпорт забороняє.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі за двосторонніми договорами став можливий восени 2019 року - після схвалення парламентом необхідних нормативних змін. В пресі їх охрестили "правками Геруса" (Андрій Герус - голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг), який був їх ініціатором. Голосування у ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов 'язана з Ігорем Коломойським. На час карантину імпорт було припинено і зараз у ВР вирішується, чи відкривати його знову.

Ірина Макаренко

Читайте також:

Новини

Популярні теми форуму

analytics