Close button

Хто винен у вибухах газу в будинках

Хто винен у вибухах газу в будинках

З початку року в Україні в результаті зношеності газових мереж сталося майже 100 вибухів, подібних тому, який трапився на столичних Позняках, повідомляє UBR.

За вказаний період по причини таких НП в цілому по країні загинули або отримали поранення близько тисячі осіб. Відповідні цифри були озвучені на слуханнях у парламентському комітеті з ЖКГ 8 липня. В ході слухань з 'ясувалося, що вже кілька років внутрішньобудинкові мережі взагалі ніхто не обслуговує. Хто в цьому винен, розбирали на слуханнях.

99 вибухів

8 липня в комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулися слухання на тему "використання природного газу в побуті: безпека, проблеми, шляхи вирішення". Крім членів комітету, були присутні представники облгазів, МНС, Міненерго і ОСББ. Безпосередньою причиною для слухань став вибух на Позняках, в якому загинуло п 'ятеро осіб, а в будинку утворилася наскрізна дірка, через що він став нежитловим.

На думку котрий брав участь у слуханнях заступника голови правління з виробничих питань "Київгазу" Андрія Ляха, подібний вибух не міг статися через витік газу, було ще якась речовина, яка призвело до вибуху, або втручання мешканців в систему газопостачання. Все було справно, а той факт, що працівники "Київгазу" вели якісь роботи в домі напередодні, не більше ніж простий збіг.

Облгази або ОСББ?

В ході розгляду з 'ясувалося, що за фактом відповідати за внутрішньобудинкові мережі фактично нікому. У ході реформи в сфері ЖКГ одних прибрали контролювати, а інших не поставили. Так, НКРЕКП звела все труби, мережі, тепло, газ і т. Д. в один кодекс газорозподільних мереж, і тепер частину мережі просто випала з обслуговування - ніхто не неї що, від відповідає. Облгази обслуговують мережі тільки до дома, а служба 104 займається тільки аварійними ситуаціями. Оновлює ж і ремонтує внутрішньобудинкові мережі власники будинку.

В той же час і ОСББ не знають, що робити з впавшим на його голову будинковим газовим господарством. Облгази передали його в поганому стані, відповідальності за утримання мереж ні на кого закон не покладає, органи місцевого самоврядування, відповідно до Закону, вправі тільки вести роз 'яснювальну роботу, а мешканці навіть бояться самостійно пофарбувати труби, не кажучи вже про їх ремонті або заміні.

В коментарі UBR.ua один з учасників слухань заступник голови комітету Олексій Кучеренко розповів, що ОСББ зайняли в даному питанні неконструктивну позицію і фактично гальмують процес. За утримання внутрішньобудинкових газових мереж відповідають власники будинків, мешканці будинку, неважливо, утворено чи в ньому за фактом ОСББ чи ні.

"Сьогодні в Україні 150 тис. багатоквартирних будинків, з них 82% - з газопостачанням. Якщо мешканці не визначилися з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, газорозподільна компанія типові набори відключити від газопостачання. Якщо я купила квартиру, то і відповідати повинен за все, що відбувається не лише у квартирі, але і в підвалі, і на даху, і в системах будинку в цілому ", - зробила висновок заступника глави Мінрегіону Наталя Хоцянівська.

Мережі не обслуговуються

Внаслідок хаосу нормативів і законодавчого "туману" з 2015 року внутрішньобудинкові мережі взагалі ніхто не ремонтує і не оновлює. За даними МНС, з початку року в житлових будинках сталося 99 вибухів, подібних poznyakovskomu. Загинули 198 осіб і ще 700 постраждали. Навряд чи у всіх цих випадках кто-то вмешивался до системи або розкидав вибухову речовину.

Така статистика показала, що внутрішньобудинкові газові мережі стали джерелом небезпеки для мешканців будинку. Кабмін, за словами Кучеренка, має знайти рішення цієї проблеми в рамках чинного законодавства.

Але Головне питання все-таки фінансовий, хто буде платити за ремонт мереж. Згідно з твердженням Міненерго, нинішні тарифи на транспортування газу вкрай занижені, і грошей в облгазів просто немає, навіть якщо на них все-таки покладуть функцію утримання внутрішньобудинкових мереж.

Чи можна сприймати ці заяви як заклик до підвищення тарифів, покаже час. Але згідно з даними, Міненерго дійсно робило розрахунок діючих тарифів на транспортування і прийшло до висновку, що для забезпечення усіх витрат на утримання мереж, тарифи повинні бути приблизно на 50% вище діючих.

Новини

Популярні теми форуму

analytics