Close button

Скільки і хто повинен платити за нерухомість в Україні

Скільки і хто повинен платити за нерухомість в Україні

Незважаючи на карантин платити податок на нерухомість в Україні доведеться. Про те, хто і за яку нерухомість зобов 'язав платити податок українців, читайте в цьому матеріалі, повідомляє The Page.

1. Хто повинен платити податок на нерухомість

Відповідно до статті 266 податкового кодексу України, платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, які володіють нерухомістю на території України. При цьому абсолютно не має значення, чи є вони резидентами чи ні.

Якщо власниками нерухомості є кілька осіб, платити зобов 'язаний кожен за належну йому частину.

Якщо об 'єкт перебуває у спільній власності, але не розділений в натурі, доведеться домовитися, хто із власників буде платити. Це можна зробити в складчину або по черзі.

2. За яку нерухомість потрібно платити податок

Доведеться сплатити податок на нерухомість за квартири площею більше 60 кв. м, а також житлові будинки площею понад 120 кв. м. Якщо мова йде про різних типах об 'єктів нерухомості, то їх площа повинна бути більше 180 кв. м.

Приміром, якщо ви володієте одночасно квартирою / квартирами та житловим будинком або їх частинами та Загальна площа майна перевищує 180 кв. м.

Ви платите податок за "зайві" квадратні метри. Припустимо, площа квартири 86 кв. м. У цьому випадку доведеться заплатити податок на 26 кв. м (86 кв. м - 60 кв. м).

Якщо площа квартири понад 300 кв. м, а будинку - більше 500 кв. м, доведеться заплатити податок на розкіш. Це ще + 25 тис. грн щорічно до суми податку.

Обкладаються податком об 'єкти житлової та нежитлової нерухомості або їх частини.

3. Кому не потрібно платити податок на нерухомість

Не потрібно платити податок в тому разі, якщо об 'єкт перебуває у власності органів влади, місцевого самоврядування, неприбуткових організацій, який утримується за рахунок держбюджету або місцевого бюджету.

Об 'єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження, обов' язкового відселення, будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, житлова нерухомість, яка непридатна для проживання, у тому числі у зв 'язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської Ради або Ради об' єднаної територіальної громади, податком на нерухомість не оподатковуються.

4. Як розрахувати розмір податку на нерухомість

Ставка податку на нерухомість визначається рішенням сільської, селищної, міської Ради чи Радою об 'єднаних територіальних громад.

Вона не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного (податкового року) за 1 кв. метр бази оподаткування.

З початку цього року розмір мінімальної зарплати становив 4723 грн, Отже, максимальний розмір податкової ставки на нерухомість не може перевищувати 70,8 грн.

Ставку податку на нерухомість потрібно шукати на офіційному сайті місцевої влади. У Києві це 1,5%.

5. Яке покарання за несплату податку на нерухомість

Якщо ви затримали платіж на термін до 30 днів, розмір штрафу становить 10% суми податку. Якщо не платили більше календарний місяць - 20% суми боргу.

Після закінчення термінів сплати на суму податкового боргу нараховується пеня з розрахунку 120% річних ставки НБУ.

6. Коли потрібно платити податок на нерухомість

У 2020 році ми платимо податок за 2019 рік. До 1 липня повинні були прийти сповіщення про сплаті податку на нерухомість. Якщо вони раптом не прийшли, фізособи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату.

Заплатити податок потрібно протягом 30 днів.

7. Які є пільги на сплату податку на нерухомість

Законом No 540 IX українців звільнили від сплати податку на нерухомість і землю за березень.

Загальна сума податку фактично буде зменшена на один місяць. Однак Зверніть увагу, що пільги будуть враховані при розрахунку податку за 2020 податковий (звітний) рік.

Вікторія bereshchak

Читайте також: як податок "за піратство" підніме ціни на техніку

Новини

Популярні теми форуму

analytics