Close button

"Справа Свинарчук" - що не так з розлідуванням Бігуса

"Справа Свинарчук" - що не так з розлідуванням Бігуса

Подільський районний суд Києва зобов 'язав авторів програми "Наші гроші" з Денисом Бігусом ", спростувати неправдиву інформацію, поширену ними в сюжеті під назвою" друзі Президента крадуть на оборонці (секретні листування) ", повідомляє Буквы.

Цей цикл півтора року тому нанес сокрушительный удар по шансах Петра Порошенка переобратися на другий термін. Так як вийшло так, що Гладковський молодший виграв суд за нової влади?

"Е * ні visotomery", або чому Україна купувала у Росії за завищеними цінами

В основу гучного серіалу журналістів лягла закупівля висотомірів для ремонту казахського літака АН. Станом на 2015 рік майже вся техніка ЗСУ мала радянське походження та деталі для неї або проводилися тільки в РФ, або не вироблялися взагалі, і їх потрібно було шукати на складах або знімати з іншої техніки.

З очевидних причин, про прямі закупівлі такого товару у виробника або МО РФ мова не йшла взагалі. Для того щоб військова техніка змогла хоча б доїхати до передовою, як і для її обслуговування, потрібно було знайти спосіб купити запчастини так, щоб покупця не можна було пов 'язати з держструктурами в Україні. Така практика не є унікальною і використовується по всьому світу, часто, щоб обійти накладені на покупця або продавця санкції.

Для цього зазвичай використовують приватні компанії, які зареєстровані в третіх країнах. Така компанія купує необхідну продукцію нібито для власних потреб, після чого безпосередньо, або частіше, через кількох посередників, продає її кінцевому користувачеві. Звичайно, подібні операції ні покупець, ні посередник не афішує, також з очевидних причин, першою з яких є втрата можливості отримувати необхідну продукцію, як це і сталося у випадку з Україною. Незабаром після публікації розслідування ФСБ РФ перекрила канали закупівлі необхідних ЗСУ деталей, про що повідомляли на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради в березні 2019 року.

250 мільйонів для.

У лютому 2019 року, через 4 роки після описаних у програмі подій, і за місяць до першого туру президентських виборів, на каналі BIHUS.info вийшов черговий випуск програми "Наші гроші", в якому автори звинуватили тодішнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського і його сина Ігоря, у контрабанді виробів оборонного призначення в Україні та їхньої закупівлі Укроборонпромом через фірми-прокладки. Зокрема, "Оптимумспецдеталь".

Матеріал був усипаний фрагментами з виступів Петра Порошенка (незважаючи на те, що ніяких доказів його причетності автори не надали) з чого деякі глядачі зробили висновок, що воно є замовленим і націлене на зниження рейтингу п 'ятого президента перед виборами. Наступні серії передачі побачили світ 4 і 11 березня, заповнивши медіапростір напередодні виборів президента обговоренням нібито причетність Петра Порошенка до розкрадань в Укроборонпромі.

Журналісти на своє виправдання пояснили, що до цього вони робили вже сюжети про зловживання при виробництві військової техніки. Відповідно не могли не скористатися матеріалом, який вони отримали на пошту, а серіал вийшов у них не під вибори, а тому що було велике кількість матеріалу, про яке вони вважали за потрібне розповісти.

В матеріалі Лесі Іванової говорилося, що Ігор Гладковський начебто був організатором і учасником схем з розкрадання оборонного бюджету, яку створив під протекцією свого батька, Олега Гладковського. Автори програми звинуватили ряд осіб в контрабанді деталей до військової техніки з Росії та продаж їх українським оборонним підприємствам за завищеними цінами, на чим нібито заробили 250 млн гривень.

Вже через тиждень стало зрозуміло, звідки ростуть ноги листування. Фігуранта журналістського розслідування і декількох кримінальних проваджень Андрія Рогозу затримали, після того, як дружина затриманого чиновника епохи Януковича Сухомлина написала скаргу у військову прокуратуру, що цей молодик нібито просив у неї 800 000 доларів, обіцяючи витягнути затриманого чоловіка з в 'язниці. В рамках слідчих дій у рогозу вилучили телефон, і частину листування з нього злили журналістам. Відповідно виникло питання, наскільки цілісний матеріал скинули журналістам.

Свої звинувачення автори програми мотивували наявністю у них "дампів листувань" фігурантів програми, Однак показувати комусь їх відмовилися, мотивуючи це тим, що ризикують розкрити джерело інформації.

Але якщо в матеріалі достатньо цитат з Ігоря Гладковського, то його батько лише згадують в сюжеті двічі (що вітався з Рогозою у спортзалі і ему нужно что-то перепасти від посередників).

4 березня 2019 Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади заступника секретаря РНБО, Однак уникнути негативного ефекту від виходу програми в ефір йому не вдалося. Команда Володимира Зеленського не упустила такої можливості атакувати опонента, зробивши гасло "посадіть Свинарчук" одним із лейтмотивів своєї кампанії. Втім історія на цьому не закінчилася.

Ігор Гладковський звернувся до суду з позовною заявою про захист честі, гідності та ділової репутації у квітні 2019 року, ще перед другим туром виборів. Поки справу розглядав суд, Олега Гладковського встигло затримати НАБУ, а також вручити йому підозру. Однак - у справі, ніяк не пов 'язаній з озвученими в матеріалі BIHUS.info звинуваченнями в контрабанді і розкраданні коштів оборонного бюджету. Незважаючи на те, що рік президентства Володимира Зеленського відзначився спробами притягнути до відповідальності Петра Порошенка, його соратників, або хоча б людей, які з Порошенка те перетиналися під час його каденції, ні Олегу, ні Ігорю Гладковському не було повідомлено про підозру в контексті тих звинувачень, які прозвучали в ефірі BIHUS.info.

Що вирішив суд та як на це відреагували боку справи?

Повний текст рішення Подільського районного суду на момент написання статті ще не складений, Проте, за наявною в єдиному державному реєстрі судових рішень вступної та резолютивній частині рішення можна встановити, що суд визнав інформацію, озвучену в програмі журналіста Дениса Бігус "Наші гроші", недостовірною і такою, що підлягає спростуванню.

Одночасно суд зобов 'язав громадську організацію "Том 14" як власника і виробника передачі "наші гроші", Бігус Дениса Станіславовича та Іванову Лесю Олегівну протягом 10 календарних днів з дня набрання рішенням суду законної сили зачитати в ефірі програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" та розмістити на веб-сайті даної програми в розділі "новини", повідомлення про те, що в передачі "друзі Президента крадуть на оборонці (секретні листування)", яка вийшла в рамках програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" було поширено недостовірну про Ігоря gladkovskom як організатора схеми вимивання сотень мільйонів гривень з українського оборонного комплексу. Також відповідач повинні спростувати поширену ними інформацію про причетність Ігоря Гладковського до ТОВ "Оптимумспецдеталь" і схем розкрадання мільйонів в оборонці, Російської контрабанді та відмиванню грошей.

Реакція позивача була досить скромною. Адвокат Ігоря Гладковського Руслан Волинець обмежився заявою по суті рішення суду, зазначивши, що справа розглядалася в суді майже півтора року в тому числі і через позицію відповідачів, які неодноразово не з 'являлися до суду, ніж змушували суд переносити і відкладати розгляд справи.

1-%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D

Представник відповідачів, юридична компанія Міллер, опублікувала пост на своїй сторінці в фейсбук, в якій зазначила про свою незгоду з рішенням суду і намір подати апеляцію.

2-%D0%9C%D1%96%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80-1

3-%D0%9C%D1%96%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80-2

Фактично, представники відповідачів висловили свою незгоду тільки з другим пунктом рішення Подільського районного суду Києва, ніяк не прокоментувавши решта пунктів, якими відповідачів зобов 'язали оприлюднити повідомлення про спростування поширеної ними інформації про причетність Ігоря Гладковського до організації схеми вимивання сотень мільйонів гривень з українського оборонного комплексу, його причетності до ТОВ "Оптимумспецдеталь" і схем розкрадання мільйонів в оборонці, Російської контрабанді та відмиванню грошей.

Однак, один з відповідачів, журналіст Денис Бігус, відреагував набагато емоційніший, записавши відео, у якому повідомив, що

"Сидів я сьогодні вранці, скавчати, пив каву, Гугл Гладковського. И не поверите що Нагугліть: http://gladtosee.com. А там ті самі чертовы листування. Не наші. Зовсім в іншій формі, але буква в букву як у нас.)) Прям все утро сидів. Звіряв. Насолоджувався ". У своєму пості він надав посилання на сайт, на якому, як ніби знайшов, ніби випадково, ті ж файли, на базі яких була створена передача "друзі Президента крадуть на оборонці (секретні листування)".

4-%D0%91%D1%96%D0%B3%D1%83%D1%81-600x813

Реакція на це відео не затримався, зокрема, деякі користувачі фейсбук зазначили, що сайт, який нібито випадково "Нагугліть" Денис Бігус - створений в того самого дня, 9 липня 2020 року, о 06:02 ранку, і пошукові системи ще не встигли проіндексувати його, а ті файли, які нібито були отримані авторами програми "Наші гроші" – створені того ж дня, 9 липня 2020 року.

5-%D0%9F%D1%80%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%B9%

6-%D0%A1%D0%B0%D0%B9%D1%82-%D0%B4%D0%B5%Тут слід зазначити, що дамп, це не просто файли. Це сукупність даних з певними атрибутами, на кшталт тимчасових міток, відомостями про розмір і Ідентифікатор пакету даних, його контрольна сума, тощо. Всі ці характеристики дозволяють встановити справжність даних і відбувалося чи втручання в їхню цілісність. Трохи пізніше в цей же день сайт припинив свою роботу, залишивши тільки текстову сторінку.

7-%D0%A1%D0%B0%D0%B9%D1%82-%D0%B2%D1%81%

Що далі?

Очевидно, далі буде подання апеляційної скарги відповідачами, а судовий розгляд продовжуватиметься ще декілька місяців - на жаль нинішні реалії з кадровим та фінансовим забезпеченням судів ніяк не сприяють швидкого розгляду справ.

Можна припустити, що суд апеляційної інстанції змінить рішення суду першої інстанції в якійсь частині, ймовірно в частині визнання недостовірною "всій" озвученої в передачі інформації. За іншою частиною рішення, в якому йдеться про спростування причетність Ігоря Гладковського до організації схем, то відповідачів чекає та ж проблема з доведенням, яка існувала весь цей час - немає законного способу отримання ними тієї інформації, того "дампа листувань", на який вони посилаються.

Для того щоб суд прийняв докази, він повинен відповідати вимогам, встановленим статтями 77-78 цивільного процесуального кодексу України, тобто бути належним і допустимим, отриманим в порядку, встановленому законом, і містити інформацію про те, що, власне, доводиться.

Очевидно, що законно отримати файли з листуванням сторонніх осіб автори програми не могли, оскільки подібні повноваження є лише у правоохоронних органів і в чітко окреслених рамках, Отже навіть якщо якісь файли з листуванням Ігоря Гладковського існували, і яким чином були отримані авторами програми "Наші гроші", доказом у справі про захист його честі, гідності та ділової репутації вони бути не можуть.

Новини

Популярні теми форуму

analytics