Close button

Хабаровськ вийшов на протест після арешту губернатора

Хабаровськ вийшов на протест після арешту губернатора

Вже другий день в Далекосхідному Хабаровську йдуть масові акції протесту. Місцеві жителі вийшли на вулицю на підтримку губернатора області Сергія Фургала, який 9 липня затримали і заарештували за підозрою у особливо тяжкі злочини, повідомляє Страна.ua.

Фургалу інкримінують організацію ОЗУ і замовлення вбивств. Щоправда, цього літа закінчується термін давності злочинів - якщо вони і були вчинені, то 15 років тому.

Сергій Фургал давно полягає в ЛДПР Володимира Жириновського, тричі був депутатом Держдуми від цієї партії. У своєму регіоні він користується великою підтримкою і називається себе "народним" губернатором. На виборах губернатора він набрав в два рази більше голосів, ніж кандидат від "єдиної Росії".

Судячи з кадрів з Хабаровська, мітинг на підтримку Фургала можна назвати потужним навіть за столичними мірками. Місцеве МВС повідомляє про 10-12 тисяч учасників. ЗМІ - про 35-40 тисячах.

Ця акція підтримки була несанкціонованою. Але хабаровські силовики не затримали жодного громадянина і взагалі не перешкоджали мітингу. В російських ЗМІ поширюються повідомлення, що Москва збирається направити туди Росгвардію з інших регіонів.

Що відбувалося в Хабаровську 11 липня

В той час, поки Москва в суботу спала, в Хабаровську проходив великий мітинг. Цей регіон на далекому сході, населення крайового центру - 590 тисяч осіб. Він межує з Китаєм.

З самого ранку там стали збиратися люди. На відео показаний масштаб акції. Море людей розтягнулося на всю вулицю.

Ролик з висоти багатоповерхового будинку, який опублікований нижче, записала місцева мешканка. Він супроводжується діалогом з маленьким сином. Хлопчик хоче знати чому вийшли ці люди. Жінка відповів, що все тому що людям хочеться жити за своїм вибором, а не так, як будуть командувати зверху. Дитина не вгамовується і цікавиться, чому "бібікает машини, їм хіба заважають їхати?" Мама відповідає: "вони бібікает, бо підтримують".

З одного боку видно, що організація у ходи Є. Попереду колони - чоловіки з двометровим плакатом, де вказується вимогу відпустити Фургала. Деякі - з такими самими роздрукованими плакатами - "Я / ми Сергій Фургал".

З іншого боку, контингент протестувальників не нагадує такий, який спеціально збирали через соцмережі або за оголошенням. В більшості це дорослі люди, 35+. На кадрах біжить, щоб примкнути до ходи, бабуся в домашньому халаті і чоловік з немовлям на руках. Схоже, що вони побачили, що відбувається з вікон, тут же вийшли з квартири і приєдналися.

Завершився мітинг біля будівлі уряду Хабаровського краю. Майданчик біля будівлі забита під зав 'язку. Там вже гасла інші - не "Свободу", а "Путіна у відставку" і "Путін - злодій". Коли народ стали підходити впритул до будівлі, до нього підійшли поліцейські.

До натовпу вийшла прес-секретар Фургала. В мегафон вона сказала, що варто дочекатися, коли прокинеться Москва. І я думаю, що реакція на ваші слова буде негайною. Ні Хабаровськ, ні далекий схід, ні вся Росія не бачили ще такої одностайності. Я не маю права, але все ж я скажу, щоб захистити кожного з вас - від арештів, затримання, дуже великих штрафів. Ми просимо вас піти додому ".

Але затримань не послідувало, незважаючи на те, що мітинг у Хабаровську не можна було проводити. По-перше, він не був санкціонований. По-друге, регіон досі не повністю вийшов з карантину, заборонені навіть поодинокі пікети.

Російські ЗМІ вже написали, що в регіон будуть відправили бійців Росгвардії з Ростова-на-Дону і Новосибірська. Висунуто припущення, що місцеві силовики не стали затримувати мітингувальників (хоча, можливо, що таку відмашку їм просто не дав місцевий шеф МВС з команди Фургала).

Завершилося все спокійно. Люди підписали петицію на підтримку Фургала і розійшлися. Але сьогодні, в неділю, на мітинг люди зібралися знову.

Хто організував мітинг за Фургала і чим він знаменитий в Хабаровську

Повідомляється, що суботній мітинг в Хабаровську був наймасштабнішим за всю його пострадянську історію.

Яким чином люди організувалися? Навіть якщо частина місцевих жителів вийшли самі, то хтось повинен був хоча б дати старт ходи.

Місцеве МВС у своєму зведенні написано, що "заходи були організовані командою с. i.furgala". Але і в ЛДПР, та уряді очолюваного ним Хабаровського краю від мітингу відхрестилися.

Олексій Навальний вважає ЛДПР великим злом. Незважаючи на це, він виступив на підтримку Фургала, але на мітинг не скликав. Коли побачив масштаб акції, то, ймовірно, пошкодував і вирішив хайпанути. Став писати, що він разом з Хабаровським краєм.

З припущенням, хто організатори, виступив телеграм-канал Readovka: "Фургал - єдиний губернатор, серед відставлених чи арештованих, затримання якого спровокувало народні хвилювання подібного масштабу. Водночас варто враховувати, що бенефіціарами сьогоднішнього мітингу є місцеві еліти, що втратили від зміщення Фургала куди більше, ніж прості громадяни ".

Те, що місцевий бізнес, пов 'язаний з губернатором, міг підтримати акції схоже на правду. Однак не варто скидати і реальну популярність губернатора в регіоні.

50-річний Сергій Фургал - десята дитина в сім 'ї. Працював лікарем у Далекосхідному селі. В 90-ті та нульові заробляв у тому числі збором брухту чорних металів (у той же період відбувалися інкриміновані йому злочини). Потім був експертом МНС. Тричі депутат Держдуми від ЛДПР. Мандат він склав сам, так як в 2018 році переміг на губернаторських виборах. Він набрав 69,57% проти 27,97% у кандидата, якого висувало "єдина Росія".

При цьому, як пишуть російські ЗМІ, спочатку він йшов на вибори як технічний кандидат, щоб програти висуванцю від "єдиної Росії" (ЛДПР давно вважається партнером Кремля). Але в силу великого антирейтингу партії влади на далекому сході несподівано для усіх переміг.

Сергей Фургал

Втім, посівши своєї пост Фургал показав себе досить яскраво. Він відразу скоротив штат чиновників, знизив собі зарплату, не став користуватися охороною і їздити з мигалками. Виставив на продаж яхту, яку побудував його попередник.

Крім того, він сформував сильну команду, яка просувало його іміджу в ЗМІ і соцмережах. Що зараз зіграло чималу роль у швидкій організації його прихильників на акції протесту.

"Фургал на відміну від багатьох інших чиновників і губернаторів справляв враження живої людини. Постійно був в діалозі з народом. Реагував на багато речей. І люди дійсно його підтримують. Тим більше, що в наших краях Москву завжди недолюблювали. І зараз події і кримінальну справу людьми сприймається як те, що Центр вирішив покарати регіон за вибір людей ", - сказав один з хабаровських підприємців, який вчора брав участь в акціях.
"Якщо хто ще не в курсі, на далекому сході не люблять Москву, - пише на своїй сторінці в ФБ російський журналіст Дмитро Соколів - Митрич - нема за перекошені міжбюджетні відносини, як інші регіони, а на рівні самоідентичності. І не тільки Москву, а взагалі європейську частину Росії. Особливо з тієї пори, як на ній виросло ціле покоління, яке далі Пермі на схід не khazhivalo, вважаючи за краще Флоренції і Барселони. І коли на далекому сході презирливо вимовляють слово "захід", то мають на увазі все, що більше на захід Уралу, а зовсім не те ж саме, що в шоу Соловйова. Тому заарештовувати губернаторів там потрібно дуже обережно. Особливо всенародно обраних з результатом 69%. Особливо своїх, далекосхідних, а не ставлеників заходу. Особливо за злочини п 'ятнадцятирічної давнини, які за якимось політичного лицемерию саме зараз раптом стали актуальні. На далекому сході це обов 'язково сприймуть не як торжество справедливості, а як утиск регіональної ідентичності. Адже коли вже той, справжній захід, ставить нас перед фактом, що світової гармонії заради він нам зараз трошки допоможе повалити Путіна, ми ж теж його, захід, нах. посилаємо. Тому що це наш Сучий син, у вас там своїх повний Манхеттен. Ну, ось і "Далекосхідна цивілізація" вміє за себе постояти ".

Чому справу проти губернатора Фургала активізували зараз

Якщо опустити деталі справи Фургала, суть така. У 2004 і 2005 році він був серед співвласників компанії, що займається збором і постачаннями Чорного брухту. Зав 'язався конфлікт - бандитські розбірки. У результаті були вбиті двоє людей. В їх замовленні та контролі ОЗУ і звинувачують зараз губернатора.

В російських ЗМІ популярно думку, що "тека" на Фургала лежала біля Кремля довгі роки. Нібито Москва навіть змирилась, що він обійшов ставленика з центру. Але у 2019 року в Хабаровську відбулися місцеві вибори. На них ЛДПР отримала приголомшливу перемогу і отримала у місцевому парламенті 56,12% місць. другі були комуністи - з 17,24% мандатів. Партії влади залишилося лише 12,51%. Тобто Фургал і Ко повністю контролював регіон.

На Додаток до цього в листопаді минулого року на семінарі, що АП нібито влаштовувала для віце-губернаторів з внутрішньої політики, з 'ясувалося, що в Хабаровському краї рейтинг Володимира Путіна виявився найнижчим серед усіх регіонів (48% згідно із закритою з опитуванням фонду "громадська думка").

За поправки до Конституції, у голосуванні за які пройшло 1 липня цього року, Хабаровський край за показниками теж пасе задніх - "за" 62,28% жителів, "проти" - 36,64% (все, що нижче загальноросійських 77,92% виконання "за", вважається незадовільним результатом, - ред.).

З урахуванням того, що вже в наступному році заплановані вибори до Держдуми, то можна було очікувати, що і на них "єдина Росія" з тріском провалиться.

Не виключено, що саме і зумовило долю Фургала.

Крім того, експерти не виключають, що зіграла роль і бажання Москви показати, що вертикаль влади в країні як і раніше сильна.

"Є відчуття, що центр ослабів в ході боротьби з коронавірусом і потрібні символічні жести, які б показали, що федеральний центр" огого ", і за чийсь рахунок треба самоствердитися", - говорить у коментарі газеті "Ведомости" політолог Олександр кінєв.

Джерела російських ЗМІ повідомляють, що у минулому році Москва пропонувала Фургалу піти за власним, але той нібито відмовився. Цей факт не підтверджений. Проте відомо, що в 2019 році у губернатора почалися обшуки. Ну, і недавній арешт для нього зовсім не був несподіванкою.

Окремо слід відзначити і поведінку ЛДПР, в яку входить Фургал і яку очолює Володимир Жириновський.

В день затримання соратника Жириновський виступив з гучними заявою. Він сказав, що "у Фургала вимагали возити в Москву коробки з грошима". Пригрозив, що вся фракція ЛДПР у Держдумі складе мандати, звільняться і решта губернатори від партії. Пообіцяв вивести всіх своїх депутатів під СІЗО Лефортово, де сидить Фургал. Для Російської внутрішньої політики все це було б резонансними подіями. Поки загрози Жириновського так і залишилися словами.

А вчора ЛДПР офіційно спростувала свою причетність до організації мітингу в Хабаровську.

На момент підготовки матеріалу в Кремлі не коментували події. Згадка про нього не увійшло до підсумкового випуску новин на першому каналі.

Справу Фургала не особливо коментували у Путіна. Його прес-секретар заявив стандартне для таких випадках - стежимо за слідством і суд розбереться. І окремо звернувся до Жириновського: попросив його представити докази, кому Фургал возив у Москву гроші коробками, так це "дуже серйозне обвинувачення".

За російськими законами, вибирає губернатора народ регіону. А відправити у відставку може і президент - "у зв 'язку з втратою довіри". Володимир Путін нерідко користується цим правом, але Фургала він поки що не зняв.

Далі до виборів Кремль призначає, В. О. губернатора. В Росії найближчий загальний день голосування 13 вересня. Але глава ЦВК вже зазначила, що провести вибори у Хабаровському краї вже неможливо (треба оформляти це заздалегідь). У зв 'язку з цим приблизна дата виборів там - 19 вересня 2021, в один день з виборами до Держдуми. До цих пір, ймовірно, Далекосхідним краєм керуватиме т. в.о., якого надішле Кремль, якщо, звичайно, акції протесту не продовжаться і не змусять Російська влада поміняти свої плани.

Як вплинуть акції протесту на ситуацію в Росії?

Російська опозиція вже бачить у подіях в Хабаровську провісник великих потрясінь в цілому в країні.

Активно висловлює їм свою підтримку Олексій Навальний.

"Доки Москва спала, в Хабаровську, Комсомольську-на-Амурі та інших містах Хабаровського краю пройшли, напевно, найбільш масові стихійні акції за всю сучасну історію далекого Сходу, - написав Навальний на своїй сторінці в соцмережах. - були знамениті мітинги у Владивостоці в 2008-2009, але зараз, здається більше. У Хабаровську за різними оцінками від 10 до 40 тисяч. Це як якщо б в Москві на несанкціонований мітинг вийшов мільйон осіб. ситуація абсолютно унікальна. Народ вийшов за заарештованого губернатора. Вимоги людей абсолютно прості, правильні і зрозумілі: ми його вибрали. Якщо він у чомусь винен, то надайте нам докази і Нехай його тут і судять. Все ж розуміють, що відбувається: у Хабаровському краї рейтинг Путіна йде вниз, "загальноросійський голосування" провалилося, "єдина Росія" останні вибори програла. А сам губернатор Фургал виграв вибори у путінського кандидата. ось його тепер - в помсту - і садять. Звинуватили у вбивствах й участі в ОЗУ 15 років тому. Та тільки от питання: а чого ж мовчали тоді 15 років? Як Фургал був 11 років депутатом Держдуми. зачем переслідувати його розпочали тільки тоді, коли він переміг Путіна в край? Чому його екстрено вивезли в Москву? Чому не пред 'явлено жодних доказів винуватості? і знаєте, який слоган був сьогодні самий популярний, з тих, що звучали над далекосхідними містами? Путін - злодій. Путін - сам ОЗУ. поліція не втручалася - розуміла, що з такою людской масою краще не сперечатися. Пишаюся своїми співгромадянами, які сьогодні вийшли на вулицю, вимагаючи чесних виборів, справедливого суду і свого права самим обирати владу ".

Наскільки дійсно потужні протестні настрої?

Варто сказати, що економіка Росії, також як і інших країн, сильно постраждала від епідемії коронавірусу та карантину, які наклалися, до того ж, ще й на падіння цін на нафту.

На відміну від України в Росії держава запустила досить масштабні програми підтримки населення і бізнесу. Однак гроші дісталися не всім. У найважчому становищі опинився малий і середній бізнес, зав 'язаний на сферу послуг.

Зросло безробіття, скоротилися реальні доходи населення.

Тому невдоволення соціально-економічною ситуацією в країні зростає. До того ж у частини населення (особливо серед молоді) є невдоволення продовженням повноважень Путіна після змін до Конституції. В цьому середовищі сильно бажання змін.

Проблема накладається і на регіональні особливості. Особливо на далекому сході, де Центральну владу вже давно не люблять і наїзди на губернаторів сприймаються за принципом "наших б 'ють".

При цьому в загальнофедеральному масштабі протестні настрої поки не превалюють, що і показав високий відсоток голосів за зміни до Конституції.

Головним чином на увазі відсутність альтернативного Путіну популярного лідера, а також через побоювання хаосу в разі початку політичних потрясінь. На тлі подій в Україні, а останнім часом і в США, бажання виходити на вулиці та протестувати у багатьох росіян немає. На цьому роблять упор і державні ЗМІ, показуючи Росію, як острівець стабільності в бурхливому світі.

Крім того, та стан з губернаторами неоднозначне. У багатьох регіонах на них прямо впливає спайка місцевого криміналітету, корумпованих силовиків і чиновників. Для того, щоб тримати ці групи в Узді, Федеральна влада і використовує періодично посадки губернаторів та інших місцевих топ-чиновників. А тому Москва не може допустити, щоб після кожної такої посадки місцеві еліти намагалися розгойдувати ситуацію.

В той же час, навіть серед прихильників Путіна поширена думка, що зміни у внутрішній політиці необхідні.

"У Хабаровському краї політичний вибух. Чому? - задається питанням на своїй сторінці у ФБ лояльний Кремлю політолог Сергій Марков. - це протест проти відсутності великих державних проектів розвитку регіону. Далекосхідники вкрай не задоволені відсутністю розвитку далекого Сходу. Регіону потрібні великі державні проекти, а не базікання про невидиму руку ринку.
Це протест проти різкого відставання далекого Сходу Росії від сусіднього Китаю та інших азіатських країн. Сусідні регіони Китаю різко йдуть у ріст, а економічний блок російського уряду молиться на банки і захід і провалює розвиток регіону. Люди бунтують проти відсутності економічного зростання.
Це протест проти скорочення соціальних програм уряду.
Це протест проти дискримінації етнічних росіян в Росії. Корінним народам далекого Сходу зберегли стару пенсійну систему, а росіянам додали 5 років до виходу на пенсію. Кому це сподобається?
Це протест проти ultrabyurokratizatsii економіки. Порівнюють з сусідніми азіатськими країнами, - там дуже легко відкрити малий бізнес для виживання сім 'ї. У Росії для цього треба бути героєм.
Це протест проти криміналізації економіки далекого Сходу. Тут відбулося зрощення криміналу, влади та бізнесу. Москва майже нічого не робить для очищення ситуації, а карає час від часу не самих винних, а найбільш не пов 'язаних із владою. Ось і Фургала, вважають люди, карають потому, что у него "лапа не така Кудлата".
Висновок: це не протест проти Путіна, а протест проти тих прозахідних технократів, які погано рулять економікою і політикою. А влада повинна скористатися протестом на далекому сході для різкої зміни політики в бік швидкого економічного зростання. Це Головна вимога всіх ".

Катерина Терехова

Новини

Популярні теми форуму

analytics