Close button

Знайдено вбивче ракові клітини речовину

Знайдено вбивче ракові клітини речовину

Вчені університету штату Вашингтон знайшли нове протипухлинну природне з 'єднання. Виявилося, що поліненасичена жирна кислота - digomogamma ліноленова кислота (DGLA) - здатна вбивати ракові клітини людини. Це корисне з 'єднання у невеликих кількостях міститься в організмі людини, але рідко зустрічається в раціоні людини. Про це повідомляється в статті, опублікованій Developmental Cell, повідомляє Лента.ру.

Дослідники виявили, що DGLA здатний індукувати ferroptoz - процес, при якому відбувається регульована загибель клітки через залізо залежного окислення ліпідних мембран. Як показали результати експериментів, жирна кислота діє не лише на клітини тварин моделей, але і на культури ракових клітин людини.

Так, годування круглих черв 'Яків Caenorhabditis elegans бактеріями з високим вмістом DGLA викликало загибель первинних статевих клітин і стовбурових клітин, з яких формуються перші. При цьому DGLA також взаємодіє з іншими з 'єднаннями, наприклад, з ефірними ліпідами, які перешкоджає дії, що і жирної кислоти. Коли вчені заблокували активність ефірних ліпідів, клітини в присутності DGLA стали гинути ще швидше.

В майбутніх дослідженнях вчені планують зрозуміти механізм дії поліненасиченої кислоти і розробити спосіб доставки з 'єднання до ракової пухлини.

Новини

Популярні теми форуму

analytics