Close button

МВФ погіршив прогноз для країн Центральної Азії

МВФ погіршив прогноз для країн Центральної Азії

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз зростання економіки країн Центральної Азії (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан) за умов викликаного пандемією економічної кризи. Про це свідчить опублікований фондом в понеділок економічний огляд країн Близького Сходу і Центральної Азії, повідомляє finanz.ru.

"В регіоні Центральної Азії прогнози вказують на кілька більш різкий спад у 2020 році (мінус 1,5% замість мінус 1%) і не таке швидке відновлення у 2021 році (4,4% замість 4,7%) порівняно з квітневим прогнозом", - підкреслюється в документі.

Найбільш глибокий спад (мінус 4,6%) буде спостерігатися в групі країн, що імпортують нафту, - Вірменії, Грузії, Киргизії, Таджикистані. Для них це стане наслідком комбінації відразу декількох негативних чинників, у тому числі більшого, ніж очікувалося, економічного шкоди від введених у зв 'язку з пандемією санітарних обмежень, спаду в торгівлі та туризмі, а також скорочення грошових переказів, здійснюваних трудовими мігрантами.

"В країнах - експортерах нафти в регіоні, як очікується, теж є дещо більш глибокий спад (хвилин 1,1% замість мінус 0,8%) у 2020 році", - наголошується в документі. Однак, як у ньому йдеться, в цілому ситуація буде компенсуватися "швидких і потужним відповіддю на кризу в регіоні", більшої диверсифікацією економік цих країн, а також тим, що скорочення видобутку нафти не було настільки сильним завдяки угоді ОПЕК+.

У регіоні Близького Сходу та Центральної Азії в цілому очікується негативне зростання (мінус 4,7%) в 2020 році, що на 2 процентних пункти нижче за квітневий прогноз.

Спалах вызываемого коронавірусом захворювання зафіксували в кінці 2019 року в центральному Китаї і поширилася на більшість країн. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров 'я визнала її пандемією. Всі країни і території були змушені прийняти різні екстрені заходи санітарно-епідеміологічного характеру, що призвело до виникнення глибокого міжнародної економічної кризи. За прогнозом МВФ, в поточному році в світовій економіці буде зафіксований спад в розмірі майже 5%, але вона відновиться і зросте на 5,4% в наступному році.

Новини

Популярні теми форуму

analytics