Close button

У НБУ розповіли, як добудувати будинки "аркади"

У НБУ розповіли, як добудувати будинки "аркади"

Добудувати житлові комплекси банку "Аркада" можна завдяки участі держорганів. Національний банк займається цим питанням з 2016 року. Щоб подібні проблеми не виникали в майбутньому, необхідно змінити законодавство. Про це розповіла В. О. голови Національного банку Катерина Рожкова, повідомляє UBR.

"Сьогодні всі включилися в врегулювання цієї проблеми - уряд, КМДА, ми в якійсь мірі як ініціатор та модератор. Думаю, що з урахуванням того, що зараз всі включилися, проблема буде вирішена. Там є світло в кінці тунелю ", - сказала В. О. голови НБУ.

Також вона зазначила, що декі питання, зокрема технічного характеру, можна врегулювати досить швидко. Є багато розпочатих будівництв на різних етапах. А питання полягає в тому, як це все об 'єднати і максимально швидко добудувати ті будинки, які можливо.

Читайте також: В Києві інвестори "аркади" перекрили Грушевського

"Віддати людей, і потім продовжувати будувати те, що потрібно будувати. Ще раз: рішення в цій задачі є ", - повідомила Рожкова.

За її словами, банк "Аркада" виступає лише як управитель фондів фінансування будівництва (ФФБ). У фінустанові відкрито рахунки цих фондів та забудовників.

"Все за межами банку, тому в нас і немає повноважень це контролювати (.) Є кілька варіантів рішень, як можна відносно швидко поліпшити ситуацію і контроль, але глобально - це законодавство ", - додала фінансист.

До того ж вона підкреслила, що в банку всі нормально з капіталом і більш-менш нормально з ліквідністю. При цьому відзначивши, що в саме проблеми з законодавством про первинне ринку не дозволяють його контролювати. Також це впливає на розрахунки по запуску іпотеки в Україні.

"Фонд фінансування зібрав гроші і перерахував забудовнику, забудовник звів, але не отримав якийсь дозвільний документ, в результаті не під 'єднав будинок. Виходить, ніхто нічого не вкрав і особливо не порушив, а люди квартири не отримали. І це зараз нормально не регулюється ніким. Тому треба змінювати закон ", - вказала Рожкова.

Раніше народний депутат Олена Шуляк повідомила, що вкладники "аркади" за крок від того, щоб поповнити список ошуканих інвесторів. Понад 11 тис. сімей в зоні ризику, а захистити їх ніхто не може або не хоче.

"Адже там повністю зупинено фінансування і будівництво 39 житлових 25 поверхівок, 5-ти дитсадків і стільки ж шкіл", - поінформувала депутат.

Нардеп уточнила, що з її ініціативи прем 'єр-міністру Денису шмигав направили колективне звернення з вимогою створити Міжвідомчу комісію для вирішення проблеми. До звернення приєдналися 35 нардепів та інвестори "аркади", які намагаються привернути увагу влади, періодично проводячи акції протесту.

Новини

Популярні теми форуму

analytics