Close button

Kovidioty: чому люди не носять маски

Kovidioty: чому люди не носять маски

На готовність людей під час пандемії носити маски і дотримуватися соціальну дистанцію впливає їхня робоча пам 'ять - це параметр, тісно пов' язаний з можливостями інтелекту. До такого висновку прийшли фахівці з Каліфорнійського університету, повідомляє Газета.Ру.

Дослідження було опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Під час пандемії з 'явилося слово "kovidioty" - так називають людей, які заперечують шкоду SARS cov 2 і не дотримуються заходи безпеки.

Імовірно, вона має під собою деяку наукову основу - до такого поведінці схильні люди з меншим об 'ємом робочої пам' яті.

Робоча пам 'ять - це тип пам' яті, який дозволяє нам зберігати в розумі інформацію, поки ми з нею працюємо. Робоча пам 'ять також дозволяє комбінувати інформацію, отриману від органів сприйняття, з довготривалої і короткочасною пам' яттю. Вона грає важливу роль в розумінні інтелекту як концепції і складного пізнавального механізму. Показники ємності робочої пам 'яті тісно пов' язані з продуктивністю вирішення складних когнітивних завдань, таких, як розуміння сенсу прочитаного, рішення проблем, а також з коефіцієнтом інтелекту.

В багатьох штатах США соціальне дистанціювання і носіння масок були добровільними заходами, через що багато людей відмовлялися ці заходи дотримуватися. В період з 13 по 25 березня 2020 року, в перші два тижні після того, як президент США Дональд Трамп оголосив Надзвичайний стан, автори роботи опитали 850 американців. Піддослідні надали демографічні дані і заповнили кілька анкет, що проявляють рівень пригніченості та тривожності, а також які фіксують індивідуальні відмінності в дотриманні соціального дистанціювання.

Потім учасники дослідження пройшли тести, присвячені особливостям особистості, рівнем інтелекту та розумінню витрат і переваг соціального дистанціювання.

Виявилось, що чим менше був обсяг робочої пам 'яті опитаних, тим менш охоче вони дотримувалися заходи безпеки.

"Чим вище обсягу робочої пам 'яті, тим більша ймовірність того, що люди будуть дотримуватися соціальну дистанцію, - говорить професор психології Вейвей Чжан, провідний автор дослідження. - цікаво, що цей зв' язок зберігається навіть після поправок на психологічні та соціально-економічні фактори, такі як депресивні та тривожні настрої, особистісні риси, освіту і дохід".

Схильність дотримуватися заходів по соціальному дистанціюванню може спиратися на прийняття рішень у відповідності з оцінкою витрат і переваг такої поведінки в робочої пам 'яті, а не, скажімо, на звичку, вважає Чжан. Таким чином, цей процес може бути менш ефективним у людей з меншим об 'ємом робочої пам' яті.

"Індивідуальні відмінності в обсязі робочої пам 'яті можуть передбачити схильність до соціального дистанціюванню, - говорить Чжан. - Отже, при розробці політики профілактики потрібно враховувати загальні когнітивні здібності людей, щоб домогтися поведінки, заснованого на дотриманні заходів безпеки, такого як носіння маски або соціальне дистанціювання".

Не варто перевантажувати людей інформацією, рекомендує Чжан. Матеріали, присвячені заходам безпеки в умовах пандемії, повинні бути лаконічними і доступними. Людям має бути легко прийняти вірне рішення.

"Суть в тому, що ми не повинні покладатися на звичну поведінку, так як соціальне дистанціювання ще не вкорінилося у суспільстві достатньою мірою, - говорить Чжан. - До того, як соціальне дистанціювання стане звичкою і добре засвоєної соціальної норми, повинна бути можливість з легкістю прийняти рішення дотримуватися соціальну дистанцію. Отже, нам доведеться свідомо докласти зусиль до того, щоб подолати тенденцію уникати неефективних рішень ".

Чжан очікує, що внесок робочої пам 'яті у прийняття рішень буде зменшуватися по мірі того, як нові соціальні норми, такі як носіння масок або соціальна дистанціювання, будуть ставати нормою суспільства.

"З часом соціальне дистанціювання і носіння масок стане звичним поведінкою, а їх зв 'язок з робочою пам' яттю зменшиться", - вважає він.

В майбутньому команда планує вивчити дані з Китаю і Південної Кореї, щоб виявити захисні соціальні та ментальні фактори, які дозволяють людям пережити пандемію. Також їх цікавлять дані про зв 'язок робочої пам' яті з расовою дискримінацією в умовах пандемії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics