Close button

Роттердам+ допоможе стримати зростання тарифів на електроенергію

Роттердам+ допоможе стримати зростання тарифів на електроенергію

Повернення формули Роттердам+ допоможе стримати зростання тарифів на електроенергію, який став можливий після того, як енергетика перейшла в "ручний режим" управління. Таку думку висловив народний депутат Сергій Магера, повідомляє Минпром.

"Прогнозувати майбутні ціни на електрику з Роттердам+ стане значно простіше. Це дуже важливо промисловим підприємства для планування виробництва ", - сказав він.

Нардеп нагадав, що експерти позитивно оцінили повернення на український енергетичний ринок ціноутворення за принципом Роттердам+.

"У першу чергу, це допоможе стабілізувати ситуацію в енергетиці: запустити роботу вугільної галузі, розібратися з усіма боргами, забезпечити безперебійність роботи енергосистеми напередодні майбутнього опалювального сезону", - сказав с. magera.

Він також зазначив, що згідно з меморандумом з МВФ, до 1 серпня Україна повинна перейти на новий принцип формування ціни на газ. це так званий принцип імпортного паритету, який можна умовно назвати Амстердам+. Остаточна ціна газу буде складатися з ціни його купівлі на біржі в Амстердамі і ціни доставки газу до споживача. Причому, поширяться це буде і на блакитне паливо, видобуте в Україні.

"Аналогічний принцип імпортного паритету свого часу був закладений у формулу Роттердам+ стосовно ціни на вугілля, - нагадав с. magera. - дана формула перестала діяти в Україні з 1 липня 2019 року. Зроблено це було під тиском громадської думки. А ось це саме думку сформували лобістами та медійниками, близькими до групи "Приват" і феросплавному лобі ".
"Підсумки роботи лобістів Коломойського для країни, виявилися, як завжди, плачевними. За оцінками експертів, втрати української економіки від скасування формули Роттердам+ склали більше 6 млрд. грн. Найбільше грошей втратили ТЕС - 4 млрд. грн. Близько 95% шахт опинилися в простої. Понад 3 млн. т видобутого вугілля - незатребуваними. Десятки тисяч шахтарів, залишилися без роботи, зі зростаючими боргами по зарплаті ", - додав він.

Нагадаємо, днями держкомпанія "Центренерго" погодилося купувати вугілля з українських шахт за принципом імпортного паритету, який ще відомий як формула Роттердам+. Після цього акції протесту українських шахтарів під офісом президента були припинені.

Новини

Популярні теми форуму

analytics