Close button

Виявлений невідомий космічний феномен

Виявлений невідомий космічний феномен

Астрономи Массачусетського технологічного інституту вперше зафіксували зникнення яскравою рентгенівської корони з високоенергетичних частинок навколо чорної діри, віддаленої від землі на 100 мільйонів світлових років. Причиною феномену могла стати масштабна катастрофа, що знищила цілу зірку. Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті Phys.org, повідомляє Лента.ру.

Вчені проводили пошук яскравих космічних спалахів за допомогою автоматичного інструменту ASSASN, призначеного для виявлення наднових. Вони виявили спалах невідомої природи в активному галактичному ядрі 1ES 1927+654, що складався з надмасивної чорної діри. Яскравість об 'єкта виявилася вище звичайного в 40 разів.

Фахівці вважають, що дивне явище відбулося через зірки, що потрапила в поле тяжіння чорної діри. Світило могло потрапити в аккреційний диск і бути розірваним на частини, через що весь матеріал диска, включаючи високоенергетичні частинки, впав на горизонт подій, пропав з видимого Всесвіту.

В результаті всього за один рік чорна діра стала тьмяніше у 10 000 разів. Зазвичай такі зміни яскравості зображення займають від тисяч до мільйонів років, стверджують вчені. В даному випадку помітне падіння яскравості зайняло, мінімум, десять годин.

Після зникнення корони чорна діра почала знову акумулювати матеріал з зовнішніх країв диска, породжуючи нові високоенергетичні рентгенівські промені та випромінюються поблизу горизонту подій. Таким чином, всього за кілька місяців корона знову відновилася, Повернувшись до первісної яскравості.

Поки вчені не знають точно механізм виникнення корони, Проте вважають, що це якось пов 'язано з конфігурацією лінії магнітного поля, що проходитиме через аккреційний диск. Біля горизонту подій лінії магнітного поля можуть деформуватися і розриватися, що сприяє їх перез'єднання. Це, в свою чергу, розкручує частинки поблизу чорної діри, змушуючи їх випускати рентгенівське випромінювання, утворює корону.

Новини

Популярні теми форуму

analytics