Close button

Відпустку за кордоном в карантин: правила

Відпустку за кордоном в карантин: правила

Вже чотири місяці кордону більшості країн для українців залишаються закритими. Де-факто не працює і безвізовий режим, повідомляє Сегодня.

Купити квиток на лоукост і за біометричним паспортом вільно заїхати в будь-яку країну Шенгену не можна. Щоб ЄС розблокував наш безвіз, показник за кількістю активних випадків covid 19 на 100 тис. населення не повинен перевищувати середній по ЄС, а це менше 17 випадків. В Україні, за даними МОЗ на 16 липня, - трохи більше 62 випадків.

На сьогоднішній день свої кордони для українців відкрили 27 країн. У відпустку на морі можна поїхати в Туреччину, Албанію, Болгарію, Чорногорію, Хорватію, Єгипет, Мальдіви, Багамські острови і Танзанію. Але правила в 'їзду скрізь різні.

Читайте також: Ізраїль вводить посилений карантин

Як підготуватися до поїздки на морі і які документи треба зібрати, щоб на кордоні вас не розвернули назад.

До Хорватії тільки з негативним тестом

Киянин Валентин Войтків з сім 'єю вже майже тиждень відпочивають біля моря в Хорватії. Добиралися машиною, їхали транзитом через Угорщину. Але, за його словами, не встигли вони виїхати з Києва, як 10 липня інститут охорони здоров 'я Хорватії змінив правила в' їзду, зобов 'язавши туристів з третіх країн, в тому числі й українців, мати при собі негативний ПЛР - тест на covid 19, зроблений за останні 48 годин (від часу узяття паркану до прибуття і проходження контролю).

"Нові правила були не зовсім чітко виписані, було незрозуміло, з якого дня і хвилини вони набувають чинності. Були сумніви, чи зможемо ми в 'їхати і чи їхати нас взагалі. Але ми все-таки зважилися, поїхали, по дорозі з 'ясовували ситуацію, де можна зробити тест, які тести, як в' їжджати. Зрештою знайшли клініку в Ужгороді, яка спочатку повідомила, що в неділю не працює. Але в такій ситуації виявилися дуже багато туристів, які їхали саме до Хорватії. Був наплив дзвінків, і в цю клініку теж, тому вони вирішили робити тести в неділю. Вранці склали тест, близько 5-6 вечора вже були результати, ми їх забрали і відразу поїхали на кордон ", - розповів сайту Валентин Войтків.

Звичайна ціна в клініці, за його словами, 1550 грн (ціни в київських клініках варіюються від 700 до 2100 грн залежно від терміновості). Але так як це була неділя, вихідний день, тест обійшовся в 2050 грн.

"В принципі, така ж ціна в аеропорту" Бориспіль ". Знаю, що в неділю, коли люди вилітали в Хорватію, рейси затримали і все робили тести по 2100 грн ", - підсумував Валентин.

В посольстві України в Хорватії розповіли, що за відсутності документа з від 'ємним ПЛР тестом на розгляд епідеміолога можуть дозволити в' їзд до Хорватії з обов 'язковою 7-денної самоізоляцією та подальшим проходженням ПЛР тесту за гроші подорожуючого, або обов' язкової 14 денної самоізоляцією.

Також перед виїздом до Хорватії кожен мандрівник повинен зайти на сайт МВС Хорватії, заповнити спеціальну онлайн-анкету на в 'їзд з туристичною метою та роздрукувати дозвіл, щоб пред' явити на кордоні.

В українському посольстві Угорщини нагадують українцям, які їдуть до Хорватії, про правила транзиту через територію Угорщини. По-перше, перетнути країну потрібно за 24 години з моменту в 'їзду. По-друге, зупинятися можна тільки на певних заправках і пунктах відпочинку з позначками "транзит" (карту з дозволеними для зупинок заправками і місцями відпочинку можна взяти прямо на кордоні).

Хто ще вимагає негативний тест на covid 19?

Згідно з "інтерактивній карті світу" МЗС, негативний тест на коронавірус при в 'їзді також вимагають Чорногорія за останні 72 години (тільки для в' їжджають сухопутним транспортом, а якщо летітимете на літаку прямим рейсом, тест не потрібен) і Багамські острови за останні 10 днів.

Читайте також: Карантин дотримав зростання цін: що подорожчає до осені

Туреччина і Танзанія вимагають при в 'їзді страховку, яка покриває лікування covid 19.

В Албанію, Болгарію, Єгипет і Мальдіви можна летіти вільно. Буквально вчора, 17 липня, журналіст із сім 'єю повернувся з відпочинку на морі в Албанії. Сергій розповів, що вибирали між Туреччиною та Албанією, оскільки хотілося поїхати на Середземне море. Всі бронювали самі, летіли чартером без класичного туристичного пакета. При перетині кордону Албанія не вимагає наявності негативного тесту на covid 19. Однак, за словами Сергія, практично всі туристичні страховки зараз покривають лікування коронавірусу. В їх страховку такий пункт також входив.

"Цю страховку не вимагали на кордоні, але ми її купили. Перед в 'їздом потрібно було заповнити дві анкети, одну екіпаж забрав в літаку. Але на кордоні у мене їх не перевіряли. У інших пасажирів вибірково питали. В самій Албанії, Приміром, у столиці Тирані, немаленькі показники по захворюваності. А є Приморський регіон. Наскільки нам пояснювали, під влерий на момент, коли ми сюди приїхали, не було жодного випадку. Масочного режиму тут дотримуються лише на морі, коли пірнають з масками. У всіх інших місцях на узбережжі масковий режим є, можливо, тільки десь на інформаційних плакатах. У деяких магазинах зустрічав продавців у масках. Але вимог немає, люди ходять без масок. Особливість Албанії в тому, що тут дуже небагато відпочивальників, тому необхідності у масочном режимі реально немає ", - сказав журналіст.

Більш того, по поверненню з Албанії, Болгарії та Єгипту більше не потрібно проходити обов 'язкову 14-денне ізоляцію в Україні. Кабінет Міністрів підвищив показник кількості активних випадків covid 19 "Червоної" зони з 40 до 55 на 100 тис. населення. Таким чином, Албанія, Болгарія та Єгипет, де понад 52 хворих на 100 тис., більше не в Червоній зоні нашого МОЗ. В "зеленій" зоні також знаходяться Туреччина, Танзанія і Хорватія.

Однак Албанія знову на межі "Червоної" зони, і не виключено, що вже з наступного тижня українці, які повернуться з Албанії, знову будуть зобов 'язані піти на 14-денне обсервацію або здати тест на covid 19 і отримати негативний результат, як зараз по поверненню з Чорногорії і Мальдів.

Коли запрацює безвіз

Нагадаємо, що за до рішення європейської Ради, з 1 липня в Шенгенську зону можуть в 'їжджати громадяни 15 держав, серед яких навіть Китай, звідки і пішла пандемія. Але не українці. Кожні два тижні Брюссель обіцяв переглядати цей список. Перший перегляд пройшов 15 липня. Але список ЄС не розширив, а, навпаки, скоротив - прибрали Сербію і Чорногорію.

Наступний, другий перегляд, відбудеться 29 липня. Однак, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, шансів, що в список "зеленої" зони потрапить Україна, мало.

"Наші цифри зараз, м 'яко кажучи, набагато гірше, ніж це потрібно. Поки ми не відповідаємо базовим критерієм, а це - кількість хворих на 100 тис. в Україні має бути дорівнює або менше, ніж середнє кількість хворих на 100 тис. в ЄС. Але ми в МЗС зробили все, щоб допомогти Міністерству охорони здоров 'я налагодити діалог з ЄС, увійти у внутрішні процедури та механізми взаємодії з ЄС, щоб Українська сторона мала можливість надавати максимально динамічно повну інформацію не тільки про цифри, але і про ті заходи, які ми застосовуємо в Україні для боротьби з коронавірусом ", - сказав в інтерв' ю Дмитро Кулеба.

До того ж, серед критеріїв Брюсселя для відкриття кордонів - число тестів, відстеження контактів інфікованих, локалізація, лікування, звітність і достовірність інформації. Кількість проведених тестів на 17 липня - понад 28 тис. Тобто цей критерій ми покращуємо. Але основною перешкодою для відкриття Шенгену для українців залишається кількість активних випадків covid 19.

"Динаміка захворюваності за останні два тижні у нас перевищує ті норми, які для себе прийняли в Європі. Ми вважали: орієнтовно, якщо у нас протягом двох тижнів кількість випадків не буде перевищувати 460 480 хворих, тоді ми впишемо в сьогоднішні критерії ЄС ", - пояснив міністр охорони здоров 'я Максим Степанов.

Новини

Популярні теми форуму

analytics