Close button

Вчені з 'ясували, як у людини народжуються думки

Вчені з 'ясували, як у людини народжуються думки

Канадські нейробіологи, які займаються вивченням мозкової активності, з 'ясували, як у людей з' являються думки. Вони зв 'язали переходи станів мозку, які простежуються на апараті фМРТ з мозковою активністю. Це допоможе вивчати мислення людини в стані спокою і можливо з часом призведе до читання думок, повідомляє Страна.ua.

Статтю автори опублікували в журналі Nature Communications.

Джордан poppenk (Jordan Poppenk) і Джулі цен (Julie Tseng) з університету Куїнс в Кінгстоні запропонували спосіб бачити кінець однієї думки і початок інший на фМРТ (апарат функціональної магнітно-резонансної томографії). Нейробіологи зібрали записи фМРТ 184 добровольців – ті або просто відпочивали, або дивились фільм.

З кожного запису виділили активність 15 відомих мереж мозку і спростили розмірність до двовимірної. У підсумку кожен стан мозку займало точку на площині, а виникаючу криву автори пов 'язали з розвитком думки людини: якщо думки nesvyazny, на графіку буде окремі точки, а якщо думка розвивається навколо однієї теми, будуть з' являтися "хробаки" - ланцюжка станів, близьких в просторі.

Дослідники простежили за змінами станів мозку під час перегляду фільму. Вони побудували діаграму переходів між статків для записів в стані спокою і при перегляді фільмів. Потім порівняли кожен крок окремих учасників із середнім значенням по групі.

Виявилося, під час перегляді фільму переходи між станами різних учасників відповідають один одному більше, ніж в стані спокою. Це означає, що перегляд фільму викликає подібну активність у мозку різних людей.

Дослідники проаналізували, які ділянки мозку Активувалися в момент переходу між станами і з 'ясували, що як в стані спокою, так і при перегляді фільму при зміні "думок" на фМРТ активні одні і ті ж області: передню і задню поясна кора, предклинье і островковая частка.

Нарешті, вчені порівняли кількість переходів між станами в різні сесії фМРТ спокою в різний час у одних і тих самих добровольців. Параметр виявився стійким між різними спробами та днями, а значить, може розглядатися як характерна ознака, який зберігається незалежно від коливань настрої, втоми та інших факторів.

Оскільки з результатів випливало, що велике число переходів пов 'язано з великою кількістю змінюють один одного думок, вчені припустили, що велика частота переходів буде властива невротичним людям.

На закінчення автори роботи порахували, скільки переходів - тобто нових думок - виникає в день. В середньому в стані спокою в учасників відбувалося близько 6,5 переходу хвилину, а Отже за день в голові проноситься понад шість тисяч думок.

%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%

Новини

Популярні теми форуму

analytics