Close button

Рада розробляє закон про опозицію: чого очікувати

Рада розробляє закон про опозицію: чого очікувати

В Україні почалася розробка законопроекту про опозицію. Таку інформацію повідомила заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк в інтерв 'ю, повідомляє Вести.

Вона підкреслила, що над законом працюють всі представники фракцій і висловила надію на те, що він буде готовий до наступної сесії Ради мовляв "ми почали розробляти закон про опозицію. Причому ми почали розробляти разом з більшістю і з меншістю, всіма представниками фракцій. До речі, це теж дуже і дуже гарні кроки ".

Як розповіла Кондратюк, вона теж є одним з членів робочої групи і бере участь у розробці проекту документа. За її словами зараз структурування Закону викликає найбільше число дискусій.

"Закон про опозицію, який, на жаль, фактично був викинутий з регламенту як норма у 2010 році, повинен бути. І в Європарламенті завжди кажуть: більшість і меншість повинні мати рівні права ", - зауважила вона.

Правила роботи коаліції

В інтерв 'ю hromadske, народний депутат від "Слуги народу" Галина Третьякова запропонувала доповнити так званий законопроект про опозицію нормами про те, як повинна працювати коаліція.

"Однією з нагальних проблем сьогодні є підготовка Закону, над ним зараз працюють у групах, кажуть, що це закон про опозицію. Насправді парламент вимагає змін не тільки в опозиції, але і в коаліції ", - розповіла вона.

Читайте також: В "голосі" розповіли, чому не втікали в опозицію

Депутат пропонує робочій групі розписати, як працює коаліція в країні, а не тільки зафіксувати, яким чином опозиція може просувати свої ідеї.

"Дуже часто говорять, що коаліційний договір - це реформи або політики, які записані в коаліційній угоді. Це суть договору, але для того, щоб була прийнята ця політична програма, повинна бути ще більша частина коаліційної угоди, яка називається організаційною, і її можна перекласти на просту мову: "як ми домовляємося", - резюмувала Третьякова.

Що відомо про законі?

Швидше за все, Україна побачить закон про опозицію у вересні. Як раніше розповідав заступник спікера Ради Руслан Стефанчук, в документі буде закріплений "каталог прав опозиції", також він просить гарантій, що ці права залишаться незмінними, незалежно від того, хто буде у владі.

За словами Стефанчук, щоб законопроект був розглянутий Радою в першому читанні, необхідно його широке обговорення - з тим, щоб створити ґрунтовний документ, який би не потребував у змінах та правки. "Тому що ми прекрасно розуміємо, що хто сьогодні при владі, завтра може бути в опозиції", - зазначив нардеп.

До Конституції можуть внести Положення, згідно з яким, закон про опозицію і зміни в нього беруть конституційною більшістю (300 депутатських голосів).

З початку незалежності України не було прийнято жодного Закону про опозицію. Цей законопроект може стати першими законодавчо врегульованими нормами роботи опозиції в парламенті.

Новини

Популярні теми форуму

analytics