Close button

З серпня розпочнеться подорожчання електроенергії

З серпня розпочнеться подорожчання електроенергії

У вівторок Верховна Рада, як планується, на своєму позачерговому засіданні розгляне проект про альтернативній енергетиці. Цей документ викриває в законодавчі рамки підписаний раніше меморандум про досягнення компромісу між Урядом і виробниками зеленої енергетики, повідомляє Вести.

За кілька днів до розгляду документа в Раді довкола його прийняття розгорнувся справжній гостросюжетний трилер. І саме жахливе, що політичні та олігархічні розбірки можуть сильно вдарити по пересічним українцям. Розмови про те, що незбалансоване розвиток зеленої енергетики призвело до кризи та подорожчання електроенергії, нарешті змінилися діями.

Днями Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила тарифи на передачу електроенергії для "Укренерго". Експерти прогнозують, що це лише початок і вартість електроенергії для населення у підсумку подорожчає в 2-2,5 рази. Інакше колапсу енергосистеми і її розпаду на окремі "енергоострова" не уникнути.

Підвищення тарифу

З 1 серпня НКРЕКП підвищила тариф на передачу електроенергії оператора об 'єднаної енергосистеми України НЕК "Укр ­ енерго" на 54,6% - з 155,4 грн / МВт · год до 240,23 грн / МВт · год (без ПДВ). Це було обумовлено при підписанні Меморандуму уряду з асоціаціями, що об 'єднують інвесторів в зелену енергетику. І хоча на витрати безпосередньо "Укренерго" потрібно істотно менше, зараз необхідно збирати кошти на компенсацію "зеленого" тарифу.

"Тариф" Укренерго ", який покриває витрати на передачу електроенергії, інвестиційні та інші витрати, становить 80 грн / МВт · год. Різниця між 80 і 240 грн - це ті гроші, які збираються за компенсацію "зеленого" тарифу. Таким чином держава виконує свою обіцянку платити "зелений" тариф, збираючи гроші зі споживача. Це єдина його мета ", - прокоментував нам депутат Верховної Ради Дмитро Кисилевський.

Криза

Спочатку держава спонукало приватних інвесторів встановити сонячну, вітрову чи іншу електростанцію, працюючу на поновлюваний джерелі енергії (ВДЕ), заманюючи їх високими тарифами, за якими зобов 'язалося викуповувати електроенергію в особі ДП "гарантований покупець". Однак розвиток зеленої енергетики призвело до того, що у держави зараз просто немає грошей на такі виплати.

"Цього року необхідно зібрати з споживачів приблизно 52 млрд грн, з них близько 20 млрд грн збирається з ринку" гарантованим покупцем ", і ще 32 млрд грн потрібно зібрати якимось іншим способом. Ось це підвищення тарифу на передачу і є крок в цьому напрямку ", - пояснив Кисилевський.

Це і спонукає уряд, з одного боку, йти на компроміси з інвесторами, занижуючи їхні запити, з іншого - вишукувати кошти на ринку, перекладаючи витрати на споживача.

Як подорожчає

Тариф на передачу електроенергії закладений в кінцевий тариф для непобутових споживачів: шкіл, лікарень, дитсадків, військових частин, водоканалів, теплокомуненерго, електротранспорту, кав ’ ярнях, перукарнях, фабрик і заводів, на яких чекає подорожчання і самої електро ­ енергії. На думку екс-депутата Вікторії Войціцької, електроенергія для них подорожчає на 10-15%. З такою оцінкою згоден і Кисилевський, уточнивши, що мова йде про тарифи для металургів. Називають і інші цифри.

"Частка тарифу на передачу у структурі роздрібного тарифу - 10%, тому зміна першого на 50% може призвести до здорожчання електроенергії на 5%. Але в кожному конкретному випадку існують певні домовленості за двосторонніми договорами. Не можна сказати, що у всіх дитячих садках буде одне і те ж. Якщо дитсадок отримує електроенергію за договором з ТЕЦ, то туди ніякої тариф не включають, тому що все поруч. Це більше відноситься до промислових підприємств ", - вважає директор спеціальних програм НТЦ" Психея "Геннадій Рябцев.

Звичайно, збільшення будь-яких витрат підприємства перекладають на споживачів, включаючи в ціну своєї продукції або послуг, притому що в сусідній Європі, за словами виробничників, тариф нижчий, ніж в Україні. Однак експерти звертають увагу, що рік тому тариф на передачу електроенергії був ще вищим, ніж зараз - 347 грн / МВт · год, і в цьому випадку мова йде не більше ніж про повернення до торішніх розцінками.

"Якщо ми беремо кінцеву ціну товару, то це несуттєве підвищення. Це не врятує, звичайно, але може згладити ситуацію фінансового колапсу. У будь-якому випадку тарифи потрібно піднімати, і їхнє підвищення для населення - це питання часу. Перед виборами зараз бояться це робити, особливо одночасно з ринком газу, тому будуть відтягувати, але довго не вийде ", - вважає експерт з енергетики Валентин Землянський.

Загроза колапсу

Додаткова проблема, яка дестабілізує роботу ринку, - це те, що багато інвесторів ставили зелені електростанції де завгодно без будь-яких обмежень. І найгірше, що "батарейки" стоять без "акумуляторів", за допомогою яких можна було б "маневрувати" потужностями, адже зберігати електроенергію поки не навчилися, а її надлишок призводить до небаланс в єдиній енергосистемі (ОЕС).

"Необхідно, щоб ті, хто створюють небаланси на ринку, за це платили, і в першу чергу Зелена енергетика. Вона не потрібна з негарантованої потужністю. Треба, щоб нові потужності вводилися з акумулюють потужностями в відповідності з планом, а не там, де захочеться. Навіщо потрібні СЕС біля Запорізької АЕС? ", - задається питанням Рябцев.

Неправильне розташування і використання станцій відновлюваної енергетики в умовах падіння споживання загрожує колапсом всієї ОЕС, яка може розпастися.

"Ситуація може дійсно дійти до розвалу об 'єднаної енергосистеми, і потім вже буде все одно -" зелений "тариф стане банкрутством, система розвалиться на окремі "енергоострова". Потрібно, щоб до кінця наступного року запрацювало 2 ГВт акумулюючих потужностей і 2 ГВт високоманеврових потужностей ", - вказує Рябцев.

На думку Землянського, щоб компенсувати небаланси, закрити фінансові дірки і уникнути енергетичного колапсу, викликаного зеленої енергетикою, вартість електроенергії для населення повинна бути вище в 2-2,5 рази.

"Для того щоб вийти з кризи, тарифи потрібно виводити на рівень, скільки зараз платить промисловість - 2-2,5 грн / кВт · год. Сьогодні для населення це 1,68 грн / кВт · год. Але так як в основному споживання в квартирі до 200 кВт, то з урахуванням пільг середній чек 1,07 грн / кВт · год ", - прогнозує Землянський.

Щоб компенсувати "зелені" тарифи, ціну на електроенергію потрібно було підвищувати по 3–4% кожні півроку, але влада раніше ігнорували це. Зазвичай такі підвищення проводяться наприкінці опалювального сезону і перед його початком - у першому та третьому кварталах, щоб зробити перехід для населення більш м 'яким. Нинішнє підвищення тарифу на передачу електроенергії, вважає експерт, можна вважати першим кроком у прийдешню низці підвищень.

Новини

Популярні теми форуму

analytics