Close button

Знайдено новий спосіб позбавлення від наркозалежності

Знайдено новий спосіб позбавлення від наркозалежності

Нова методика допомогла тваринам відмовитися від наркотичної речовини за власним бажанням, а ефект зберігався протягом тривалого періоду, повідомляє Корреспондент.

Дослідники зі Стенфордського університету протестували на мишах експериментальне лікування, яке спрямоване на блокування старих спогадів про досвід прийому наркотиків. Просте лікування спрацювало досить швидко. Про це пише Stanfort.news.

Під час експерименту вчені "підсадили" гризунів на морфін, надаючи їм протягом чотирьох днів вибір між забороненою речовиною і фізрозчином, які розташовувалися в різних клітинах. Вже на п'ятий день у мишей з'явилася залежність від препарату.

"Потім дослідники простежили нейронний шлях впливу наркотику в паравентикулярному таламусі, який асоційований із залежністю від наркотиків, і незабаром змогли точно контролювати його активність", - йдеться в статті.

"Відключивши" цей нейронний шлях вчені домоглися того, що миші перестали вибирати клітку з морфіном. Ефект зберігався і наступного дня без додаткових втручань.

"Наші дані показують, що блокування цього шляху в паравентикулярному таламусі не сприятиме реактивації пам 'яті", - заявив автор дослідження Сяоке Чень.

Коли ж мишам знову почали вводити морфін, вони як і раніше ігнорували клітку з речовиною. Ефект зберігався протягом двох тижнів.

"Було відчуття ніби миші повністю забули про минулий досвід прийому наркотику, причому стерлися як погані спогади, так і приємні", - прокоментували автори.

Вчені підкреслюють, що метод вимагає подальших випробувань, проте припускають, що потенційно терапію шляхом глибокої стимуляції головного мозку людини можна здійснювати вже сьогодні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics