Close button

Нова фінтех-стратегія роз 'яснення НБУ

Нова фінтех-стратегія роз 'яснення НБУ

У Нацбанку спрогнозували приблизні терміни прийняття двох ключових законів - про платіжні та фінансові сервіси, повідомляє UBR.

Національний банк України саме в період зміни керівника оприлюднив "Стратегію розвитку фінтеху в Україні до 2025 року".

Цей, без сумніву, важливий програмний документ вже встиг викликати критику з боку учасників ринку та експертів.

За роз 'ясненнями та коментарями редакція звернулася до Нацбанку. Про те, що принесе реалізація цієї стратегії бізнесу і простим користувачам, у бліц-інтерв 'ю розповів Сергій Карпенко, директор департаменту стратегії та розвитку НБУ.

У чому суть оприлюдненого документа?

"Стратегія розвитку фінтеху в Україні до 2025 року" - верхньорівневий документ. Його завдання - визначити всі проекти, необхідні для становлення і розвитку фінтеху в Україні.

Стратегія ґрунтується на ключових напрямках, заданих "Стратегією розвитку фінансового сектора України до 2025 року", яку Національний банк та інші регулятори представили на фінансовому ринку на початку цього року.

Вона побудована на трьох стратегічних напрямках, без яких фінтех не може розвиватися. Це поширення безготівкових розрахунків, високий рівень цифрової та фінансової грамотності, безшовні процеси і доступні послуги.

Тому розвивати ці напрямки ми плануємо, насамперед впроваджуючи:

  • віддалену ідентифікацію та верифікацію;
  • відкритий банкінг;
  • інновації тощо.

Що реалізація таких намірів дасть простим користувачам і підприємцям?

Одним з прикладів очікуваного позитивного впливу на споживача і бізнес стане введення в Україні регуляторної "пісочниці". Це є одним з найважливіших елементів фінтех-стратегії.

Регуляторна "пісочниця" - це тестовий майданчик регулятора з лояльними умовами для фінансових гравців для перевірки їх інноваційних продуктів і сервісів. Створення такого лояльного середовища дозволить скоротити час виведення на ринок інноваційних фінансових послуг і сервісів. У свою чергу це поліпшить клієнтський досвід, зробить його дешевшим і якіснішим.

Для того, щоб запрацювала "пісочниця" і було створено таке тестове середовище, треба внести відповідні зміни в мандат Національного банку. Зараз ми над цим працюємо.

Крім того, потрібно прийняти два ключові закони - про платіжні сервіси (нове законодавче регулювання, що передбачає імплементацію норм Євродирективи PSD2) і фінансові сервіси.

У разі позитивного розвитку подій обидва ці закони парламент може ухвалити цього року або на початку наступного. Паралельно з цим ми будемо працювати над правовою моделлю "пісочниці" і вибудовуванням її внутрішніх процедур.

Завдяки поступовій реалізації всіх проектів, розвиток яких є елементом фінтех-стратегії, та розвитку сталої фінтех-екосистеми споживачі отримають кращий досвід здійснення фінансових операцій. Зокрема, мова йде про здійснення безпаперових операцій, миттєвих платежів, обслуговування транзакцій банками та інноваційними компаніями в режимі 24/7.

Крім того, стратегічний напрямок розвитку Cashless economy передбачає кроки, спрямовані, наприклад, на здешевлення вартості обладнання для здійснення безготівкових платежів. Водночас це потребуватиме співпраці фінансового регулятора з іншими профільними державними інституціями та створення необхідних умов на ринку.

Що саме потрібно змінити в галузі для її розвитку?

Національний банк має багато ініціатив і для підвищення рівня цифрової та фінансової грамотності. Зокрема, нещодавно в загальному проект з Міністерством цифрової трансформації ми представили ринку серіал з користування фінансовими сервісами онлайн.

Також фінтех-стратегією передбачена підготовка професійних кадрів для фінансового ринку у зв 'язку з впровадженням в Україні PSD2. Для цього створено програму міні-МВА "Цифрові фінанси 4.0". Вона спрямована на надання практичних знань учасникам ринку з цих інновацій, з фокусом на відкритий банкінг.

Зазначу, що фінтех-стратегія є "живим" документом і буде регулярно оновлюватися, залежно від реалій і потреб ринку. Також дуже важливим є те, що вона передбачає конструктивну співпрацю регулятора і ринку.

Нарешті, коли в Україні повноцінно запрацює PayPal - щоб можна було не тільки відправляти, а й отримувати гроші?

НБУ не бачить перешкод у своїх нормативно-правових актах щодо прийняття міжнародною системою інтернет-розрахунків PayPal позитивного рішення про розширення спектру своїх послуг для громадян України.

Зокрема, нормативно-правовими актами НБУ передбачено більш спрощений порядок виходу на платіжний ринок України міжнародних систем інтернет-розрахунків, на відміну від класичних платіжних систем.

Також, нормативно-правові акти НБУ не містять заборон щодо виведення коштів з міжнародних систем інтернет-розрахунків на рахунки користувачів, продавців товарів, відкритих в українських банках.

Разом з тим, прийняття рішення щодо "повноцінного" виходу на платіжний ринок України залишається безпосередньо за міжнародною системою інтернет-розрахунків PayPal.

Національний банк зробив багато для того, щоб перешкод з боку держави для повноцінної роботи міжнародних систем інтернет-розрахунків, зокрема PayPal, в Україні не було.

Олексій Єрмоленко

НБУ не змінить позицію в питанні ПриватБанку

Новини

Популярні теми форуму

analytics