Close button

Розкрито секрет генетичного безсмертя

Розкрито секрет генетичного безсмертя

Вчені Единбурзького університету в Шотландії з 'ясували, яким чином статеві клітини у ембріонів, що розвиваються, захищені від пошкоджень, що забезпечує безперервність передачі спадкової інформації від покоління до покоління. Про розкриття секрету генетичного безсмертя повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature, повідомляє Лента.ру.

Дослідники з 'ясували, що білок SPOCD1 відіграє ключову роль у захисті сперматозоїдів на ранніх стадіях розвитку. Зародкові клітини у ембріона піддаються епігенетичному перепрограмуванню, що робить їх вразливими для транспозонів або "стрибаючих генів" - ділянок ДНК, здатних до пересування і розмноження в межах геному клітини. Транспозони здатні пошкодити кодуючі білки гена і призвести до безпліддя.

Зародкові клітини забезпечують передачу спадкової інформації. SPOCD1 сприяє метилуванню, тобто приєднанню до ДНК метильних груп, що дозволяє заблокувати транспозони. При втраті білка лабораторні миші починають страждати від безпліддя. При цьому SPOCD1 пов 'язаний з низкою інших важливих молекул, включаючи білок MIWI2 і малі некодуючі РНК, що належать до класу piPHK. Всі ці з 'єднання відіграють важливу роль у регуляції транспозонів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics