Close button

Країни Балтики відмовляються від російської нафти

Країни Балтики відмовляються від російської нафти

В останні тижні країни балтійського регіону Литва, Фінляндія, Польща почали скорочувати імпорт російського сорту нафти Urals і переходять на альтернативні поставки з родовищ Каспійського і Північного морів, повідомляє Oilpoint.

Про це повідомляє цінове агентство Argus.

З кінця квітня Urals торгувався з премією до Brent, яка доходила до 2,45 долара за барель у Роттердамі. Через це купувати російську нафту нафтопереробним заводам стало невигідно.

На тлі скорочень видобутку в рамках угоди ОПЕК + постачання нафти морем у порти зазначених країн у липні становитимуть 33 відсотки від усього імпорту. Рік тому частка сягала 65,3 відсотка, а в червні 2020 року досягала, за попередніми даними, 72 відсотки.

На північноморську нафту, окремі сорти якої можуть розглядатися як альтернатива Urals, доведеться в два рази більше поставок, ніж в середньому в першому півріччі. Як наслідок такої тенденції російська нафта почала падати в ціні по відношенню до Brent. Станом на 15-16 липня премія опустилася до 0,3 долара за барель.

Раніше OilPoint повідомляв, що Китай почав продавати нафту зі своїх запасів, які країна накопичила за час рекордно низьких цін. Такі дії чинять серйозний тиск на вартість сировини, особливо на тлі планів ОПЕК + наростити видобуток.

Китай може обвалити ціни на нафту

Новини

Популярні теми форуму

analytics