Close button

Путін відмовився від мети увійти в топ економік світу

Путін відмовився від мети увійти в топ економік світу

Президент Росії Володимир Путін у вівторок підписав указ "Про національні цілі розвитку" країни на найближчі 10 років. Документ, опублікований на сайті Кремля, відкладає на 2030 рік досягнення ключових показників національних проектів, в рамках яких на гроші від пенсійної реформи і підвищення ПДВ влада обіцяла "прорив" до світових темпів зростання і перемогу над бідністю, повідомляє finanz.ru.

При цьому одна з головних цілей, яку Путін проголосив в 2018 році, зникла з плану повністю, якщо в указі 3-річної давності було потрібно до 2024 року увійти в топ-5 економік світу, обігнавши Німеччину за розміром ВВП (з урахуванням паритету купівельної спроможності), то в документі 2020 про це немає ні слова. Йдеться лише про необхідність "забезпечити темпу зростання валового внутрішнього продукту країни вище середньосвітового при збереженні макроекономічної стабільності".

Мета вдвічі знизити рівень бідності, яку спочатку ставили на 2024 рік, відкладається на 6 років. Одночасно на 2030 рік зсуваються терміни планів щодо збільшення середньої тривалості життя до 78 років, по входженню в топ-10 країн за якістю загальної освіти та обсягом наукових досліджень і розробок, по збільшенню чисельності зайнятих в малому і середньому бізнесі до 25 млн людині

Також на 2030 рік переносяться терміни житлового нацпроекту, який вимагає будувати по 120 млн кв м на рік і покращувати житлові умови для 5 млн сімей щорічно.

10 років замість чотирьох, згідно з указом, дається на те, щоб злізти з вуглеводневої голки і збільшити на 70% експорт несировинних неенергетичних товарів. При цьому з указу зникли конкретні суми і галузі, які Путін чітко прописав три роки тому, зокрема потрібно було експортувати продукцію машинобудування в обсязі не менш ніж 50 млрд доларів на рік, сільгосппродукцію на 45 млрд доларів, а також збільшити експорт послуг до 100 млрд доларів щорічно.

Також з національних цілей вилучено вимогу розвивати обробну промисловість, щоб її продукція була конкурентоспроможна і затребувана на світовому ринку, а обсяги експорту досягали б не менше 20% ВВП.

Натомість виключеним цілям з 'явилися нові. Зокрема, Путін вимагає, щоб до 2030 року 70% населення РФ "систематично займалися фізичною культурою і спортом", 15% - волонтерською діяльністю, щоб утричі зросла відвідуваність культурних заходів (без уточнення, яких саме).

Крім того, згідно з указом до 2030 року у 97% населення повинен бути доступ в інтернет, 95% соціально значущих послуг повинні надаватися в електронному вигляді. При цьому вкладення в IT повинні злетіти в четверо щодо рівнів 2019-го.

Вилучення мети щодо входження в топ-5 економік світу з цілей Путіна пов 'язане з несприятливою кон' юнктурою, яка зажадала коригування нацпроектів, пояснив РБК прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

"Змінені національні проекти як головний інструмент досягнення національних цілей, будуть представлені для розгляду на президентській раді цієї осені. Після затвердження, контроль з боку президента за виконанням, за досягненням цільових показників, буде максимальним ", - пояснив помічник президента, екс-глава МЕР Максим Орєшкін.

"По суті, це ті напрямки, які визначать, як наша країна буде розвиватися в майбутні десятиліття", - додав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics