Close button

ПУМБ оформить кредит рефінансування НБУ на півмільярда доларів

ПУМБ оформить кредит рефінансування НБУ на півмільярда доларів

Наглядова рада Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) прийняла рішення дати згоду на проведення операції з рефінансування за Генеральним кредитним договором з НБУ на загальну суму до 13,85 млрд грн строком на п’ять років, повідомляє НВ.

"Ринкова вартість майна, що є предметом угоди, становить 13,85 млрд грн. Вартість активів банку за даними останньої річної фінансової звітності банку за 2019 становить 55,44 млрд грн. Співвідношення ринкової вартості майна, що є предметом угоди, до вартості активів банку за даними останньої річної фінансової звітності банку за 2019 становить 24,98%", — говориться в повідомленні банк в системі розкриття інформації SMIDA.

Нагадаємо, що предметом кредитів рефінансування НБУ є облігації внутрішньої державної позики.

На момент написання новини в ПУМБ не відповіли на запит НВ Бізнес.

ПУМБ входить до переліку НБУ системоутворюючих банків. Банки з таким статусом повинні виконувати підвищені вимоги щодо забезпечення запасу міцності. Так, з 1 січня 2020 року такі банки повинні мати норматив миттєвої ліквідності H2 не менше 30%, максимальний розмір кредитного ризику на одного контрагента H7 не більше 20%. З 1 січня 2021 року такі банки повинні додатково сформувати буфер системної важливості. Також, їм потрібно розробити план відновлення діяльності під час кризи.

У першому кварталі 2020 ПУМБ отримав прибуток 811 млн грн і увійшов в топ-4 найбільш прибуткових банків в Україні. У 2019 прибуток банку склав рекордні 2,6 млрд грн, що на 27% перевищило показник 2018 року і дозволило ПУМБ увійти в топ-3 по прибутковості серед банків України.

Відзначимо, що раніше найбільший в Україні приватний виробник електроенергії і вугілля ДТЕК (як і ПУМБ входить до складу фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова) призупинив виплати купона за єврооблігаціями і відсотків по банківському боргу. ДТЕК Енерго прийняло це рішення з метою мінімізації негативних економічних наслідків на тлі наростаючої економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу COVID-19, падіння світових фінансових ринків і обвалу цін на сировинні товари. 3 квітня поточного року агентство Fitch Ratings знизило рейтинг ДТЕК Енерго Ахметова до рівня обмеженого дефолту через невиплати компанією відсотків по банківській заборгованості на 31 березня 2020 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics