Close button

Як розмовляти з дітьми про революцію

Як розмовляти з дітьми про революцію

Інформаційний простір зараз не обмежується лише новинами по телевізору або публікаціями у газетах. Соцмережі, різні групи в месенджерах і YouTube-канали – інформація стає доступною всім і дітям зокрема. Тому важливо, щоб вони правильно сприймали те, що відбувається навколо, повідомляє Сегодня.

З 9 серпня, коли в Білорусі відбулися президентські вибори, країну охопили масові протести проти фальсифікацій і оголошення чинного глави держави Олександра Лукашенка наступним президентом. Найбільша акція відбулася 16 серпня в Мінську – на Марші свободи в центрі білоруської столиці за різними підрахунками зібралося до 220 тисяч людей.

Дитячий і сімейний психолог Світлана Ройз на своїй сторінці у Facebook дала п'ять порад батькам, як правильно пояснити дітям, що таке революція і як реагувати на неспокійні події, які відбуваються у світі.

1. Дитину неможливо захистити від інформації

Навіть, якщо поруч з дитиною дорослі не говорять на якісь теми, вона заточена зчитувати наші невербальні сигнали: вона чує уривки розмов і відчуває фон страху. "Інформація допомагає знизити рівень тривоги. Так, важливий той стан, в якому ми інформацію подаємо. Щоб бути опорою для дитини, дуже важливо зробити для себе щось, щоб заспокоїти дихання, зайняти зручну позу, самим спертися на спинку стільця. Тільки так то, що ми говоримо, буде звучати для дитини правдою і буде його стабілізувати ", – пояснює психолог.

При цьому подавати інформацію необхідно коротко: говорите фразу і дивіться на реакцію дитини. Ідеально, каже експерт, якщо батьки можуть доторкнутися до дитини, тримати долоню в своїй, обіймати, даючи йому підтримку.

Про що говорити з дитиною

Ройз радить говорити дітям те, що для самих дорослих є правдою.

Форма подачі для малюків повинна бути адаптована під їхній вік, але головне, що повинні розуміти діти, так це те, що вони у безпеці. Акцент в розмові повинен бути на тому, що багато дорослих готові тебе захистити і брати відповідальність (якщо революція відбувається у вашій країні). І обов'язково потрібно відповідати на запитання дітей.

Для дітей до 10 років цієї інформації вистачить. А ось підліткам важливо розповісти те, що ви вважаєте важливим і сказати, де шукати перевірену інформацію.

Крім того, підліткам, враховуючи їх вікове прагнення до ризику, потрібно сказати, що вам важлива їхня безпека. Якщо революція відбувається у вашій країні або місті, важливо обговорити правила: куди можна йти, що можна робити, як виходити на зв'язок, які слова-паролі можна використовувати.

2. З дитиною повинен бути дорослий, якому вона довіряє

Ви не зможете бути зосередженими на тому, що важливо не вдома, не знаючи, що дитина у безпеці. Проговорітье, напишіть правила безпеки: чужим двері не відкривати, куди потрібно йти в разі необхідності, за яким номеро телефонувати, якщо раптом когось з батьків довго немає вдома. Втім, ці правила важливі не тільки в період революції або повстання, а й у повсякденному житті.

3. Дитині не можна дивитися відео, де застосовують силу

Будь-яке відео зі сценами насильства для дитини заборонені. Якщо дитина побачила мирні демонстрації, тоді важливо зробити акцент на тому, що багато людей зібралися разом, щоб показати силу і правду. А якщо дитина побачила щось страшне, тоді батькам важливо сказати про те, що вона побачила, жахливо і вам дуже хотілося б, щоб у світі не було воєн і злості.

4. Важливо дати можливість відреагувати будь-яку емоцію

Дитина може плакати, проявляти агресію, завмирати – будь-яка реакція на інформацію нормальна. З дитиною важливо говорити, можна переказати ситуацію, стимулюючи його говорити. Завершувати всі розмови про революцію чи іншу бунтівному подію потрібно завжди словами про те, що зараз ви у безпеці.

5. Дитині будь-якого віку (від трьох років) важливо запропонувати дію

Запропонуйте дитині те, чим він може зайнятися і тим самим відволіктися, знизити рівень напруги і тривоги.

Що може дитина

  1. Намалювати малюнок перемоги "добра" над "злом".
  2. Якщо сім'я віруючих – помолитися.
  3. Якщо не віруючих – направляти сонячні промені туди, де темно.
  4. Корисно малювати на чорному папері воскової пастеллю (або чим завгодно яскравим). Психолог пояснює, що малюючи на чорному, проявляючи фарби, ми вже працюємо з острахом. Можна також малювати долонями – важливо максимально задіяти тілесність.
  5. Намалювати прапор і повісити його будинку. Співати пісні, які ви сприймаєте, як патріотичні, пісні сили.
  6. Якщо дитина стала агресивнішою, або навпаки, більш полохливою, можна пограти в бій подушками, щоб дати можливість відреагувати на агресію і проявити силу. Рвати на дрібні частини папір, а потім зібрати з уривків колаж.
  7. Створювати щось, де б була метафора будинку: будиночки з подушок, малювати будинки, веселки, з конструкторів Lego робити щось, що нагадує укриття.
  8. Мріяти. Говоріть з дитиною про той світ, про який ви і вона мрієте.
  9. Малювати або ліпити разом з ним безпечний простір, будь-який, уявний.
  10. Просіть дитину будь-якого віку про допомогу, особливо підлітків. Чим більше є аспектів, дій, в яких вони можуть проявити свою силу і відповідальність, тим легше їм впоратися з напругою – попросіть їх полити квіти, намалювати малюнок, підмести на кухні.
  11. Відповідайте на всі питання дітей. Навіть, якщо вони вам здаються безглуздими, навіть, якщо вони їх повторюють по багато разів. Це особливо важливо.
  12. Нормально, якщо діти зараз грають у війну. Нехай у своїй грі вони переможуть "злі сили", неправду. Їм важливо в грі прожити напругу і знайти вихід емоцій, страху, агресії. Разом з тим, психолог наголосила, що ідеально, якщо будь-яка зброя не наводиться одним на одного.

Ці поради підходять не тільки для батьків, які зараз безпосередньо живуть в Білорусі, а й тих, хто перебувати в інших країнах, але щиро переживають всі події або тих, хто зіткнувся з питаннями дітей, що таке революція.

Ганна Ковпак

Новини

Популярні теми форуму

analytics