Close button

В Україну прийдуть чотири віруси грипу

В Україну прийдуть чотири віруси грипу

МОЗ радить українцям вакцинуватися від грипу, так як в парі з коронавірусів вірус грипу може стати більш агресивною. В Україну готові поставити вакцини проти грипу три компанії, повідомляє Сегодня.

Зазвичай вакцини з`являються в аптеках в жовтні-листопаді. Чи будуть вакцини в цьому році раніше, виробники поки не підтвердили, розповіла Оксана Артемчук, начальниця відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в сезоні 2020-2021 років в північній півкулі циркулюватиме чотири віруси грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage).

Оскільки є загроза, що COVID-19 в поєднанні з грипом може стати агресивніше, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що вакцину проти грипу в Україну доставлять раніше – в серпні-вересні. В Оксани Артемчук такої впевненості немає.

"Ми написали виробникам вакцин офіційні листи з проханням повідомити терміни поставки і заплановану кількість, щоб ми знали, скільки вакцин буде доступно в новому епідемічному сезоні. Поки інформацію ми не отримали. Але з огляду на попередній досвід, то вакцини приїжджають зазвичай в жовтні-листопаді. Можливо, в цьому сезоні вони будуть раніше, але досі офіційних повідомлень ми не отримали", – прокоментувала Оксана Артемчук.

В Україні на 25 липня зареєстровано чотири вакцини проти грипу, зазначає Оксана Артемчук. Це "Ваксігрип тетра" (Франція), "Джісі Флю" (Південна Корея), "Інфлувак" (Нідерланди) і "Інфлуенза ваксін" (Китай).

Існують тривалентні та чотирьохвалентні вакцини. Нові чотирьохвалентні вакцини захищають від усіх чотирьох штамів грипу, які за прогнозами ВООЗ циркулюватимуть в наступному сезоні. Зараз проходить реєстрацію чотирьохвалентна вакцина "Інфлувак тетра" (Нідерланди) і уже зареєстрована "Джіс флю квадрівалент". Тобто, плюс дві вакцини можуть бути в Україні.

Та не всі зареєстровані вакцини будуть ввезені в Україну.

"За українським законодавством, ввозитися можуть тільки ті вакцини, які успішно пройшли експертизу внесення змін штамового складу. Експертиза завершена для вакцини "Ваксігрип тетра" і триває для вакцин "Інфлувак" та "Джісі Флю" станом на 31 липня. Це означає, що виробники збираються ввозити ці вакцини. Щодо четвертої вакцини "Інфлуенза ваксін" – виробник не подавався на процедуру зміни штамового складу", – розповіла Оксана Артемчук.

Процедура внесення змін до штамового складу – обов'язкова для вакцини проти грипу. Це пов'язано з тим, що кожного року штамовий склад вакцин змінюється відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Вакцина проти грипу – платна, оскільки не закуповується за рахунок Держбюджету. Але робити щеплення від грипу кожен сезон рекомендується тим, хто працює з людьми, і літнім людям. Вакцину можна вільно купити в аптеці і вакцинуватися у свого сімейного лікаря після огляду або в приватній клініці.

Новини

Популярні теми форуму

analytics