Close button

Дизель: різниця між дорогими і дешевими заправками

Дизель: різниця між дорогими і дешевими заправками

Чи буде різниця в якості палива в залежності від ціни? Розбиралися в питанні фахівці Інституту споживчих експертиз, які придбали найдорожчі і найдешевші зразки «важкого» палива на українських АЗС, і відправили їх на дослідження в лабораторію, повідомляє Autoua.net.

Тест-контроль

Ринок не стоїть на місці - і конкурентна боротьба призводить до сегментації. Слідом за преміум-сегментом (ОККО, WOG) з'явилися дискаунтери (БРСМ-Нафта, Chipo, SunOil), а потім і супердіскаунтери (Avantage, Marshall), що працюють на межі демпінгу. Крім того, з'являються мережі, заточені під конкретну групу споживачів. Наприклад, швидкозростаюча всеукраїнська мережа Prime пропонує преференції далекобійникам - для цього на АЗС мережі створюють паркінги з усіма зручностями для комфортного перебування, пропонують знижки і продають рідину AdBlue для нейтралізації вихлопу. Цього разу експерти відібрали проби звичайного «євродизеля» в 11 мережах: WOG, Parallel, ANP, КLO, Prime, ОККО, AMIC, БРСМ-Нафта, SunOil, Chipo і Avantage. У лабораторії всі зразки пройшли перевірку по 5 параметрам: цетановий індекс, фракційний склад, температура спалаху в закритому тиглі, вміст сірки і щільність. Скажемо відразу, все випробовувані виявилися «літніми» зразками. Але і без сюрпризів не обійшлося.

Цетановий індекс

Насамперед фахівці підрахували цетановий індекс випробовуваних. Цетановий індекс - це цетанове число палива до застосування цетаноповишающіх присадок. Загальний принцип - чим більше, тим краще. На жаль, не всі учасники тесту уклалися в норматив. У пробі, придбаної на АЗС Avantage, цетановий індекс виявився менше нормативу майже на 5 одиниць. А найбільший запас продемонстрували зразки Prime - 52,6 одиниці, Parallel - по 52,5 одиниці, і КLO - 51,9 одиниці. На такому дизпаливі буде менше витрата палива і димність.

Фракційний склад

Фракційний склад дизельних палив має важливе значення для роботи двигуна. При збільшенні вмісту легких фракцій в дизельному паливі підвищується критичне тиск займання робочої суміші, з'являються стуки в циліндрах і розріджується картера масло. Занадто важкі фракції згорають неповно і збільшують відкладення нагару в камері згоряння. Також фракційний склад дизельного палива побічно характеризує його випаровуваність. Паливо з полегшеним фракційним складом легше випаровується. Для автомобільних дизелів найбільш задовільним є паливо, що складається з фракцій, що википають при температурах 200-360⁰ С. Чим вужче інтервал температур, в якому википає паливо, тим краще процес його згоряння в двигуні. За цим показником у всіх учасників не виявилося ніяких проблем, значення приблизно однакові. Найвужчі інтервали - у «дизеля» Parallel і БРСМ-Нафта.

Спалах

Другий значимий показник - температура спалаху в закритому тиглі. Він характеризує температуру займання палива. У разі ДТП за участю автомобіля, заправленого паливом з малою температурою займання, безпека водія видається досить умовною. Крім того, побічно цей показник може означати, чи не потрапляли в «солярку» сторонні компоненти. Кращі результати, 65 градусів при нормативі не нижче 55, у палива від Parallel і Prime. А ось у палива, придбаного в мережі Avantage значення було далеко нижче кордону - 37 С.

Сірка

Нарешті, головний «екологічний» показник дизпалива - вміст сірки. Хоча продукти згоряння сірки боляче б'ють не тільки по навколишньому середовищу, а й по двигуну. Сірка убивча для нейтралізаторів і саж фільтрів, витягання її з палива досить важкий і дорогий процес. При концентрації в паливі сірки менше 10 мг / кг «пробіг» нейтралізатора більше сотні тисяч кілометрів - не проблема. Для прикладу, якщо буде 1000 мг / кг (ще шість-сім років тому це було нормою), нейтралізатор може перестати ефективно працювати після десяти-п'ятнадцяти заправок: сірка, взаємодіючи з дорогоцінними металами нейтралізатора, множить їх хімічну активність на нуль. За українськими стандартами (аналогічним Євро 5), вміст сірки в паливі допускається не більше 10 мг / кг. Цього разу результати в цілому порадували, але не обійшлося без ложки дьогтю. За винятком одного зразка, всі спроби відповідали рівню Євро-5. Практично позбавленими шкідливої сірки виявилися зразки Parallel і Prime (5 мг / кг). Трохи не дотягнув до лідера зразок, набутий на АЗС Chipo - 5,5 мг / кг. А ось у проби дизеля від Avantage - чималі 216 мг / кг, тобто перевищення більш, ніж 20 раз.

Разом

Картина дослідження виявилася неоднозначною. З одного боку, всього лише одна проба виявилася не кондиційної, що говорить про стабільність поставок і ретельному підході до логістики і вхідному контролю у серйозних мереж. Судячи з усього, рітейлери не горять бажанням нести репутаційні ризики і зв'язуватися з «лівим» паливом, особливо в період падіння «проток». З іншого - якість в «середніх» мережах зрівнялося і навіть випередила показники своїх візаві з преміального сегмента, а різниця в ціні у них поки залишається досить відчутною. Так чи потрібно платити більше? Втім, на це питання кожен власник авто вільний відповідати сам. А ось до «супер солодких» пропозицій на стелах автомобілістам варто ставитися з великою обережністю.

odri0nujc3_big.jpg

Новини

Популярні теми форуму

analytics