Close button

Як батьки заважають дітям розвиватися

Як батьки заважають дітям розвиватися

Дитина не розвивається, коли їй не безпечно, але вона також не розвивається, якщо у неї немає можливості зустрічатися з новим досвідом, повідомляє НВ.

Сьогодні, спостерігаючи за дітьми та батьками на майданчику під час прогулянки з донькою, черговий раз думала про «виховний баланс». Цікавості, дозволу дитині здорового ризику, зіткнення з новим досвідом — і безпеки. Звернула увагу на дитину років трьох. Вона не відходила від мами і з побоюванням дивилася на дітей, а мама контролювала кожен її крок. Діти на майданчику грали, бігали, помірно кричали. А дитині не було цікаво.

У нас є дві рушійні сили — цікавість і страх. «Страх» допомагає нам залишатися в безпеці. «Цікавість» — це те, завдяки чому ми розвиваємося. Те, з чого виростає «навчальнамотивація».

Дитина не розвивається, коли їй не безпечно. Але вона також не розвивається, якщо ми їй не даємо ризикнути спробувати, якщо у неї немає можливості зустрічатися з новим досвідом. Досвідом «поза нами». Вона розвивається, отримуючи зворотний зв’язок — стикаючись з результатами своїх дій, відносин, виборів.

Ми створюємо для дитини «збагачене середовище». Це те, що стимулює її розвиток. Ми «збагачуємо» її життя звуками, ароматами, дотиками, рухом, спілкуванням, правилами, знаннями, ми даємо їй можливість знайомитися з різними дітьми, пробувати різні дії (які їй до снаги) — і стикатися з їх наслідками, допомагаємо виправляти помилки, відзначаємо успіхи.

Ми поруч — своїм спокоєм, відгуком на потреби, своїм величезним досвідом, любов’ю, знаннями, довірою. Поруч — так, щоб на нас можна було спертися чи озирнутися, якщо потрібно, перед новим кроком. Ми поруч всією своєю силою і спокоєм, але — щоб дитина дозволила собі цікавість.

Чим менше у дитини «дозволеності цікавості», тим більшою буде тривога. Чим частіше батьки намагаються повністю захистити від труднощів, які дитині до снаги, тим частіше потім вони кажуть: «у неї зовсім немає інтересу», «вона лінується», «у неї немає мотивації».

Питання, які я б поставила мамі цієї дитини на майданчику, якби вона запитала:

1. Що вам допомагає почуватися в безпеці? (Так, безпека в нинішній час досить відносна)

2. Що б ви хотіли, щоб уміла ваша дитина?

3. Чи бачить дитина це вміння у вас, чи може у вас цьому вчитися?

4. Чи дозволяєте ви дитині цей досвід (у грі, в діях, у відносинах)?

Добрих дорослішань. Цікавості та безпеки нам усім.

Світлана Ройз

Новини

Популярні теми форуму

analytics