Close button

Білоруси скаржаться, що преференції на кордоні не працюють

Білоруси скаржаться, що преференції на кордоні не працюють

В Одеському міжнародному аеропорту групі білоруських громадян, які напередодні вилетіли з Мінська відмовили у перетині українського кордону, повідомляє Украинская правда.

Про це повідомляє "Радыё Свабода".

"Білоруським громадянам було відмовлено у перетині державного кордону у зв'язку з рішенням Кабінету Міністрів України про заборону іноземців з 00.00 28 серпня до 00.00 28 вересня. Білорусам не забороняли відвідувати Україну. Вони найближчим часом повернуться в Білорусь", - заявили в Одеському прикордонному загоні.

Одна з пасажирок білоруського рейсу Вероніка сказала "Свабоді", що всі громадяни Білорусі, а їх близько 8, отримали постанову про заборону відвідування України.

Водночас вранці 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що білоруси, які намагаються уникнути кризи в своїй країні, зможуть скористатися пільговим режимом при перетині кордону на українському напрямку.

В свою чергу прессекретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко уточнив, що рішення уряду про закриття кордону 28 серпня не передбачає окремих механізмів для білоруських громадян.

За його словами, громадяни Білорусі, які зазнали тиску та переслідувань під час масових акцій протесту, повинні заявити про це на прикордонному пункті пропуску на території України, а питання про їх допуск на українську територію буде розглянуто в подальшому.

"Хочу наголосити, що громадяни Білорусі, які будуть прагнути в’їхати на територію України, намагаючись уникнути тієї кризи, яка розгортається в сусідній, дружній нам країні, користуватимуться преференційним режимом, і Державна прикордонна служба розглядатиме їхні запити і надаватиме дозволи на в’їзд", - заявив Кулеба.

"У разі гуманітарних підстав, голова Державної прикордонної служби може затвердити окреме рішення. У резолюції немає окремої категорії про білоруських громадян, але є перелік винятків, якими вони можуть скористатися.

Якщо говорити про преференції, українські прикордонники зі свого боку не перешкоджатимуть білоруським громадянам перетинати кордон. Але слід розуміти, що окремої категорії громадян Білорусі не встановлено", - пояснив Демченко.

Нагадаємо, через поширення коронавірусної епідемії український уряд вирішив закрити кордон з 00.00 28 серпня, встановивши перелік громадян, для яких робитимуть винятки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics