Close button

1 вересня в школах в різних містах. Яким воно буде

1 вересня в школах в різних містах. Яким воно буде

В умовах, коли щодня в Україні фіксують зростання кількості заражень коронавірусом, питання про формат початку навчального року 1 вересня в школах виявилося дуже складним, повідомляє Сегодня.

У МОЗ вже розробили свої рекомендації для шкіл, але в кожному окремому населеному пункті і регіоні навчання почнеться залежно від епідеміологічної ситуації. У Міносвіти в свою чергу підтвердили, що в одних школах все ж вирішили провести святкові лінійки, в інших навідріз відмовилися, в третіх – ще вирішують, як вчинити.

"У постанові Міністерства охорони здоров'я є пункт про те, щоб масові заходи не проводити. Але остаточне рішення про формат проведення 1 вересня у нас приймає адміністрація школи та місцеві органи самоврядування", – розповіли в Міністерстві освіти.

Регіони готуються по-різному

За даними Міносвіти, формат і 1 вересня, і наступних днів безпосередньо залежить від того, в якій зоні знаходиться населений пункт. Наприклад, якщо місто знаходиться в "червоній" зоні, то про проведення лінійки не може бути й мови. За даними Міністерства охорони здоров'я, наразі в такій "червоній" зоні знаходяться 14 населених пунктів. Серед них – Чернівці.

"Станом на 25 серпня міським школам рекомендовано не проводити святкові лінійки через ситуацію в місті. Що стосується навчального процесу, то остаточно буде відомо в четвер – чи буде навчання дистанційним, чи все ж змішаним", – розповіли нам в мерії Чернівців.

У свою чергу в Житомирській області, де ситуація значно краща, в окремих школах лінійки проведуть.

"Свято буде в дуже обмеженому режимі, – сказав нам прессекретар губернатора Юрій Мельник. – Розглядається варіант того, щоб батьків першокласників пускати в клас по черзі".

Детальніше про плани на 1 вересня нам розповіла директор бердичівської школи №12 Наталія Пудрій.

"У нас в школі невелика лінійка буде – тільки для перших і 11-го класів. Діти будуть перебувати одне від одного на безпечної дистанції, сам захід триватиме 25 хвилин. Шкільний двір у нас великий, тому дозволяє розмістити цих учнів. Перших класів у нас в школі 4, 11-й – 1. Всім іншим рекомендовано замінити лінійку або екскурсією по місту, або пікніком".

За словами Наталії Пудрій, рекомендованою темою для першого уроку цього разу є інформація про коронавірус.

"Але ми не нав'язуємо це вчителям. Не обов'язково акцентувати урок на COVID, можна на темі охорони здоров'я, на патріотизмі. При цьому даємо право вибору", – сказала нам Пудрій.

За її словами, батькам вхід у школу і 1 вересня, і в наступні дні карантину буде заборонений. При цьому педагог не заперечує, що якийсь виняток можливий для батьків першокласників.

"Ми над цим зараз думаємо", – уточнила директор.

Як виявилося, в регіонах, які відносяться до "зеленої" зони, лінійок також проводити не збираються.

"У нас обговорюється такий формат – зустріти першокласників і вручити їм на вході в школу повітряні кульки. Ці діти йдуть до школи вперше, і важливо, щоб цей день їм хоч якось запам'ятався. Для всіх інших – лише перші заняття 1 вересня", – розповіла нам учитель однієї з найбільших шкіл Запоріжжя.

У столиці все буде строго

Ситуація в Києві, який також знаходиться в "жовтій" карантинній зоні, мало чим відрізняється. Як розповіли нам вчителі кількох шкіл, вони не планують проводити лінійки 1 вересня.

"Директор попередньо розпорядився не проводити лінійку. Таке рішення прийняв, порадившись з директорами інших шкіл. Якщо не буде обурення батьків, то рішення, мабуть, залишиться чинним. Планується, що пройдуть святкові перші уроки, батьків у будівлю шкіл допускати не плануємо. Зараз нам часто задають питання, як бути з фотографуванням першокласників за партами. Обговорюється запрошення фотографа, у якого обов'язково виміряють температуру", – розповіла нам учитель однієї зі столичних шкіл.

Ігор Сєров

Новини

Популярні теми форуму

analytics