Close button

Яке захворювання можна запідозрити при низькому гемоглобіні

Яке захворювання можна запідозрити при низькому гемоглобіні

Лейкоцити, гемоглобін, еритроцити, базофіли ... Як правильно розшифрувати загальний аналіз крові, який сьогодні пацієнту видають на руки в будь-якій лабораторії. Іноді він може викликати зайву паніку, іноді, навпаки, невиправдану благодушність. Детальніше про основні показники аналізі крові розповість онкогематолог, кандидат медичних наук Ольга Пономарьова, повідомляє Сегодня.

Одними з головних показників в аналізі крові є лейкоцити і гемоглобін. Але лікар ще обов'язково зверне увагу на показники тромбоцитів, еритроцитів, моноцитів, базофілів, нейтрофілів.

Гемоглобін

Показник гемоглобіну може допомогти розпізнати що починається анемія, або, як її в народі називають, недокрів'я. Розпізнати, отже, запобігти наслідкам. Нормою вважається показник в межах 135-150 грам на літр. Якщо аналіз показав гемоглобіну нижче 100 це вже небезпечне зниження, яке вимагає негайної корекції.

Зниженням гемоглобіну виявляється цілий ряд патологічних процесів в організмі: від щодо безпечного гастриту зі зниженою секреторною функцією (її досить просто підкоригувати медикаментами) – до грізної патології онкологічного характеру.

Варто також пам'ятати про те, що у жінок, в силу фізіологічних причин, гемоглобін нижче, ніж у чоловіків. Може знижуватися цей показник і у підлітків в період бурхливого зростання. Так що не слід відразу впадати в паніку. Можливо, доктор порадить вам ще раз здати кров на аналіз, щоб виключити випадкові збіги. Зробіть це обов'язково.

На відміну від зниження, підвищення показника гемоглобіну – досить рідкісна патологія. Вона може виникнути при дихальній недостатності, зневодненні організму, і, звичайно, при деяких гематологічних захворюваннях.

Багато хто намагається підкоригувати гемоглобін не медикаментами, а, наприклад, за допомогою овочів, фруктів. Вони, звичайно, корисні, але не лікують анемію. Взагалі, як не парадоксально, але той же вітамін С зараз наш організм отримує в основному з ... картоплі, а не з цитрусових. Так що не варто на догоду модним дієтам відмовлятися від цього продукту.

Овочі краще і довше зберігають аскорбінову кислоту, ніж фрукти. Так що сьогоднішні, перезимувавші яблука – абсолютно марні з точки зору місткості вітамінів. Часто під час анемії лікарі призначають пацієнтам препарати, заліза. Але ... Запам'ятайте, ці препарати ефективні лише при нормальній кислотності шлунку! Якщо лікар призначає вам залізо від анемії, а у вас, наприклад, знижена кислотність, обов'язково попередьте його про це. Вам такий препарат просто не допоможе.

Еритроцити і лейкоцити

Наскільки відомо, гемоглобін в крові переносять еритроцити. Норма – близько 4 млн в кубічному міліметрі. Буває, що в крові еритроцити в нормі, а показник гемоглобіну низький. Це теж свідчення анемії.

На відміну від еритроцитів лейкоцити виконують захисну функцію. Багато хто впевнений, що після Чорнобиля лікарі нас обманюють, визнаючи за норму явно знижені показники.

Дійсно, у людей, які проживають в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення, а також у великих містах, де, як правило, присутні техногенні забруднення, спостерігається більш низький показник (4-6 тисяч) лейкоцитів, ніж фіксувався 10-15 років тому. Але сьогодні ця кількість вважається нормою, оскільки дозволяє виконувати лейкоцитам свою основну захисну функцію. Такі зміни можна віднести до адаптогенною факторів, тобто, організм пристосовується до нових умов існування. Взагалі ж в "сімействі" лейкоцитів велика кількість підкласів, і наявність тих чи інших клітинок можуть додатково розповісти лікаря багато про що.

Еозинофіли і нейтрофіли

У стандартному бланку аналізу крові є ще графи, в яких часто стоять прочерки. Це нормально. Відсутність деяких клітинок ніяк не впливає на функціонування організму. А ось значне їх підвищення – вже тривожний сигнал.

Так, кількість еозинофілів підвищується при різних патологічних процесах в організмі – від глистів та алергічних проявів до пухлинних процесів. Сегментно-ядерні і палички-ядерні нейтрофіли сигналізують про загострення хронічних захворювань. Збільшення моноцитів може свідчити про таке інфекційне захворювання, як мононуклеоз, а також про розвиток пухлинного процесу.

"Але тільки фахівець може грамотно прочитати ваш аналіз. І вже точно не можна абсолютизувати жоден з перерахованих мною показників. Адже нерідко буває, що ті ж пухлинні захворювання проходять на тлі абсолютно нормального аналізу крові. А бурхливий лейкоцитоз буде зафіксований після вчорашнього багатого застілля з шашликами ", – підсумувала Ольга Пономарьова.

Ганна Педан

Новини

Популярні теми форуму

analytics