Close button

Як захиститися від рейдерства: поради від Мін'юсту

Як захиститися від рейдерства: поради від Мін'юсту

Законодавче визначення поняття «Рейдерство» на сьогоднішній день в Україні відсутнє. Однак, фактично під рейдерством розуміють незаконне захоплення майна або бізнесу, повідомляє Finance.ua.

Про це розповіли експерти Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Що це означає: у більшості випадків факти рейдерства полягають у внесенні відомостей до державних реєстрів (зміна власника об’єкта нерухомого майна, зміна керівника юридичної особи тощо).

Однак є можливість застосування запобіжників, які можуть вберегти вас від рейдерських захоплень.

Як вберегтися від рейдерства:

  • забезпечення внесення відомостей про об’єкти нерухомого майна до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в разі нездійснення такої реєстрації з 01.01.2013;
  • встановлення послуги SMS-маяк, за допомогою якої можна оперативно отримати інформацію про зміни, що відбуваються в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо вашого об’єкта;
  • встановлення обов’язковості нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, справжності підпису учасника під час прийняття ним рішень з питань діяльності відповідної юридичної особи та/або вимоги нотаріального посвідчення правочину, предметом якого є частка учасника у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) відповідної юридичної особи;
  • встановлення умови про те, що окремі рішення загальних зборів мають підписуватися всіма присутніми учасниками (засновниками), а не тільки головою і секретарем, чи головуючим на зборах.

У випадку, якщо рейдерське захоплення відбулося, можна адміністративно оскаржити рішення держреєстраторів (процедура значно швидша за розгляд справи судом, а також безкоштовна).

Крім того, можна за наявності електронного цифрового підпису подати скаргу онлайн за допомогою порталу державних послуг IGov.

Строк для оскарження в адміністративному порядку: 60 днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

Також можливість адміністративного оскарження поширюється на рішення, прийняті після 1 січня 2016 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics