Close button

Податок на нерухомість кардинально змінять: заплатять всі

Податок на нерухомість кардинально змінять: заплатять всі

Читати новину російською, повідомляє Деловая столица.

У Верховній Раді запропонували розраховувати величину податку від оціночної вартості житла і змусити платити власників навіть маленьких квартир.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує істотно підвищити верхню планку величини податку на житлову нерухомість. Проєкт змін він опублікував на своїй сторінці в Facebook, заявивши, що нинішній порядок адміністрування податку за "квадратними метрами" можна порівняти з середньовічними податками "на вікна" або "на вогнище".

Він вважає несправедливим той факт, що вартість двох однакових квартир, розташованих в різних районах міста, істотно відрізняється, але при цьому власники їх платять однаковий податок. Тому Гетманцев пропонує, щоб податки платилися, виходячи з показника вартості житла.

Між тим, відповідний законопроєкт ще не поданий до Верховної Ради, його положення тільки запропоновані для обговорення. Ми вирішили порівняти нинішній рівень оподаткування житлової нерухомості з тим, який пропонує голова податкового комітету.

Податок на нерухомість в Україні: сьогодні і завтра

Зараз у Податковому кодексі прописано, що ставки податку на нерухомість встановлює місцева влада, але вони не можуть перевищувати 1,5% розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, за кожен квадратний метр житла. Станом на 1 січня 2020 р. мінімальна зарплата становила 4723 грн. Проте податок платиться не з усього житла, а з площі, яка перевищує 60 кв. м — для квартир, і 120 кв. м — для будинків. Тому власники невеликого житла сьогодні нічого не платять.

Гетманцев же пропонує встановити максимальну ставку податку на рівні не вище 0,2% від оцінювальної вартості житла. Як розповів "ДС" рієлтор Олексій Хаусман, оціночна вартість житла сьогодні — це приблизна його ринкова ціна, вона може лише трохи відрізнятися в одну або іншу сторону.

При цьому автор законодавчої ініціативи зовсім хоче відмовитися від практики, коли невеликий метраж дозволяв не платити податок: розщедритися доведеться за будь-яку квартиру, навіть найменшу.

Гетманцев хіба що пропонує звільнити від сплати податку житло, яке належить пенсіонерам, інвалідам, ветеранам війни й праці, малолітнім, неповнолітнім і недієздатним особам. Однак це стосується лише тих, у чиїй власності перебуває лише один об'єкт нерухомості, оцінювальна вартість якого не перевищує певні показники.

Для квартир у містах-мільйонниках — це 300 мінімальних зарплат (1,4 млн грн), для інших — 100 мінімальних зарплат (472,3 тис. грн). До речі, останній показник дуже низький — скажімо, пенсіонери з селищ навколо Києва вже "пролітають" з пільгами. Якщо ж говорити про житлові будинки, то не платити можна буде лише за ті з них, вартість яких становить 600 мінімальних зарплат (2,8 млн грн) в містах-мільйонниках і 250 мінімалок (1,2 млн грн) — в інших населених пунктах.

Дискримінація і корупція

Звернімо увагу читача на очевидну дискримінацію у пропонованих нормах. Наприклад, якщо пенсіонер проживає в невеликій квартирі в центрі Києва, то його житло цілком може коштувати й понад 1,4 млн грн. А значить, якщо проєкт Гетманцева буде прийнятий, то людині доведеться або платити чималий податок, попри розмір його пенсії, або з'їжджати з центру міста.

До речі, відразу підрахуємо, скільки потрібно буде віддати: як мінімум 2800 грн на рік (1,4 млн х 0,002). Дійсно, чимала сума для пенсіонера, яка може бути більшою за його місячний дохід... Дискримінація може працювати й в іншу сторону: власник квартири вартістю 1 млн грн в столичному спальному районі зможе уникнути податку, а ось власники схожого житла, але в передмісті — навряд чи: навіть "одиничок" за 472,3 тис. грн (порогова норма) вдень зі свічкою не знайдеш в селищах навколо Києва. Загалом, будуть одні незадоволені...

Є й інші норми, які дають простір для корупційних зловживань. Сьогодні базою для обчислення податку на нерухомість є загальна площа об'єкта, і все розраховується на підставі даних з Держреєстру речових прав на нерухоме майно. А оскільки Гетманцев пропонує базою оподаткування зробити оцінювальну вартість нерухомості, її буде встановлювати оцінювач — підприємець або орган влади, який має на це повноваження.

Сьогодні вони, проводячи оцінку нерухомості перед продажем, навіть не виїжджають на об'єкт, а якщо власник добре "попросить", то можуть і суттєво знизити її оцінювальну вартість, щоб господар заплатив менше податків.

Візьмемо калькулятор

Проведемо ще один порівняльний розрахунок: як є зараз і як пропонує Гетманцев. Візьмемо, приміром, квартиру площею 70 кв. м в столичному спальному районі Троєщина.

Отже, мінімальна зарплата на 1 січня цього року становила 4723 грн, ставка податку на нерухомість у Києві — 1,5%, тому за кожен метр понад пільгових 60 кв. м господар повинен сплатити 70,8 грн, або всього 708 грн.

Для обчислення майбутнього платежу за податком достатньо приблизно уявляти, скільки коштує житло. Якщо квартира на Троєщині буде оцінена в 1,5 млн грн (це її приблизна ринкова ціна), то власник повинен буде заплатити 0,2% від її оцінної вартості, або 3 000 грн. Інакше кажучи, ініціатива Гетманцева збільшує зобов'язання щодо сплати податку власником цього житла більш ніж в чотири рази.

Ще приклад. Луцьк, 4-кімнатна квартира площею 82 кв. м, ринкова ціна — 1,1 млн грн, ставка податку на житлову нерухомість в місті — 0,5% (вона була знижена влітку цього року з 0,75%, щоб полегшити для населення наслідки карантину). Сьогодні власник такої квартири має сплатити за 22 кв.м "надлишкової" площі 520 грн. А за спрощеним варіантом Гетманцева податок з цієї квартири може становити вже 2200 грн.

Тут потрібно згадати, законом передбачаються максимальні ставки податку, які ми й беремо для обчислень. Місцева влада може встановлювати розмір податків на свій розсуд. Однак незрозуміло, навіщо Гетманцев запропонував встановлювати такі високі верхні планки податку, якщо сам ще недавно заявляв, що Україна — дуже бідна країна. Крім того, законопроєкт передбачає позбавлення місцевої влади права надавати пільги зі сплати податку на нерухомість.

Заплатять всі

Гетманцев також пропонує розширити перелік нерухомості, з якої стягуються податки. Зокрема, він пропонує брати гроші й з тих, хто володіє не всією квартирою, а тільки її часткою, а також хоче оподаткувати нерухомість, яка вже побудована і може використовуватися за призначенням, але не введена в експлуатацію і не зареєстрована відповідно до закону.

Також голова профільного парламентського комітету пропонує стягувати податки з нерухомості, яка раніше не була об'єктом оподаткування: будівлі дитячих будинків сімейного типу; гуртожитків; непридатна для проживання житлова нерухомість (у тому числі визнана аварійною за рішенням місцевої влади).

Крім того, планується обкладати надалі податком нерухомість і її частки, які належать дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також житло у власності багатодітних або прийомних сімей, у яких виховуються п'ятеро і більше дітей.

І це тільки те, що стосується житлової нерухомості. У проєкті Гетманцева також пропонується оподаткувати нерухомість об'єднань інвалідів та їх підприємств, релігійних організацій (у тому числі ту, яка використовується для організації притулків, інтернатів, лікарень), а також будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих санаторіїв, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів олімпійської підготовки та центрів розвитку фізкультури та спорту інвалідів. Утім, це вже окрема тема...

Хто ризикне натиснути на кнопку "за"

Отже, в наявності істотне посилення податкового преса на населення, пов'язане з новими ініціативами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Оскільки таке "покращення" може торкнутися найширших верств населення, то народні депутати повинні будуть добре подумати, чи підтримувати подібну аферу з метою затикання дірок в бюджеті й при цьому провокувати соціальне невдоволення в нинішні складні часи. Тому в життєздатності ідеї Гетманцева є великі сумніви. Як мінімум ключові норми запропонованого проєкту можуть бути радикально переглянуті.

Останнім часом стало модно вкидати конфліктні пропозиції для широкого обговорення з метою протестувати реакцію суспільства, ну і заради хайпа, куди ж без нього. Ось тільки "слуги", особливо на відповідальних публічних посадах, даремно зловживають подібною практикою. За будь-якого представника президентської партії чи парламентської фракції зрештою відповідає президент своїм рейтингом.

Олександр Суков

Новини

Популярні теми форуму

analytics