Close button

У Раді готують нові податки на нерухомість та авто

У Раді готують нові податки на нерухомість та авто

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

Українцям доведеться платити податки на нерухомість і транспорт по-новому.

У парламенті вже готують зміни до Податкового кодексу з цього приводу. Самого документа у відкритому доступі поки що немає, але є порівняльна таблиця, з якої зрозуміло, які саме новації пропонуються.

Уріжуть пільги й підвищать цінник

Найголовніше нововведення буде стосуватися нерухомості. Якщо зараз податок на нерухомість нараховується за квадратними метрами (квартира до 60 і будинок до 120 квадратів не підлягають оподаткуванню, а за кожен зайвий метр потрібно платити до 1,5% мінімальної зарплати, тобто 75 гривень за квадрат), то за новою формулою податок прив'яжуть до вартості житла.

При цьому не будуть оподатковувати тільки житло пенсіонерів, інвалідів і пільговиків. За умови, якщо його вартість не перевищує 300 розмірів мінімальної зарплати (з початку наступного року - 1,8 млн гривень або близько 60 тисяч доларів) для великих міст (з населенням більше мільйона осіб) і до 100 "мінімалок" (600 тисяч гривень або трохи більш за 20 тисяч доларів) для дрібніших населених пунктів. Відносно будинків - цифри відповідно 600 і 250 мінімальних зарплат в залежності від розміру населеного пункту.

Але якщо такий об'єкт здається в оренду, пільга знімається.

Усі інші власники нерухомості не отримають ніяких пільг, тобто, платити доведеться всім: і за крихітну хрущовку на околиці, і за апартаменти в центрі Києва.

Пропонується повністю скасувати "пільгову" мінімальну площу оподаткування, тобто оподатковувати всі квартири, починаючи з першого квадратного метра, - каже керівний партнер АО "Радзієвський і партнери" Юрій Радзієвський.

"Автори проєкту пропонують стягувати податок на нерухомість з дитячих будинків сімейного типу, гуртожитків, аварійного житла, житла, що належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з інвалідністю, громадським організаціям інвалідів, об'єктів, що належать багатодітним та прийомним сім'ям, які виховують понад 5 дітей. Крім того, податки хочуть змусити платити за нерухоме майно релігійних громад, церков і навіть за будівлі шкіл і дитячих садів незалежно від форми власності. Під оподаткування пропонується вивести будівлі санаторіїв, оздоровчих таборів, олімпійські й паралімпійські бази, спортивні школи", - перераховує Радзієвський.

Максимальну ставку податку хочуть встановити на рівні 0,2% від оціночної вартості для житла і 0,3% для нежитлової нерухомості за кожен квадратний метр. Але податок на нерухомість – місцевий, тому в різних населених пунктах його розміри можуть змінюватися.

"Ось приклад того, як це збільшить оподаткування стандартної двокімнатної квартири в Києві. Ми взяли звичайну хрущовку на Лівому березі вартістю 40 тисяч доларів (1,14 млн гривень) і площею 46 квадратів. Сьогодні вона не підлягає оподаткуванню. Але якби не було пільгової площі в 60 квадратних метрів, її господарі повинні були б заплатити максимум 3450 грн на рік (беремо до уваги максимальну ставку). Якщо новий законопроєкт буде прийнятий, то з 2022 року за квартиру цих же параметрів при ставці 0,2% оціночної вартості за квадрат доведеться заплатити 104 880 грн. Звичайно, швидше за все, місцеві ради встановлюватимуть набагато нижчі ставки, щоб не лякати людей. Однак право в будь-який момент "задерти" планку - у них з'явиться. Те ж саме стосується і комерційного житла", - говорить Радзієвський.

Тут варто пояснити: якщо просто вирахувати 0,2% від вартості хрущовки в 1,14 млн гривень, то виходить набагато менша сума - близько 2,3 тисячі на рік. Але річ у тому, що в проєкті за базу оподаткування вказана оціночна вартість всього об'єкту. А ставка за кожен квадратний метр - 0,2% від бази (а не від вартості квадрата), - пояснили нам юристи. Звідси гігантська сума в 100 тисяч гривень на рік.

Цілком можливо, що документ просто не вичитали, адже він поки в роботі. Але якщо така "пастка" збережеться і в підсумковій версії, українців можуть обкласти просто таки "неймовірними" податками на житло.

Для тих, у кого у власності більше ніж п'ять об'єктів, передбачений більший податковий коефіцієнт – 3 (з шостого і кожен наступний об'єкт).

Як пояснює ініціатор нововведення – глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев, основна мета – зробити податок на нерухомість більш справедливим.

"Дивно, що сьогодні ми можемо без зусиль зануритися в нормативне регулювання податку на нерухоме майно, властиве часів Середньовіччя. Чинний порядок адміністрування податку за "квадратними метрами" можна порівняти з подушним податком, податком на вікна або податком на вогнище. Податки, які спрямовані на форму, а не на суть об'єктів оподаткування. Очевидно, що вартість двох об'єктів в різних районах відрізняється економічно, а податкове навантаження на платників – однакове, що є далеким від поняття справедливості", - написав Гетманцев на своїй сторінці в Facebook.

Але в такій ситуації дуже важливо, хто буде проводити оцінку. Адже від цього залежить підсумкова сума податків.

Законопроєктом передбачається, що раз в п'ять років Фонд держмайна і Кабмін будуть проводити масову оцінку нерухомого майна в населених пунктах і раз в 10 років - за їх межами, щоб отримати його актуальну ринкову вартість. При цьому для проведення такої оцінки будуть залучати компанії, критерії для відбору яких затвердить Кабмін.

"Не можна виключати, що це чергова "оціночна схема", яких вже було десятки ще з часів Януковича. Суть полягає в тому, що невелика кількість "правильних" фірм отримують доступ до регулярного потоку грошей - оцінки майна. Мало того, що її проводять при покупці-продажу житла, так тепер це пропонується зробити регулярною процедурою з метою оподаткування", - зазначає Радзієвський.

Як говорить президент адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець, на практиці оцінка ФДМ не завжди адекватна, оскільки йде прив'язка до середньої вартості об'єктів в даному районі. Тобто, квартири у двох сусідніх будинках – старому і новому – можуть оцінити однаково або приблизно однаково, хоча при цьому ринкові цінники можуть відрізнятися в рази. А за приватного оцінювача доведеться платити зі свого гаманця.

Є й інші нюанси.

"Якщо в сьогоднішній версії Податкового кодексу оподаткуванню підлягає тільки добудоване і введене в експлуатацію житло, то в новій версії пропонується оподатковувати навіть ті будинки, які не введено в експлуатацію або не зареєстровано як об'єкти житлової нерухомості, але по факту використовуються – або можуть використовуватися – як житло. Фактично мова йде про те, щоб оподаткувати всі "дачні будиночки", навіть якщо в них ніхто не живе. Інша справа, що не зовсім зрозуміло, хто буде визначати рівень готовності будинку до використання і чи не стане така перевірка черговою годівницею для чиновників. Також пропонується обкласти податком МАФи й промислові склади, які сьогодні не підлягають оподаткуванню, а також будови сільгосптоваровиробників", - пояснив Радзієвський.

Як авто-середнячки стануть елітними

Податки на транспорт також передбачають розширення бази платників.

"Зараз оподаткуванню (25 тисяч гривень на рік) підлягають так звані елітні авто, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат. Але в новому варіанті мова йде вже про всі транспортні засоби (легкові, комерційні авто, яхти, моторні човни, мотоцикли) віком до 5 років і вартістю понад 200 мінімальних зарплат. Тобто, по суті, під оподаткування потрапляють вже не тільки елітні, але і моделі середнього класу", - говорить Ростислав Кравець.
"До "люксових" пропонується відносити автомобілі вартістю від 200 мінімальних зарплат (1 млн грн), У той час, як сьогодні ця планка встановлена на рівні 375 МЗП (1,875 млн грн)", - додав Радзієвський.
"Тобто готується істотне збільшення податкового навантаження на людей і бізнес", - підсумував Кравець.

Зрозуміло, що це ще не підсумкова версія податкових новацій. Сам Гетманцев називає документ "концептом", який ще буде обговорюватися. Втім, експерти вважають, що, швидше за все, проєкт приймуть, хоча, можливо, в менш жорсткому, ніж зараз, варіанті.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics