Close button

Зеленський не міг не знати, що КС готує рішення – Богдан

Зеленський не міг не знати, що КС готує рішення – Богдан

Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан вважає, що про підготовку рішення Конституційного суду щодо антикорупційних положень знало оточення президента Володимира Зеленського. Він стверджує, що його повинні були попередити про це, повідомляє Украинская правда.

"Президент же заявляє, що це диверсія проти України, так? Так диверсія проти України – це злочин. Тобто в тебе є спецслужби, які точно тебе інформували, що готується такий злочин. Яка твоя була реакція? Ніякої. Яка робота проводилася? Ніякої.

Це ж кримінальна стаття, якщо ти знаєш про підготовку злочину і не реагуєш. Правильно? Тобто треба реагувати було в той час, коли ти вже довів до того, що мовчиш і робиш вигляд, що все нормально, і таким чином даєш сигнал, що ти не проти. Публічно навіть".

Богдан стверджує, що про підготовку відповідного рішення мав знати представник президента в КС Федір Веніславський. "Він не міг не знати. Це його робота, він не міг не попередити про загрозу", – каже ексголова Офісу президента.

Окрім того, Богдан впевнений, що про таке рішення знали і в спецслужбах. "Це неможливо, не існує такого варіанту, щоб вони не доповіли (Зеленському – УП)", – заявив він.

Водночас колишній друг президента вважає, що рішення КС "протирічить логіці" та не має відповідного обгрунтування.

"Але лікувати хворобу розстрілом не варіант", – каже він про ініціативу президента припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Що передувало: Президент Зеленський допустив розпуск Верховної Ради, якщо депутати не знайдуть вихід із конституційної кризи, для чого він пропонує звільнити всіх суддів Конституційного суду й оновити склад КС.

Водночас, Зеленський вважає найкращим виходом із конституційної кризи в Україні добровільну відставку суддів Конституційного суду.

Передісторія:

  • 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. КС пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Через рішення КС агентство 28 жовтня закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.
  • 29 жовтня Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт, який передбачає звільнення суддів Конституційного суду. Голова КС Олександр Тупицький заявив про ознаки конституційного перевороту в цьому документі.
  • 2 листопада понад 100 народних депутатів на чолі зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим зареєстрували законопроєкт "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". У ньому не йдеться про звільнення суддів КС у непередбачений законодавством спосіб.

Новини

Популярні теми форуму

analytics