Close button

Зміни у держбюджеті можуть зірвати виплати безробітним

Зміни у держбюджеті можуть зірвати виплати безробітним

Читати російською мовою, повідомляє UBR.

Українці, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості, можуть натрапити на труднощі з виплатами по безробіттю та страховими випадками. Такі наслідки може мати законопроєкт №3692 авторства голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, прийнятий парламентом 3 листопада.

Парламентські юристи визначили положення цього нормативного документа як неконституційні, а експерти допускають, що плутані формулювання законопроєкту можуть стати інструментом позбавлення громадян належних їм законних виплат.

Реформа

У законі, який вносить зміни до прикінцевих положень закону України "Про внесення змін до закону "Про державний бюджет на 2020 рік" від 13 квітня 2020 року № 553-ІХ, передбачається розширити перелік витрат і виплат, які здійснюються Фондом соціального страхування і Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період дії карантину. До них додаються витрати:

  • за послуги інформаційно-аналітичних систем Служби зайнятості;
  • на одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності;
  • оплату соціальних послуг та заходів сприяння зайнятості, передбачені законодавством про зайнятість та загальнообов'язкове державне страхування на випадок безробіття.

"Ці функції Служби зайнятості передаються Фонду соціального страхування у зв'язку зі змінами в державній політиці зайнятості населення", - прокоментував економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Як випливає з пояснень Галини Третьякової, закон матиме вплив на інтереси безробітних громадян та роботодавців і запобігатиме зростанню соціальної напруженості на ринку праці. Звичайно, після того, як пройде остаточні процедури підписання головою парламенту і президентом, а також набере чинності.

Неконституційний законопроєкт

До документа, однак, виникли заперечення з боку Головного юридичного управління апарату Верховної Ради, яке в записці до другого читання звернуло увагу, що окремі положення проєкту не відповідають конституційним принципам верховенства права та визначення України правовою державою.

Так, наприклад, в поправках до закону про держбюджет, крім категорії "потерпілі внаслідок нещасного випадку", також використовується поняття "потерпілі" без виразного визначення цього терміна.

"Що значить "потерпілий"? Ось подзвонить потерпілий внаслідок нещасного випадку, і незрозуміло, як визначити його статус і кому виплачувати гроші. Чим ширша категорія, тим незрозумілішим стає її статус. Це може бути прихованою схемою, яка дозволить не виплачувати за страховими випадками", - каже Юрій Гаврилечко.

Крім того, в третьому пункті зауважень парламентські юристи акцентують, що деякі формулювання закону туманні, бо відповідно до законодавства про зайнятість населення та загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття соціальні послуги та заходи сприяння зайнятості не належать до страхових виплат.

"Перерозподіляючи частину коштів від Служби зайнятості до Фонду соціального страхування, закон вносить плутанину термінів, яка може в підсумку стати причиною невиплат конкретним громадянам, якщо в підзаконних нормативних документах ця плутанина не видалена", - вважає Юрій Гаврилечко.

Крім того, поки неясно, в якій формі повернеться цей документ з підписом президента, оскільки згідно з усталеною практикою в фінальну версію закону можуть вноситися технічні правки без попереднього їх оприлюднення.

Новини

Популярні теми форуму

analytics