Close button

РРО. Що підготували для підприємців

РРО. Що підготували для підприємців

Читати російською мовою, повідомляє UBR.

Широко анонсоване після бунту підприємців перенесення термінів введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізосіб-єдинників з оборотами до 1 млн грн з 1 квітня 2021 року на 1 січня 2022 був провалений з ініціативи фракції монобільшості.

Якщо спочатку за розгляд відповідного законопроєкту за скороченою процедурою голосувало "за" 173 нардепи з "Слуги народу", то вже буквально через 5 хвилин схвалити проєкт прийняттям його "за основу" були готові лише 107 народних обранців.

Тобто буквально протягом 5 хвилин готових голосувати за перенесення стало на 66 осіб менше, і документ відправили на доопрацювання в комітети.

І якщо бізнес ще за день до голосування журився, що перенесенням терміном введення РРО для малого і середнього бізнесу (МСБ) їм просто "відстрочили смерть", то тепер і зовсім звинувачують нардепів у брехні. Адже ще позавчора народні депутати, в тому числі з партії монобільшості, запевняли, що за законопроєкт проголосують.

А ось глава парламентського податкового комітету Данило Гетманцев (подейкують, що саме з його подачі відстрочку "завернули") подякував колегам за те, що документ залишився непроголосованим. Відзначивши при цьому, що фіскалізація потрібна "пенсіонерам, які фінансуються податками, білому бізнесу і 40 млн українським споживачам".

Офіційна причина, чому парламентарі пропонують відстрочити РРО, - це пом'якшення наслідків COVID-19 для малого і середнього бізнесу. Тут логіка не зовсім зрозуміла, адже через пандемію падають обсяги доходів, а відстрочка РРО навряд чи є заходом, який допоможе це нівелювати.

Ще одну спробу проголосувати за відстрочку тотальної фіскалізації спробують реалізувати на наступному тижні. У цьому ж законопроєкті нардепи пропонують прив'язати ліміти до мінімальної зарплати. Виходячи з цієї пропозиції, на 3 групи оподаткування ліміт встановлять на рівні близько 10 млн грн.

За що повинні були проголосувати нардепи

Нардепи пропонують, що до 1 січня 2022 року РРО можуть не застосовуватися платниками єдиного податку 2-4 групи незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Винятком є ті підприємці, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових приладів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Однак слід зазначити, що парламентський податковий комітет рекомендує прийняти такий законопроєкт з урахуванням зміни порядку визначення лімітів на обсяги доходів для ФОПа, а саме:

  • для 1-ї групи замість 1 млн грн встановити в розмірі 245 мінзарплати на 1 січня звітного року, що становить на сьогодні 1 157 135 грн;
  • для 2-ї групи замість 5 млн грн, встановити в розмірі 1230 мінзарплати на 1 січня звітного року, що становить на сьогодні 5 809 290 грн;
  • для 3-ї групи замість 7 млн грн, встановити в розмірі 1720 мінзарплати на 1 січня звітного року, що становить на сьогодні 8 123: 560 грн.

"Комітет рекомендує Раді встановити, що РРО можуть не застосовуватися платниками єдиного податку 2-4 групи незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 820 мінімальних заробітних плат, що становить на сьогодні 3 872 860 грн", - розповів адвокат ЮК Riyako & Partners Євген Ріяко.

Чи потрібна бізнесу відстрочка

Попри те, що багато підприємців заявили про підтримку лише повного скасування фіскалізації, юристи відзначають, що відстрочка все ж буде для бізнесу позитивним моментом, оскільки в умовах економічної кризи обов'язкове використання кас для більшості підприємців буде ще більш обтяжливим чинником.

"Основна проблема полягає в тому, що ведення бізнесу в Україні в нинішніх економічних умовах і з нинішньої податковим навантаженням на підприємців і так є складним процесом, а введення РРО тільки погіршить ситуацію для малого і середнього бізнесу, тому що викличе додаткові витрати або на дотримання законодавства і використання РРО за всіма передбаченими процедурами, або на оплату штрафів", - зазначив Євген Ріяко.

У будь-якому випадку, кажуть юристи, відтягування жорсткої й контрольної норми законодавства: за яку будуть дуже сильно карати - це великий плюс.

"З огляду на, що в результаті провалів у виконанні бюджету всі перевірки та штрафи лягли б на плечі малого та середнього бізнесу, а при цьому ще є й обвал купівельної спроможності населення, то такий захід, звичайно, продовжить життя малому бізнесу", - вважає провідний партнер ЮК Winner Ігор Ясько.

Чи врятує бюджет тотальна фіскалізація

Велика частина малого і середнього бізнесу використовує у своїй діяльності схему з "ФОПами", тобто реєструють ФОП для мінімізації податкового навантаження, а ті реальні маленькі підприємці, і собі, просто не показують всі доходи (чеки).

Також є люди, які здійснюють свою діяльність взагалі без реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

"Отже, ті, хто використовують схему з ФОП, будуть просто відкривати ще більшу кількість "ФОПів", а хто працює на себе - будуть показувати більшу кількість чеків (але все одно не все). А ось ті, хто працюють без реєстрації, будуть змушені, навпаки, вийти з "тіні", їх змусять зробити це санкції та штрафи перевірчих органів", - зазначив Євген Ріяко.

На думку юристів, глобально тотальна фіскалізація нічого не змінить. Держава не буде значно більше отримувати податків, для бізнесу утворюються нові додаткові перешкоди у веденні їх діяльності, а ось звичайні громадяни отримають невеликі дивіденди у вигляді більш жорсткого дотримання підприємцями закону "Про захист прав споживачів".

"Для підприємців, які не працюють з готівковими платежами (наприклад, фрілансери), нічого не змінюється - вимога РРО їх і так не торкалася", - розповів UBR.ua адвокат, провідний партнер АО Dexis Partners Іван Городиський.

Чого боїться бізнес

Страх перед РРО виник в першу чергу через суворі правила інкасації й касової дисципліни для юросіб, які використовують РРО. У разі виявлення порушень, їх чекають істотні штрафи, а самі "касові перевірки" не є рідкістю.

Однак на ФОП ці правила, як і штрафи за порушення касової дисципліни, не поширюються.

Введення РРО в основному "вдарить" у магазини роздрібної торгівлі, які повинні будуть показувати походження товару. Найболючіше буде тим, хто продає контрабандні або контрафактні товари. Для тих, хто працює "по-білому", введення РРО (особливо з урахуванням опції програмного РРО) не стане критичною зміною, вважають юристи.

Об'єктивно, з'явиться певне додаткове адміністративне навантаження - потрібно буде відкривати / закривати касу, вносити номенклатуру, формувати звіти. Але водночас введення РРО сприятиме більшій прозорості малого і середнього бізнесу.

"Якщо до цього часу багато ФОП остерігалися переходити на ліміт в 1 млн грн і "залучали" до свого бізнесу номінальних осіб зі статусом ФОП, то після запуску нових правил в цьому не буде потреби. Це оптимізує видаткову частину бізнесу і сприятиме зупинці таких тіньових схем", - говорить Іван Городиський.

Буде більше перевірок і схем

У нинішніх українських реаліях, при вирішенні здійснювати фактичні перевірки - це буде повне беззаконня податківців, де будь-яка перевірка вдарить по кишені підприємця, вважають юристи, будь то штраф або хабар на місці.

"Будь-яке не пробиття чека буде нести за собою відповідальність і штраф, а з огляду на, що малий бізнес працює для прогодування своєї родини, то додаткове навантаження у вигляді штрафів або хабарів для нього може стати непосильним і доведеться закритися", - зазначив у розмові з UBR.ua Ігор Ясько.

Паралельно нардепи обіцяють незабаром розширити перелік підприємців, яких звільнять від РРО. Але на таке починання юристи дивляться скептично і відзначають, що це лише підштовхне бізнес до сірих схем.

"Або закон - один для всіх, все в рівних умовах і чесна конкуренція, або не провокуйте бізнес на схеми від ухилення від сплати податків для того, щоб бути конкурентними з тими, хто потрапить в списки й матиме якісь преференції, пільги або додаткові канікули", - резюмував Ігор Ясько.

Новини

Популярні теми форуму

analytics