Close button

Найяскравіші висловлювання Джо Байдена про Україну

Найяскравіші висловлювання Джо Байдена про Україну

Читати новину російською мовою, повідомляє Новое время.

Новообраний президент США Джо Байден знає Україну не з чуток: на посаді американського віцепрезидента він відвідав нашу країну шість разів.

У роки президентства Барака Обами Байден побував в Україні у 2009 році, тричі у 2014-му, а також у 2015-му та в 2017-му роках. І під час цих візитів, і впродовж своєї передвиборчої кампанії Джо Байден неодноразово озвучував свою позицію щодо України, її відносин з Росією та США.

НВ зібрав найяскравіші з цих висловлювань.

1. «Як президент [США] я дам зрозуміти Кремлю, що він повинен припинити агресію та окупацію України. Адміністрація Байдена-Гарріс гарантуватиме, що Україна отримає необхідну економічну і військову підтримку, зокрема летальну зброю. І одночасно заохочуватиме проведення в Україні ключових реформ, які життєво необхідні для її успіху».

Заява Джо Байдена з нагоди 29-ї річниці незалежності України, 24 серпня 2020 року.

2. «Я зробив би Україну пріоритетом міжнародної політики. […] В економічній сфері я працював би над збільшенням західних прямих інвестицій і підтримував би енергетичну незалежність України від Росії… Я подбав би, щоб американська допомога Україні була жорстко прив’язана до антикорупційних реформ, зокрема призначення справді незалежних антикорупційних прокурорів і суддів».

Опитування ключових кандидатів на посаду глави Білого дому, яке у серпні 2019 року провела Рада з міжнародних відносин США (CFR).

3. «Щоб дипломатія працювала, нам потрібен дієвіший важіль щодо Москви, і це означає тіснішу співпрацю з європейськими партнерами та союзниками, щоб Росія платила велику ціну за війну, яка триває в Україні. Наша стратегічна мета — підтримати еволюцію демократичної, єдиної, суверенної України та змусити Кремль платити ціну за постійні атаки на міжнародний порядок».

Опитування основних кандидатів на посаду глави Білого дому, яке у серпні 2019 року провела Рада з міжнародних відносин США (CFR).

4. «Ви боретеся як з раком корупції, який продовжує роз'їдати українську демократію зсередини, так і з неослабною агресією Кремля. […] Вкрай важливо, щоб ви продовжували зміцнювати всі свої антикорупційні інститути, щоб позбутися тих, хто поверне Україну до панування кумівства та клептократії».

Заява Джо Байдена під час його останнього візиту до України як віцепрезидента США, 17 січня 2017 року.

5. «Мене надихають [українські люди]. Їхня відвага, стійкість — сміливі українці, які ніколи не втрачали надії на краще майбутнє, які щодня підіймаються і йдуть працювати заради демократичної та єдиної України».

Заява Джо Байдена під час його останнього візиту до України як віцепрезидента США 17 січня 2017 року.

6. «Ви дивовижні люди, український народе. Ви відважні люди. І ви вкотре показали це всьому світові. Завдяки вашій мужності та вашій жертовності українці перемогли — ви виграли для себе шанс докорінно змінити історію вашої країни на краще, отримати значно краще [майбутнє]».

Звернення віцепрезидента США Джо Байдена до українців під час його візиту до Києва 21 листопада 2014 року.

7. «Жодна країна не має права просто захопити землю іншої держави, тому ми ніколи не визнаємо незаконну окупацію Криму Росією. І світ цього не визнає. Україна є і залишатиметься єдиною країною. США підтримують сильну й об'єднану Україну».

Заява віцепрезидента США Джо Байдена після зустрічі з українським прем'єр-міністром у Києві, 22 квітня 2014 року.

8. «Україна має бути достатньо сильною, щоб вибирати власне майбутнє. Вона має бути сильною в обороні, в економіці та з міцною системою демократичного управління. Сполучені Штати разом з вами в цій боротьбі».

Виступ віцепрезидента США Джо Байдена у Верховній Раді України, грудень 2015 року.

Анна Павленко

Новини

Популярні теми форуму

analytics