Close button

Новий локдаун: експерти оцінили ситуацію

Новий локдаун: експерти оцінили ситуацію

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

З настанням осені ситуація з захворюваністю коронавірусом почала погіршуватися. У зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я допускає введення карантину "вихідного дня" вже з 14 листопада, що має на увазі закриття більшості магазинів і закладів відпочинку, роботу кафе та ресторанів "на винос".

Залишаться працювати лише продуктові магазини, аптеки та транспорт.

Імовірність такого сценарію підтвердив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уточнивши, що такий варіант поки тільки обговорюється з різними структурами й остаточного рішення ще немає.

Очевидно, ясність з'явиться вже в найближчу середу на черговому засіданні Кабміну, де відповідну постанову і можуть прийняти.

В уряді додали, що про тотальний локдаун мови поки не йде, оскільки українська економіка цього просто не витримає.

Проте, кажуть експерти, немає сумнівів, що доходи бізнесу частково впадуть у зв'язку з такими обмеженнями. Це змусить найбільш постраждалий бізнес йти на "непопулярні" заходи - скорочення зарплат і, можливо, скорочення персоналу.

Бізнес вже набив шишки

За словами гендиректора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, внаслідок ситуації, що склалася магазини, кафе і ресторани хоч і постраждають, але меншою мірою, ніж це було навесні.

"Підприємства, які пережили карантин, отримали досвід виживання в стресовій ситуації, і будуть готові до майбутніх обмежень", - додав експерт.

Як і навесні, найскладніше буде дрібному бізнесу, особливо в сегменті кафе і ресторанів.

На вихідних вони заробляють свій основний дохід, але тепер все буде залежати від можливості хоча б частково компенсувати зменшення доходів в суботу та неділю шляхом більш активного продажу в будні дні або онлайн-продажів.

"Найбільше від жорсткості карантинних обмежень на роботу постраждають ті, хто отримує багато виторгу від активностей вихідного дня - ресторани, розважальні та торговельні центри. Як правило, це - малий і середній бізнес. Він сильно постраждав в минулу хвилю карантинних обмежень, і в цей раз теж опиниться під ударом", - зауважила нам заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Банки продовжать роботу

Поки не прийняті й не опубліковані рішення з конкретними обмежувальними заходами, оцінювати їх вплив на окремі категорії бізнесу та економіку в цілому передчасно, вважають експерти.

Але, як бачимо, і в Україні, і в інших країнах уряди враховують досвід весняного локдауна і тепер намагаються вводити обмеження більш точково, щоб пом'якшити їх вплив на бізнес.

Що стосується банків, то вони й надалі продовжать безперебійно обслуговувати клієнтів і проводити платежі.

"Водночас, з огляду на сплеск захворюваності, ми рекомендуємо користуватися послугами банків дистанційно. Сьогодні це зовсім не складно - мобільний банкінг давно перестав бути екзотикою в Україні, і зовсім не обов'язково виходити з дому, щоб оплачувати комунальні послуги та робити покупки", - помітила в бесіді з виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Ціни в магазинах

У результаті введення обмежень зростання цін на основні товари очікувати не варто, заспокоюють експерти, адже на виробників карантин "вихідного дня" вплине меншою мірою.

"Навесні був ажіотаж на деякі товари: медичні маски, крупи, сіль, туалетний папір. По суті, дефіцитною продукцією при цьому були тільки маски. Решта ж популярної продукції потрапила в групу товарів з підвищеним попитом. Люди ще не стикалися з таким карантином і не розуміли, як правильно себе вести в цій ситуації. А, як у нас заведено, "в будь-який незрозумілій ситуації купуй долари й гречку", - говорить Олександр Соколов.

Зараз же люди вже усвідомлюють всю суть даних карантинних обмежень, розуміють, чого слід очікувати в такій ситуації, тому паніка навряд чи буде. За більш ніж пів року всі вже звикли до масок і їх повсякденного застосування, тому різкого зростання попиту не передбачається.

Прилавки будуть спустошувати швидше

Що стосується товарів першої необхідності - цілком можливо, що прилавки спустошуватимуться трохи швидше, ніж зараз, тому що з введенням карантину "вихідного дня" може скоротитися час роботи частини магазинів.

Ще частина магазинів буде закриватися на період вихідних (ТРЦ, заклади відпочинку та розваг, кафе і ресторани), що також буде стимулювати людей купувати більше товарів в будні дні, а суботу та неділю здійснювати онлайн-покупки.

Наразі немає передумов до різкого зростання попиту на товари, вважають експерти, однак уточнюють, що все буде залежати від передбачуваних термінів дії таких обмежень.

"В цілому очікувати дефіциту і зростання цін не варто", - зауважив Олександр Соколов.

Як позначиться на економіці

Минулого разу локдаун був більш суворим, і економіка постраждала досить сильно.

На піку карантинних обмежень на 25% знизилося споживання електроенергії (приблизний індикатор економічної активності в цілому), відвідування розважальних центрів і покупки в магазинах стали робити значно рідше, компанії в половину скоротили кількість вакансій, а багато співробітників були звільнені або переведені на часткову зайнятість.

Авіація, готельний бізнес і туризм постраждали набагато сильніше інших галузей. Зараз формат карантину слабший, але і він відіб'ється на економічні індикатори.

"Панічне скуповування туалетного паперу і доларів, швидше за все, вдасться уникнути - психологічно люди все ж встигли пристосуватися до нових реалій і вже мають досвід проходження минулого карантину, коли полиці супермаркетів були повними, а гривня практично не рухалася з місця, якщо порівнювати з іншими глобальними кризами", - говорить Марія Репко.

Проте, на курс та інфляцію можуть вплинути абсолютно інші речі, вважає експерт.

"Бюджетний дефіцит у цьому і наступному році заплановано високий, а позичити кошти під прийнятну відсоткову ставку уряд зараз не може. Якщо буде обраний шлях емісійного фінансування, валютний курс, а за ним і ціни, можуть постраждати. Ступінь проблем буде залежати тільки від рішень політиків", - додала Марія Репко.

Гривні це на руку

На курс вплине стільки не саме посилення карантину, скільки реакція суспільства на ці обмеження, відзначають експерти. При чому ризики карантину "вихідного дня" можуть відбитися на курсі досить двояко.

"З одного боку, учасники ринку бояться паніки (хоча і не така сильна, як було під час першого карантину в березні). З іншого - імпортери, які з початком осені наростили покупки валюти, побоюються падіння споживчого попиту через карантин по аналогії з навесні ", - помітив нам Олександр Соколов.

Виходить, у гривні буде шанс трохи зміцнитися внаслідок вже другого за рік провалу в бізнес-циклі імпортерів.

Висновки

Наслідки карантину "вихідного дня", звичайно ж, будуть, і далеко не найприємніші. Ще до початку пандемії коронавірусної інфекції в Україні спостерігався спад промисловості, а після початку карантину ситуація погіршилася.

Карантину вихідного дня такі тенденції будуть невластиві.

"В цілому, враховуючи, що в Україні повторюється тенденція, помітна в європейських країнах, посилення карантину, як у Франції, Німеччині та Великобританії можливо, але в українських реаліях воно негативно відіб'ється на діловій активності, тому впровадження карантину "вихідного дня" є реальним вирішенням для скорочення частоти скупчення людей в закладах, що може уповільнити динаміку захворюваності", - резюмував Олександр Соколов.

Новини

Популярні теми форуму

analytics