Close button

Дієтологи розповіли, як правильно харчуватися вегетаріанцям

Дієтологи розповіли, як правильно харчуватися вегетаріанцям

Читати новину російською мовою, повідомляє Обозреватель.

Відмова від м’яса не заподіє шкоди здоров’ю, якщо харчуватися правильно, вважають дієтологи.

Найбезпечнішим із точки зору здоров’я є той різновид вегетаріанства, коли людина відмовляється від м’яса, але залишає в раціоні рибу, яйця та молочні продукти, пише The Village. Якщо правильно розподілити продукти в раціоні, їсти достатньо овочів, цілозернових, круп, насіння, горіхів, олій, фруктів, організм матиме баланс вітамінів і мінералів.

При переході на веганство, тобто відмови від усіх тваринних продуктів, потрібно контролювати деякі показники здоров’я, тому що не всі речовини можна отримати з рослин. Веганство не рекомендується жінкам, які планують вагітність, вагітним і тим, які годують грудьми – з такою дієтою вони не будуть отримувати весь спектр амінокислот, достатньо заліза та вітаміну B12.

Коли люди виключають із раціону тваринну їжу, вони іноді намагаються досягти ситості за допомогою вуглеводів: солодощів, фруктів, випічки, хліба або їдять тільки каші. Це може призвести до збільшення ваги та погіршення стану здоров’я.

Тваринний білок важливо заміняти правильно: за допомогою тофу, грибів та різні видів бобових – нуту, гороху, квасолі, сочевиці. Якщо в раціоні залишаються яйця, їх треба їсти щодня або через день.

Якщо людина відмовляється від риби, слід отримувати достатньо Омега-3. Вона є горіхах, гарбузовому насінні, насінні льону, кунжуту, лляній, оливковій і гарбузовій оліях.

Треба їсти всі види круп – гречку, кіноа, дикий рис, пшоно тощо – 150–200 грамів на день.

Також у раціоні обов’язково повинні бути сезонні овочі та фрукти: овочі – тричі на день, фруктів достатньо їсти не більше 300 грамів для жінок і 350–400 грамів для чоловіків.

Дієтологи рекомендують додавати в раціон кокосове масло та жири у вигляді домішок.

Щодо харчових домішок, якщо людина їсть рибу, яйця та молочні продукти й харчується збалансовано, то вони не потрібні. Проте для контролю треба перевіряти певні показники організму.

Особливо важливо перевіряти рівень вітаміну D та за потреби вживати його додатково, оскільки він бере участь у засвоєнні кальцію.

Слід контролювати рівень заліза та вітаміну B12 в організмі. Останній веганам треба вживати додатково, оскільки всі його форми містяться лише в продуктах тваринного походження.

Крім того, в людей, які відмовилися від риби та морепродуктів, зазвичай діагностують дефіцит йоду в організмі.

Людині, яка тільки планує перейти на вегетаріанство чи веганство, бажано перевірити свій стан здоров’я у лікаря. Якщо всі показники будуть в нормі, можна поступово виключати певні продукти. А ось кардинально змінювати раціон за один день не варто.

Новини

Популярні теми форуму

analytics