Close button

Вперше зловили радіосигнал від гігантської суперпланети

Вперше зловили радіосигнал від гігантської суперпланети

Читати новину російською мовою, повідомляє Лента.ру.

Вперше астрономи з Гавайського університету виявили й вивчили суперпланету BDR J1750 + 3809, яка є коричневим карликом або нествореною зіркою, за допомогою радіотелескопу. До цього часу коричневі карлики в основному виявлялися за допомогою оглядів неба в інфрачервоному діапазоні. Про відкриття повідомляється в статті, опублікованій в The Astrophysical Journal.

BDR J1750 + 3809 був ідентифікований Low-Frequency Array (LOFAR) в Європі, а потім підтверджено за допомогою телескопа обсерваторії Джеміні та інфрачервоного телескопа НАСА на вершині гори Мауна-Кеа. Хоча коричневі карлики не випромінюють світло, як зірки, вони випускають радіосигнали та генерують полярні сяйва, завдяки наявності потужного магнітного поля, як у Юпітера.

Коричневі карлики є проміжною ланкою між гігантськими газовими планетами й найменшими зірками. Вони не володіють достатньою масою, щоб викликати реакцію термоядерного синтезу, проте зазвичай їх можна зафіксувати за інфрачервоним випромінюванням, породжуваному гарячими надрами. Нове дослідження показує, що за допомогою чутливих радіотелескопів можна знайти навіть самі тьмяні коричневі карлики й навіть газові гіганти, що вільно летять в космічному просторі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics