Close button

Чим закінчаться "безкінечні" вибори президента США

Чим закінчаться "безкінечні" вибори президента США

Читати новину російською мовою, повідомляє ZN.ua.

Трамп все ще заявляє про фальсифікацію виборів, попри те, що доказів шахрайства на виборах президента США 2020 року не було виявлено.

Республіканець Дональд Трамп навіть після перерахунку голосів може не визнати результатів виборів, тоді як багато світових лідерів вже привітали демократа Джо Байдена з перемогою на виборах президента США. Команда Байдена вже готується до переходу в Білий дім, але Дональд Трамп ще не поступився і, ймовірно, не збирається визнавати свою поразку, пише BBC.

Трамп все ще заявляє про фальсифікацію виборів, попри те, що доказів шахрайства на виборах президента США 2020 року не було виявлено.

Позиція Трампа, попри політичні норми та традиції, неабияк дестабілізує політичну ситуацію в країні, адже державні чиновники та американські виборці реагують на події в США, які на цю мить рухаються у невідомому напрямку.

Якими можуть бути сценарії подальшого розвитку подій у США?

Позиція лідерів Республіканської партії стосовно того, чи повинен Трамп все-таки поступитися Байдену залишається невизначеною, однак, можна припустити, що республіканці будуть підтримувати Дональда Трампа.

"Президент має законне право вимагати чесності та перерахунку голосів", - сказав лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл.

Протягом останніх чотирьох років республіканські політики - від керівництва Конгресу до більшості рядового складу, вже звикли до суперечливого характеру Трампа, тому зараз вони просто чекають на "завершення шторму". Республіканці також не хочуть викликати гнів Трампа, оскільки навіть після поразки на виборах він все ще залишається впливовою особою в американській політиці та має значну підтримку серед американців.

Тож, попри очевидну поразку президента на виборах, республіканці вирішили "залишитися осторонь" і тихо спостерігати за тим, як Трамп наполягає на своїй перемозі, доки ситуація сама собою не вирішиться.

Республіканські політики повинні думати про своє майбутнє і про співпрацю з демократичною адміністрацією Трампа. На відміну від Трампа, Республіканська партія не налаштована "наживати ворогів" серед команди нового американського лідера, адже їхній політичний графік вимірюється роками, а не днями чи тижнями.

То ж позицію республіканців можна назвати "вичікуванням та терпінням". Вони погоджуються з тим, що президент має право висувати свої претензії, дають йому час висловити своє розчарування, але розуміють, що не результат виборів це навряд чи змінить.

Позиція генерального прокурора США Вільяма Барра стосовно того чи має Трамп все-таки визнати свою поразку також залишається незрозумілою.

"До серйозних звинувачень слід ставитися з великою обережністю, але надумані претензії не повинні бути підставою для порушення федеральних розслідувань", - сказав Барр.

Однак, у понеділок генеральний прокурор Білл Барр !відкрив двері! для початку розслідування можливих фальсифікацій на виборах. При цьому, Барр зробив це досить помірковано та з великою обережністю.

Але таке рішення Барра може, своєю чергою, зіграти на користь прихильників Трампа, які вірять у заяви президента стосовно того, що демократи вкрали у нього перемогу.

Існують захисні заходи для запобігання політичному втручанню у кримінальні розслідування, особливо якщо такі розслідування стосуються виборів. На цю мить Барр фактично скасував деякі із цих запобіжних заходів.

Найближче оточення Трампа вважає, що президент не повинен поступитися своєю перемогою.

"Я щойно поговорила з президентом Трампом і сказала йому, що пишаюся ним і підтримую його бажання твердо дотримуватися закону та Конституції", - заявила юрисконсульт Трампа Дженна Елліс.

Найближчі помічники та соратники президента, особливо ті, хто був з ним найдовше, такі як Руді Джуліані, для прикладу, активно підтримують Трампа і його намагання оскаржити результати виборів 2020 року.

Така позиція для них може бути досить вигідною, адже якщо Трамп піде з посади президента, вони можуть втратити роботу і доступ до влади.

Два старші сини Трампа неодноразово публічно захищали свого батька та підтримували його заяви про фальсифікацію виборів, що цілком зрозуміло.

Однак "за лаштунками" ситуація викликає підозри. Дочка Трампа Іванка мовчала з моменту виборів, і є повідомлення, що і вона, і її чоловік Джаред Кушнер вважають, що настав час президенту поступитись.

Тим часом багато молодих співробітників адміністрації Трампа, які фактично будуть без роботи протягом декількох місяців, перебувають у невизначеному стані, а директор персоналу Джон Макенті попередив, якщо він дізнається, що вони "шукають роботу" чи виявлять готовність співпрацювати з Байденом, їх негайно звільнять. Однак, для багатьох співробітників адміністрації Трампа треба також думати про свою подальшу кар’єру.

Лояльні прихильники президента теж вважають, що він не повинен відступати.

"Я прийшов сюди, щоб продемонструвати свою любов і підтримку нашому президенту Дональду Трампу. Це повне шахрайство. Усі голоси, які ще не підраховані – фальшиві", - сказав один із прихильників Трампа в Х'юстоні, штат Техас.

Напередодні виборів минулого тижня багато прихильників Трампа були повністю впевнені у перемозі республіканця.

За даними опитування, проведеного на вихідних, приблизно 40% республіканців не вірять, що Байден переміг на виборах президента (серед загального населення США ця кількість становить 21%).

Кампанія Трампа планує мітинги по всій країні. Також надходили повідомлення про те, що президент розглядає можливість проведення мітингів у стилі передвиборчої кампанії на найближчі дні, хоча офіційних планів не оголошено.

Демократ Джо Байден чекає на момент, коли Трамп офіційно прийме свою поразку.

"Я просто думаю, що це конфуз, відверто кажучи ... Як я можу назвати це тактовно? Я думаю, така поведінка шкодить репутації Дональда Трампа", - сказав Байден.

Джо Байден вже готується до переходу в Білий дім

Демократ відкинув побоювання з приводу того, що рішення Трампа не поступатися негативно впливає на його роботу, зазначивши, що затримка доступу до урядової інформації, яка зазвичай надається представникам новообраного президента, не є серйозною перешкодою.

За його словами, республіканці приймуть його перемогу, навіть якщо вони "побоюються помсти Трампа".

Сам Дональд Трамп не збирається поступатися, щоб це перевірити, достатньо просто переглянути його публікації в соцмережах.

"Люди не приймуть ці фальсифіковані вибори", - написав Трамп у Твіттер.

Дехто вважає, що Трамп просто намагається захистити власне ім’я від "плями поразки".

Однак у певний момент йому все одно доведеться поступитися, адже реальність візьме гору, штати повинні засвідчити свої результати виборів найближчими тижнями. Потім Конгрес отримає та затвердить результати. Після цього Байден складе присягу і президентство Трампа закінчиться, подобається йому це чи ні.

Звичайно, Трамп може знову балотуватися. Конституція США не виключає двох президентських термінів. Він також може стати "республіканським партійним королем", прокладаючи шлях до президенства для когось зі своїх дітей чи політичних прихильників, резюмує BBC.

Новини

Популярні теми форуму

analytics