Close button

Рубль впав після заяв Кремля

Рубль впав після заяв Кремля

Читати новину російською мовою, повідомляє finanz.ru.

Рубль перервав зростання і повернувся до падіння на Московській біржі в четвер після того, як глава МЗС РФ Сергій Лавров анонсував санкції проти керівництва Франції та Німеччини.

Долар, що починав торги зниженням на 50 копійок і пробив вниз рівень 77 рублів, додав 92 копійки за дві години й оновив максимум майже за тиждень на позначці 77,55.

Євро після ранкового зниження до 90,5025 рубля (- 30 копійок) синхронно почав дорожчати близько 14.00 мск і до середини п'ятої години торгів дістався до 91,47 рубля.

На пресконференції Лавров повідомив, що Росія "взяла" пакет "дзеркальних" санкцій проти представників адміністрації Франції та Німеччини. Ці заходи задумані як відповідь на санкційні списки ЄС за отруєння Олексія Навального, в які потрапили заступник голови адміністрації Сергій Кирієнко і директор ФСБ Олександр Бортников, а також ще четверо високопоставлених чиновників.

При цьому Лавров де-факто звинуватив Німеччину в отруєнні Навального. "Є підстави вважати, що проникнення бойових отруйних речовин в тіло Навального могло статися при транспортуванні" або на території самої ФРН, заявив він.

Новий виток санкційної спіралі не додає впевненості інвесторам в російські активи, в той час, як "апетит до ризику на світових ринках" поступово згасає, відзначає молодший аналітик "Фрідом Фінанс" Михайло Денісламов: знижуються фондові ринки Європи (на 1,6% по EuroStoxx50), припинилося зростання цін на нафту, знову почали дорожчати "захисні" активи - долар, золото (+ 0,6%) і державні облігації США.

"До інвесторів потихеньку починає доходити той факт, що ентузіазм з приводу вакцини від Pfizer був надмірно захоплений", - зауважує президент ІГ "Московські партнери" Євген Коган.

Поки рубль слабшає в загальному тренді валют країн, що розвиваються, вказує він: вниз пішов курс мексиканського песо і південноафриканського ранда. Втім, в середу рубль втратив 0,8% до долара, що стало гіршим результатом серед валют EM, які в цілому дорожчали до долара.

Скоріше за все, "іноземні інвестори дійсно почали побоюватися посилення додаткових санкцій та тиску на Росію при новій адміністрації США", міркує Коган.

Ці побоювання створюють відтік капіталу, який, за даними ЦБ, прискорився в 1,7 раза і на початок листопада перевищив 44 млрд доларів.

"При такому великому вивезенні капіталу в умовах, коли у банківського сектора не залишилося вільної валютної ліквідності для компенсації цього вивезення і вводиться режиму карантину в багатьох розвинених країнах (це тисне на котирування нафти) до кінця року рубль не має великого потенціалу для зміцнення від поточного рівня", - говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

Шанси зміцнитися у рубля з'являться в першому кварталі, вважає він: курс долара може піти нижче 75 рублів на тлі сезонного припливу валюти за поточним рахунком платіжного балансу, який відновить запаси валюти банківській системі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics