Close button

Вчені передрекли неминучу кліматичну катастрофу

Вчені передрекли неминучу кліматичну катастрофу

Читати новину російською мовою, повідомляє Корреспондент.

Вчені з Норвегії розглянули різні сценарії скорочення антропогенних викидів парникових газів і прийшли до невтішних висновків: навіть якщо викиди повністю скоротити, зростання температур триватиме ще, мінімум, сто років.

Робота дослідників з Норвезької бізнес-школи в Осло була опублікована в журналі Scientific Reports.

Йорген Рандерс та Ульріх Голуке розробили власну модель кліматичних змін за період з 1850 року до наших днів і на основі цього зробили прогноз зміни глобальних температур і підвищення рівня моря до 2500 року.

За їх даними, навіть за найсприятливішого сценарії, коли антропогенні викиди парникових газів досягнуть піку у 2030-х роках і впадуть до нуля до 2100 року, глобальні температури до 2500 року все одно будуть на три градуси більше, а рівень моря на два з половиною метри вище, ніж у 1850 році.

Якщо домогтися скорочення парникових газів до нуля прямо зараз, глобальні температури продовжать рости ще, приблизно, протягом ста років через інерційність глобальної кліматичної системи, танення арктичних льодів і вічної мерзлоти.

Автори дослідження вважають, що існують три важливих природних причини, які не дозволять швидко зупинити глобальне потепління:

  • зниження земного альбедо (відношення відбитої радіації до сумарної радіації Сонця й атмосфери) через скорочення площі льодів;
  • збільшення вмісту водяної пари в атмосфері, пов'язане зі зростанням температур;
  • зростання вмісту парникових газів в атмосфері у зв'язку з емісією вуглецю при таненні вічної мерзлоти.

Три зазначених процеси мають петлею позитивного зворотного зв'язку - їх легше запустити, ніж зупинити. Вони стартували в 1950-х роках, а "точка неповернення" була пройдена вже в 1960-1970-х роках.

Таким чином, щоб запобігти підвищенню температур і рівня моря, потрібно не просто повністю припинити всі викиди, а й щорічно вловлювати з атмосфери не менше 33 гігатонн вуглекислого газу і якимось чином утилізувати або зберігати його.

При цьому автори дослідження визнають, що їх модель значно простіша від тих, на які орієнтується у прогнозах Міжурядова група експертів зі зміни клімату, однак у ній враховані всі основні фактори, що впливають на клімат і механізми зворотного зв'язку між ними.

Вчені підкреслили, що не закликають до бездіяльності, а хочуть привернути увагу до ситуації, яка набагато серйозніша, ніж вважалося дотепер.

Новини

Популярні теми форуму

analytics